08-02-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yöresel Yemekler
MISIR EKMEĞİ:
Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle mısır ve mısır unubulunmaktadır Bunun böyle olması da tabiidir Eskiden ambarda mısıroldu mu korkacak bir şey yoktu Evde her zaman ekmek varsa yiyecek devar demekti
Mısır ekmeği pişirmenin iki safhası bulunmaktadır Bir; ekmeğinpişirileceği plekiyi bu işe hazırlamak, ikincisi de ekmek hamurunuyoğurmak Plekiler üç kiloluktan altı kiloluğa kadar küçükten büyüğedoğru sıralanır Diyelim ki üç kiloluk plekide ekmek yapmaya kararverdik: Tok bir ateş yakar, ateşin iki yanına demir ayakları koyarız,plekiyi ağzı aşağı olarak bu demirlerin üzerine yerleştiririz
Ateş plekiyi iyice kızdırırken bol köz ve kül de bırakır Buarada ekmek hamurunu sıcak su ile yoğurmak için yanan ateşin kenarınabir güğüm su konur Pleki ateşin üzerinde pişedursun, biz diğer yandanekmek hamurunu hazırlarız En eskilerde ekmek teknesi ağaçtandı veçekme olarak yapılırdı Ambardan üç kiloluk un alarak ekmek teknesineelekleriz Tuz kalın olduğundan bir kapa konur ve sıcak su iletemizlendikten sonra eritilerek teknedeki unun ortasına dökülür, yeterikadar da el yakan sıcak su ilâve edilir ve hamur iyice yoğrulur
Bu arada sıcak su eli yakar ve hamur parmaklara yapışır Bununiçin hamuru yoğuran kadın, yanında bir sahanla bir miktar soğuk su alırve zaman zaman elini bu soğuk suya batırarak ve parmaklardantemizliyerek işini tamamlar
Yoğurma işi bitince hamur yuvarlak hale getirilir ve tekneye konan birtutam un üzerine gezdirilir Bu unlar hamurun plekiye yapışmasınıönler Ekmek hamuruna bir miktar şeker, bir miktar ballı lobya unu, birmiktar zeytinyağı koymak ekmeğe tad verir Süt ve yumurta da konabilir
Hamur tarif edildiği gibi yoğrulduktan sonra sıra pişirmeyegelmiştir Şimdi de ekmeğin pişirilmesini görelim Pleki, iyicepiştiğine emin olunduktan sonra (Pişmiş plekinin üzerine bırakılan birdamla su hemen buharlaşır) Bir kukari ve bir parça paçavra yardımıylaateşin üzerinden alınır ve yana çekilir Hazırlanan hamur sıcak olanplekiye yerleştirilir ve çevirme ekmek yapılacaksa pleki paçavra iledinlendirilir, içindeki hamur elin ayasına alınarak plekiye ters konur Böylece yapışmayı önleyen un da görevini yapmıştır
Ateşteki közler ve küller kenara çekilerek pleki, alttan dakızmış olan ocak taşının üzerine sürülür ve üzeri bir saclakapatılarak, sac üzerine hafif bir ateş yakılır Artan küller veközlerle plekinin çevresi çepeçevre sarılır Böylece plekideki ekmekalttan, üstten ve yanlardan yavaş yavaş pişer Üstten kızarmışsa pişmişdemektir İyi bir usta, ateşi ustalıkla yakarak olduğu gibi bırakır veekmeğin pişip pişmediğini kontrol etmeye gerek görmez Sıcak ekmek,tereyağı ve minci ile katık edilince bir hoş olur Açlığı fevkalâdegiderir ve başka bir şey istemez
NEMÜSLÜ BÖREK:
Malzeme:
Hamur İçin :
Yarım kg Un
1 Yumurta
Aldığı kadar Su
Kızartmak için Sıvı Yağ
1 tutam Tuz
İç Malzeme :
Yarım demet Pezik (Pazı)
1 çay fincanı Pirinç
Yarım bağ Mendek Otu (Baldıran)
Yarım kahve fincanı Sıvı Yağ
1 Soğan
Tuz - Kırmızı Tozbiber
Yapılışı:
Unu tuzla harmanlayıp, hamur yoğurma
kabına alın 1 yumurta ve aldığı kadar su
ekleyip, kulak memesi kıvamında bir
hamur yoğurun Pazı ve mendek (baldıran)
otunu temizleyip, bol suyla yıkayın ve kıyın
Büyük bir tencerede kaynar su hazırlayın
Pirinci ilâve edin Pirinç biraz
yumuşayınca yeşillikleri ekleyin
Pazının sap kısımları yumuşayıp,
ezilmeye başlayınca süzgece alıp süzün
Elinizle iyice sıkarak bir tabağa alın
Soğanı soyup, küp şeklinde doğrayın
Sıvı yağı tavada kızdırıp, soğanı kavurun
Tuz ve kırmızı biber ekleyip, tavayı
ocaktan alın Soğanı yeşilliğe ilâve
edip, iyice harmanlayın Hamurdan,
cevizden daha büyük parçalar
koparıp, elinizde yuvarlayın Her bir bezeyi
açıp, hamurun yarısına gelecek şekilde
iç malzemeyi paylaştırın Hamurun boş
kısmını üzerine kapatıp, kenarlarından bastırın
Sıvı yağda kızartıp sıcak olarak servis yapın
PANCAR SARMASI
Malzemeler:
3 bağ Pancar (Kara Lâhana)
500 g çekinti Mısır
2 Soğan - 30 g Tereyağı
1 kahve fincanı Sıvı Yağ
Yarım demet Maydanoz
2 çorba kaşığı Biber Salçası
1 kâse Sarımsaklı Yoğurt
Tuz - Kırmızı Tozbiber
Yapılışı:
Çekinti mısırın üzerine çıkacak kadar su ve tuz
ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin Soğanları
soyup, küp şeklinde doğrayın Tereyağını eritip,
soğanı kavurun Kırımızıbiber ve tuz ilâve edip,
karıştırın Sosu ve kıyılmış maydanozu
mısıra ekleyip karıştırın
Pancarların sap kısımlarını kesip haşlayın
ve süzün Damarlı kısımlarından ikiye kesin Her
bir parçasına birer kaşık iç malzeme ekleyip,
üçgen şeklinde sarın ve tencereye yerleştirin
Salçayı suyla ezin Sıvıyağ ekleyip karıştırın ve
sosu yemeğin üzerine gezdirerek dökün Biraz su
ekleyip kapağı kapalı şekilde pişirin Sarımsaklı
yoğurtla birlikte sıcak olarak servis yapın
*Çekinti mısır, değirmende az dövülmüş kırık
mısıra verilen ad Arzuya göre yemeğe bir parça
kemik ya da kemik suyu ilâve edebilirsiniz
|
|
|