08-02-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
17. Gün İftar Menüsü

Hassa Çorbası
Malzemeler :
1 kavanoz Tukaş Taze Bamya
200 g Tukaş Nohut Haşlama
4 havuç
3 kabak
4 orta boy patates
3 orta boy kereviz
100 g ıspanak
2 lt et suyu
300 g Tukaş Mısır
2 orta boy soğan
100 g tereyağı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı :
Havuç, kabak, patates, ıspanak ve kerevizleri temizleyip, küçük parçalar şeklinde doğrayın
Soğanları ince ince kıyın
Tereyağını tencerede kısık ateşte eritin
Soğanı da ekleyip, soğanlar pembeleşinceye dek kavurun
Dilimlediğiniz sebzeleri de ekleyip, soteleyin
Et suyunu ilave edip, sebzeler yumuşayıncaya dek pişirin
Tane mısır, nohut ve taze fasulyeleri ekleyip, bir taşım daha pişirin
Tuz ve karabiberle tatlandırıp, servis yapın

Patlıcan Dilme

Malzemeler:
2 adet ortaboy patlıcan (bostan patlıcanı olabilir)
3 adet ortaboy domates
2 diş sarmısak (ince kıyılmış)
2 adet ortaboy soğan
zeytinyağı
kaşar peyniri(her dilim için ince bir dilim)
kekik,nane,kırmzı biber
tuz
Yapılışı:
Patlıcanların saplarını biraz kısaltın ve güzelce yıkayıp kurulayın 1’er cm aralıklarla boyuna dilimleyin ve hafifçe yağlanmış fırın tepsisine alın Domates, soğan ve kaşar peynirini ince ince dilimleyin Boyuna dilimlediğiniz patlıcanın aralarına hazırladığınız malzemeleri paylaştırın
Sarımsakları ince ince kıyın,zeytinyağı, tuz,keki ve istediğiniz baharatları bir kapta karıştırın Bu işlem bitince sosu yemeğinizin üzerinde gezdirin Patlıcanların üzerini aluminyum folyo ile kapatarak 180 derece fırında yaklaşık 30 dk (patlıcanlat yumuşayana kadar) pişirin

Fırında Beşamel Soslu Makarna

Malzemeler:
1 paket fırın makarna
2 yemek kaşığı sıvıyağ
içi için 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
üzeri için 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
tuz
kolay olsun diyenlere 1 paket hazır beşamel sos ve 3,5 su bardağı süt
Yapılışı:
Makarnaları ikiye bölün, derin bir tencerede bol suda çok yumuşmayacak şekilde haşlayın (ben neredeyse 8-10dk haşlıyorum) Haşladığınız makarnaları süzerek soğuk sudan geçirin ve süzülmesi için süzgeçte bekletin
Beşamel sos için nargarini ve unu tencerede koyun ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun (olunca mis gibi kokacaktır) Üzerine sütü azar azar eklerken bir yandan da çırparak karıştırıştırın (varsa blendır yada mikserde harika olur )
Sos koyu bir kıvam alınca ocaktan alın Genilş bir kapta makarna, beşamel sos ve 2 su bardağı kaşar peynirini karıştırın ve hemen fırın kullanacağınız kaba alın (Ben porselen fırın kabı tercih ediyorum ama borcamda da güzel oluyor )
Üzerine 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini döşeyerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin

Tulumba Tatlısı

Malzemeler:
3 su bardağı su
100 gr tereyağı
2,5 su bardağı un
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı nişasta ya da pirinç unu
1 tatlı kaşığı şeker
1 tutam tuz
Şerbeti için:
4 su bardağı su
4,5 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
2 su bardağı kızartma yağı

Yapılışı:
Şerbeti için; şeker ve suyu tencereye koyun, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakın, şurup kıvamına gelmek üzereyken limon suyunu ekleyin ve ocaktan alın
Fotoğraf 1-2 Su ve tereyağını çelik tencereye alın, su kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi için karıştırın
Fotoğraf 3-4 Elenmiş unu yavaş yavaş tencereye ekleyin ve karıştırın Tuzu ve şekeri ekleyerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edene kadar kavurun (Hafif ateşte 8-10 dakika)

Fotoğraf 5-6 Tencereyi ocaktan alın, tahta kaşıkla sürekli yayarak ve toplayarak hamurun kabuk bağlamadan soğumasını sağlayın ılınınca yumurtalar birer birer kırın İrmik ve pirinç ununu (yada nişastayı) ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşıkla yada mikserle yoğurun
Fotoğraf 7-8 Hamurunuz kendini toplayınca,tırtıllı başlık takılmış krema pompasına doldurun ve şeritler halinde sıkarak istediğiniz büyüklükte parçalara bölün

Fotoğraf 9-10 Kestiğiniz tatlıları soğuk yağa atın ve ocağı en kısıkta açın, tatlıları yağda arada sallayarak kızartın
Fotoğraf 11-12 Kızaran tatlıları hemen soğuk şuruba atın 5-6 dakika şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alın
Not: Her kızartmadan sonra yağı bir süre soğutun, yoksa tulumba tatlınızın içi iyi kızarmaz

Afiyet Olsun Hayırlı İftarlar Efendim 
|
|
|