08-01-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sahurda Ne Yemeli ?
Sahurda ne yemeli ?
Genellikle yemek yenip yatıldığı için sahurda olabildiğince hafif yiyecekler tüketilmeli İftar sofrasında ise iftariyeliklerle oruç açılıp kremasız bir çorba içilebilir Ana yemeğin ise haşlama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanması gerekir
Geçen yazımda ramazan ayının genel anlamda kurallarından ve dikkat edilmesi gereken yönlerinden bahsetmiş, diyetisyenimiz Müge Başer’den bazı beslenme bilgileri aktarmıştım Bugün de yine Diyetisyen Müge Başer‘in hazırladığı sahur ve iftar menülerinde hangi besinlerin tercih edilmesi gerektiği konularında bilgiler aktarıyorum
Sahuru kahvaltı gibi düşünün
Oruç tutan kişilerin sahur öğününden sonra tekrar yattığı düşünüldüğünde bu öğün, ağır ve yağlı yemekler yerine olabildiğince hafif ve taze yiyecekler ile hazırlanmalıdır Erken bir kahvaltı öğünü gibi düşünülebilir Her sahurda mutlaka sebze ve meyve çeşitleri, belirli miktarlarda protein ve sağlıklı karbonhidrat seçimleri yapılmalıdır Örnek vermek gerekirse,
-Peynir çeşitleri (tercihen beyaz, keçi veya lor peyniri gibi)
- Reçel / bal / pekmez
- Zeytin / ceviz
- Esmer ekmek çeşitleri (tam buğday, çok tahıllı, çavdar, yulaf ekmek gibi)
Domates, salatalık dilimleri, maydanoz gibi yeşillikler, yeşil, kırmızı biber
- Az yağlı, bol sebzeli menemen
- Cacık
- Esmer ekmek çeşitleri (tam buğday, çok tahıllı, çavdar, yulaf ekmek gibi)
- Taze meyve çeşitleri (kavun, karpuz, şeftali, kayısı, üzüm gibi)
Haşlanmış makarna (domates veya çeşitli sebzelerle hazırlanmış az yağlı soslarla olabilir, peynir eklenebilir)
Yoğurt
- Mevsim salata çeşitleri
- Az yağlı gözleme / börek çeşitleri
- Ayran
- Hoşaf / komposto
- Domates, salatalık dilimleri
- Kremasız çorba çeşitleri
- Zeytinyağlı çeşitleri
- Yoğurt
- Esmer ekmek çeşitleri (tam buğday, çok tahıllı, çavdar, yulaf ekmek gibi)
|
|
|