Yalnız Mesajı Göster

Mevlana Ve Felsefesi....

Eski 07-30-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Mevlana Ve Felsefesi....

"Yüz kitap olsa hepsi bir bab dan ibarettir
Yüz taraf da tek bir mihraba dönülür
Yüz binlerce çeşit yemek var Hepsi de yemek ve bu bakımdan hepside bir
Hintli, Kıpçak ve Urum ülkesinin halkı ve Habeş hepsi de mezarlarında aynı renkte
Bütün bu keyfiyetler köpük gibi denizin üstünde oynar durur"
"Her gün bir yerden göç etmek ne iyi
Her gün bir yere konmak ne güzel,
Bulanmadan, donmadan akmak ne ala,
Her şey dünle beraber gitti, can cazım
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım"
Hayatın devam ettiğine, dinamik olduğuna her gün yenilenmenin gerekliliğine bundan daha güzel söz bulunabilir mi?
Yukarıda sadece satırbaşlarına değindiğimiz görüşleridir ki O'nu içimizde 729 yıldır, taptaze yaşatmaktadır
Bakın ne diyor Büyük Sevgi Ustası:
"Şu üç sözden artık değil
Bütün ömrüm,
Şu üç söz
Hamdım, Piştim, Yandım"
Tanrıdan dileyelim ki O'nun gibi yanmak mümkün değil, ancak hiç olmazsa O'nca Pişmek nasip etsin
tassavvuf;insanın tanrının bir parçası olduğunu sölertüm canılı ve cansız varlıklar tanrıdan südur etmiştirondan geldik,ona döneceğiz
mö 570 yıllarında yaşamış pisagorda aynısını söylüyordu
Pisagor'a göre 1 sayısı "Monad" dı, yani tekti Hiçbir benzeri olmayan önsüz-sonsuz yaşamı, tüm varlıkların bünyesinde çıktığı eril ateşi, Tanrının kendisini simgelerdi Sembolü bir nokta idi ve Yüce Varlığın yaııısıra, İlahi Aklın, yani Hikmetin de simgesiydi Hikmeti sayesinde kendisinden dışarı birşeyler veren ancak bu sırada hiç değişmeyen ve değişmez niteliğiyle eril olan Monad, Tanrı ile birlikte, onun yeryüzündeki tezahürü olan insanın da sembolüydü Diğer bir deyişle Monad, hem Makrokozmosu, hem de Mikrokozmosu bünyesinde barındırıyordu Mikrokozmos'un yegane hedefinin Makrokozmos ile birleşmek olduğunu söyleyen Pisagor, "bu ancak inisiyatik eğitimle, kişinin kendisini olgunlaştırması ile mümkün olur Bunun için bir ömür yetmeyebilir Ama ruh, hedefine ulaşmak için ne kadar gerekiyorsa, o kadar yeniden bedenlenecektir" diyordu
Felsefi anlamda "Panteizm", islami kültür içinde "tasavvuf" adını alan ezoterik sistemin amacı; varoluşun, ancak sevgi ile algılanabilecek ve akılcılıkla ortaya konulacak sebeplerini savunmak ve tek hedefi insanın tekamül ederek "kamil insan" haline dönüşmesini sağlamaktır
tanrı;ayrı bir varlık değiltanrı biziztüm makrokozmoz ve mikrokozmozun bütünü tanrıyı oluşturur
bkzpanteizm
Tanrısal ışığın bir parçası olan ruh, hiçbir zaman ölmez ve yegane amacı ayrıldığı ana kaynağa, yani tanrıya dönmektir Bunun da tek yolu, evrensel bir yasa olan evrim, yani tekamüldür

Alıntı Yaparak Cevapla