|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai (Sehv)
67- NAMAZDA SELÂM NASIL VERİLİR?
1299- Amir b Sa’d (r a), babasından naklediyor ve diyor ki: Rasûlullah (s a v), namazını bitirince sağa ve sola selâm verirdi (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 28; Müslim, Mesacid: 22)
1300- Sa’d (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’i namazda yanağının beyazlığı görünecek şekilde sağına ve soluna selâm verirken gördüm (Ebû Davud, Salat: 189; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 28)
68- SELÂM ESNASINDA ELLER NEREDE OLMALI?
1301- Câbir b Semure (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in arkasında namaz kıldığımızda (Mis’ar eliyle işaret ederek) “Esselâmü aleyküm, esselâmü aleyküm” derdik ve sağa sola selâm verirdik Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Ne oluyor bu insanlara ki şahlanmış atın ön ayaklarını kaldırdığı gibi ellerini kaldırarak selâm veriyorlar elleri uylukları üzerinde olduğu halde sağındaki ve solundaki kardeşlerine selâm vermeleri yetmez mi?” (Müslim, Salat: 27; Ebû Davud, Salat: 189)
69- SAĞA SELÂM NASIL VERİLİR?
1302- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’i namaz kılarken gördüm Her eğilirken ve doğrulurken, kıyama kalkarken ve otururken sağına soluna selâm verirken hep görmüşümdür Başını sağa sola çevirerek esselâmü aleyküm ve rahmetullahi derdi Yanağının beyazlığı görünürdü Ebu Bekir ve Ömer’i de gördüm, onlar da aynen böyle yapıyorlardı (Tirmizî, Salat: 226; Dârimi, Salat: 87)
1303- Vâsi b Habban (r a), Abdullah b Ömer’e; Rasûlullah (s a v)’in nasıl namaz kıldığını sordu, o da şunları söyledi: Her iniş ve kalkışında tekbir alır “Esselâmü aleyküm ve rahmetullahi” der sağına selâm verir yine “Esselâmü aleyküm ve rahmetullahi” der soluna selâm verirdi (Müsned: 6101)
70- SOLA SELÂM NASIL VERİLİR?
1304- Vâsi b Habban (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer’e dedim ki: “Rasûlullah (s a v)’in nasıl namaz kıldığını bana haber verirmisin?” Tekbirlerini anlattıktan sonra dedi ki sağına selâm verirken “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” derdi yine soluna selâm verirken de “Esselâmü aleyküm” derdi (Müsned: 6109)
1305- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v), sağına ve soluna selâm verirken yanağının beyazlığını görür gibiyim “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” derdi (Müslim, Mesacid: 22; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 28)
1306- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) sağına selâm verirdi, yanağının beyazlığı gözükürdü Soluna selâm verince de sol yanağının beyazlığı görünürdü (Müslim, Mesacid: 22; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 28)
1307- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v) sağına ve soluna selâm verirken, “Esselâmü aleyküm ve rahmetullahi, esselâmü aleyküm ve rahmetullahi” derdi Yanağının beyazlığı hem o taraftan hem de öteki taraftan görünürdü (Müslim, Mesacid: 22; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 28)
1308- Abdullah b Mes’ud (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v) sağına selâm verirken “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” derdi ve yanağının beyazlığı gözükürdü Soluna selâm verirken de yine “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah der sol yanağının beyazlığı gözükürdü (Müslim, Mesacid: 22; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 28)
71- ELLERLE SELÂM VERİLİR Mİ?
1309- Câbir b Semure (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte namaz kıldım, selâm verirken ellerimizle de işaret ederek “Esselâmü aleyküm” derdik Rasûlullah (s a v) bizim böyle yaptığımızı görünce, bize baktı ve şöyle buyurdu: “Size ne oluyor da şaha kalkmış at gibi selâm verirken ellerinizi kaldırıyorsunuz Sizden biri selâm vereceğinde yanındaki arkadaşına dönsün ve selâmını versin fakat elini kaldırmasın ” (Ebû Davud, Salat: 190; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 28)
72- İMAM SELÂM VERİNCE CEMAAT DE SELÂM VERİR
1310- Itban b Malik (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Kabilem olan; Benî Sâlim’e namaz kıldırıyorum, Peygamber (s a v)’e gelerek; “Gözlerim zayıfladı, kabilemin mescidi ile evimin arasında seller akıyor Gelip benim evimde namaz kılsanız da bende orayı mescid yapsam” dedim Peygamber (s a v): “İnşallah o dediğini yaparım” dedi Ertesi gün Ebu Bekir’le birlikte öğle sıcağında geldiler İzin istediler, izin verdim içeri girdiler, oturmadan: “Evinin neresinde namaz kılmamı istersin” buyurdu İstediğim yeri kendisine işaret edip gösterdim Rasûlullah (s a v) hemen namaza durdu biz de arkasına saf olduk, namaz bitince selâm verdi biz de selâm verdik (Buhârî, Salat: 46; Müslim, İman: 10)
73- VİTİR NAMAZI TEK REKAT OLARAK KILINIR MI?
1311- Urve (r a)’den aktarıldığına göre, Aişe şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v) yatsı namazını kıldıktan sonra Fecr vaktine kadar on bir rekat namaz kılardı, tek rekatla da vitir kılardı Sonra da bir secde yapar ve başını kaldırmadan sizin elli ayet okuyacağınız kadar secdede kalırdı ” (Müslim, Mesacid: 19; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 136)
74- SELÂM VE KONUŞMADAN SONRA SEHV SECDESİ YAPMAK
1312- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v) selâm verdi Konuştu ve daha sonra da sehv secdesi yaptı (Müslim, Mesacid: 19; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 136)
75- SEHV SECDESİ YAPTIKTAN SONRA SELÂM VERMEK
1313- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) selâm verdi sonra sehiv secdelerini yaptı, yerinden kalkmadan tekrar selâm verdi (Müslim, Mesacid: 19; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 136)
1314- Imran b Husayn (r a)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v) namazı üç rekat kılıp sonra selâm verdi Bunun üzerine Hırbak isimli şahıs, Peygamber (s a v)’e şöyle dedi: “Namazı üç rekat kıldınız” diye, eksik kıldığını hatırlatınca, hemen kalkarak unuttuğu rekatı da kıldırdı, selâm verdi sonra sehv secdesi yaptı daha sonra tekrar selâm verdi (Ebû Davud, Salat: 147; Buhârî, Sıfatü’s Salat: 44)
76- SELÂMDAN SONRA İMAMIN BİRAZ BEKLEMESİ
1315- Bera b Azib (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “Namaz kılarken Peygamber (s a v)’i gözettim Kıyamını, rükû’unu, rekatlar arasında ki duruşunu, secdelerini, iki secde arasındaki duruşunu ve selâm verdikten sonraki bekleyişini gözetledim hepsi aynı uzunluktaydı ” (Buhârî, sıfatü’s Salat: 71; Ebû Davud, Salat: 47)
1316- Ümmü Seleme (r anha)’dan rivâyete göre: “Rasûlullah (s a v) zamanında kadınlar selâm verdikten sonra hemen kalkarlar Rasûlullah (s a v) ve namaz kılan cemaat ise biraz beklerler Rasûlullah (s a v) kalkınca cemaatte kalkarlardı ” (Buhârî, Sıfatü’s Salat: 71; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 33)
77- İMAMIN SELÂMDAN SONRA KIBLEDEN CEMAATE DOĞRU DÖNMESİ
1317- Câbir b Yezid b Esved (r a), babasından naklediyor: “Rasûlullah (s a v) ile beraber sabah namazını kılmıştık, namazını bitirince cemaate doğru dönmüştü ” (Buhârî, Sıfatü’s Salat: 71; Ebû Davud, Salat: 71)
78- İMAMIN SELÂM VERMESİNDEN SONRA TEKBİR
1318- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’in namazının bittiğini selâmdan sonra alınan tekbirle bilirdik ” (Ebû Davud, Salat: 191; Müslim, Mesacid: 23)
79- NAMAZIN BİTİMİNDEN SONRA NAS FELAK VE İHLÂS SÛRELERİNİ OKUMAK
1319- Ukbe b Amir (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bana her namazdan sonra Nâs, Felâk ve İhlâs sûrelerini okumamı emretti (Ebû Davud, Salat: 353; Tirmizî, Fedailül Kur’an: 13)
80- SELÂM VERDİKTEN SONRA YAPILACAK DUA
1320- Ebu Esma er Rahabî (r a), Rasûlullah (s a v)’in kölesi Sevban’dan naklettiğine göre, Rasûlullah (s a v) namazını bitirince; “Üç defa “Estağfirullah” der ve Allah’ım! Sen selâmsın, selâmet te Sendendir Sen ne kutlusun, büyüklük ve ikram sahibi olan Allah’ım” derdi ” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 32; Müslim, Mesacid: 26)
81- NAMAZ DA SELÂMDAN SONRA, İSTİĞFAR; DAHA SONRA, NE OKUNUR?
1321- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) (namazını bitirip) selâm verdiğinde (üç sefer istiğfar ettikten sonra) “Allah’ım! Sen selâmsın, selâmette sendendir Sen ne kutlusun, büyüklük ve ikram sahibi olan Allah’ım” derdi (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 32; Müslim, Mesacid: 26)
82- SELÂMDAN SONRA YAPILAN BAŞKA BİR DUA
1322- Ebu’z Zübeyr (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah b Zübeyr’in bu minberde şöyle dediğini duydum: Rasûlullah (s a v) namazını bitirip selâm verince şöyle derdi: “Tek olan, ortağı olmayan Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Mülk, saltanat ve otorite onundur Tüm eksiksiz övgüler de O’na aittir, O’nun her şeye gücü yeter Allah’tan başka hiçbir güç ve kuvvet sahibi yoktur Sadece O’na kulluk ederiz Karşılıksız tüm nimetleri verip iyilikler yapan, en güzel övgülere layık olan Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Kafirler hoşlanmasa da en güzel hayat tarzı onun dinidir, O’na samimiyetle bağlıyız ” (Müslim, Mesacid: 26; Ebû Davud, Salat: 458)
83- SELÂMDAN SONRA YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1323- Ebu’z Zübeyr (r a)’den rivâyete göre, Abdullah b Zübeyr, her namazdan sonra şöyle dua ederdi: “Tek olan, ortağı olmayan Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Otorite, mülk, saltanat O’nundur Eksiksiz tüm övgüler O’na mahsustur O’nun her şeye gücü yeter Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur ve sadece ona kulluk yaparız Her türlü nimetleri veren ve karşılıksız iyilikler yapan O’dur En güzel övgüler O’na mahsustur Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Kafirler hoşlanmasa da en güzel hayat tarzı onun dinidir O’na samimiyetle bağlıyız ” Sonra İbn Zübeyr: Rasûlullah (s a v)’de her namazın arkasından bu duayı yapardı diyor (Müslim, Mesacid: 20; Ebû Davud, Salat: 458)
84- SELÂMDAN SONRA YAPILACAK DEĞİŞİK BİR DUA
1324- Muğire b Şu’be’nin katibi Verrad (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye; Muğire b Şu’be’ye mektup yazarak; Rasûlullah (s a v)’den duyduğu bir şeyi kendisine bildirmesini istedi O da şu cevabı verdi: Rasûlullah (s a v) namazlardan sonra şu duayı yapardı: “Tek olan, ortağı olmayan Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Saltanat, otorite ve mülk O’nundur Her türlü eksiksiz övgüler O’na aittir, O’nun her şeye gücü yeter Allah’ım! Senin verdiğine hiçbir şey engel olamaz Engel olduğun bir şeyi de kimse veremez Senin yardımın olmadan hiçbir kuvvetliye kuvveti fayda vermez ” (Müslim, Mesacid: 26; Dârimi, Salat: 88)
1325- Ebu’l Ala el Verrad (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Muğire b Şu’be, Muaviye’ye şöyle yazdı: Rasûlullah (s a v), namazından çıkıp selâm verdikten sonra şöyle dua ederdi: “Tek olan, ortağı olmayan Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Mülk, otorite ve saltanat ona mahsustur Tüm eksiksiz övgüler ona mahsus olup, O’nun her şeye gücü yeter Allah’ım! Senin verdiğine hiçbir şey engel olamaz Engel olduğun bir şeyi de kimse veremez Senin yardımın olmadan hiçbir kuvvetliye kuvveti fayda vermez ” (Müslim, Mesacid: 26; Dârimi, Salat: 88)
85- NAMAZDAN SONRA ÜÇ DEFA OKUNAN DUA HANGİSİDİR?
1326- Muğire’nin katibi Verrad (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye, Muğireye bir mektup yazarak, bana Rasûlullah (s a v)’den işittiğin bir hadisi yaz demişti de; Muğire de cevap olarak şöyle yazdı: “Ben, Rasûlullah (s a v)’in namazdan sonra üç defa şöyle dua ettiğini duydum: “Tek olan, hiçbir ortağı olmayan Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Mülk, otorite ve saltanat O’na aittir Eksiksiz tüm övgüler O’na mahsustur ve O’nun her şeye gücü yeter ” (Müslim, Mesacid: 26; Dârimi, Salat: 88)
86- SELÂMDAN SONRA YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1327- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), bir toplantıda oturduğu zaman veya bir namazı kıldıktan sonra birkaç kelimecik bir dua yapardı Aişe, bu duanın ne olduğunu Rasûlullah (s a v)’e sorunca Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Eğer bir kimse bu duayı işlediği bir hayırdan sonra okursa, kıyamete kadar aynı hayrı işlemiş gibi sevap alır Eğer şerli bir işten sonra okursa, ona keffaret olur; “Allah’ım! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, eksiksiz övgülere Sen layıksın Senden af diler, günahlarımdan vazgeçip Sana yönelirim ” (Müsned: 2346)
87- SELÂMDAN SONRA YAPILABİLECEK DEĞİŞİK BİR DUA
1328- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Evime bir Yahudi kadın geldi ve: “Kabir azabı, üzerimize sıçrattığımız idrardandır” dedi Ben de: “Yalan söylüyorsun” dedim O kadın: “Hayır doğru söylüyorum Biz Yahudiler idrarın bulaştığı elbise, deri ne varsa hepsini makasla keserdik” dedi Rasûlullah (s a v), namaz için çıkmıştı, bizim sesimizin yükseldiğini görünce: “Nedir meseleniz” dedi Ben de, Yahudi kadının söylediklerini haber verdim Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Doğru söylemiş” buyurdu, ve o günden sonra şu duayı her namazında okurdu: “Cebrail’in, Mikail’in, İsrafil’in Rabbi! Beni Cehennem ateşinden ve kabir azabından koru ” (Buhârî, Cenaiz: 86; Müslim, Mesacid: 24)
88- SELÂMDAN SONRA OKUNACAK DEĞİŞİK BİR DUA
1329- Ata b Ebu Mervan (r a), babasından naklediyor ve diyor ki: Ka’b, Musa’ya denizi yarıp kupkuru yol yapan Allah’a yemin ederek şöyle dedi: Tevrat’ta; Davud (a s)’ın namazını bitirince okuduğu şu dua vardır: “Allah’ım! Cehennem azabından ve zalimlerin zulmünden korunmak için bir sığınak yaptığın dinimi benim için hayırlı kıl Rızkımı elde etmeme vasıta kıldığın dünyayı da benim için hayırlı kıl Allah’ım! Gazabından rızana sığınırım Hışmından affına sığınırım Senden, Sana sığınırım, verdiğine kimse engel olamaz Vermediğine de kimse bir şey veremez, Senin yardımın olmadan hiçbir güçlüye gücü fayda veremez ”
Ka’b daha sonra Suheyb’in Peygamber (s a v)‘inde namazdan sonra bu duayı okuduğunu bize haber vermiştir (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
89- NAMAZDAN SONRA ALLAH’A SIĞINMAK
1330- Müslim b ebi Bekre (r a)’den rivayete göre, şöyle demiştir: Babam namazlarının arkasında şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Küfürden, fakirlikten, kabir azabından Sana sığınırım ” Bende bu duayı okuyordum, babam: “Yavrum bu duayı kimden öğrendin?” dedi Senden deyince; “Rasûlullah (s a v) bu duaları namazdan sonra okurdu” dedi (Müsned: 19514)
90- NAMAZIN BİTİMİNDE TESBİH SAYISI KAÇTIR?
1331- Abdullah b Amr (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “İki şey vardır ki onları yapan mutlaka Cennete girer, onlar çok kolay olup yapanı da azdır ” Sözünü şöyle sürdürdü: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Beş vakit namaz… Sizden biriniz her namazın arkasında on defa: “Sübhanallah” on defa “Elhamdülillah” on defa “Allahüekber” derse; günde diliyle bunları yüzelli defa söylemiş olur ki, Allah katındaki karşılığı bin beş yüzdür ” Peygamber (s a v) bunu söylerken parmaklarıyla sayıyordu “Sizden biriniz yatağına girdiğinde otuz üç defa “Sübhanallah” otuz üç defa “Elhamdülillah” otuz dört defa “Allahüekber” derse; gerçekten Allah’ı dili ile yüz defa zikretmiş olur Fakat bunun Allah katındaki değeri bindir ” Rasûlullah (s a v) sözüne şöyle devam etti: “Hangi biriniz günde iki bin beş yüz günah işleyebilir?” bunun üzerine: Ashab: Öyleyse bunları neden yapmayalım dediler Bunun üzerine şöyle buyurdu: “Şeytan size namazda iken gelir şunları hatırla, şunları hatırla der siz de bu duayı yapmayı unutursunuz Yine şeytan geceleyin aynı şekilde gelir ve bu duayı yapmadan sizi uyutur ” (Tirmizî, Dua: 25; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 32)
91- NAMAZDAN SONRA DEĞİŞİK BİR TESBİH
1332- Ka’b b Ucre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Birbiri ardınca yapılması gereken zikirler vardır onları yapanlar sevaptan mahrum kalmazlar Onlar şunlardır: “Otuz üç defa “Sübhanallah” otuz üç defa, “Elhamdülillah” otuz dört defa, “Allahüekber” demek ” (Müslim, Mesacid: 26; Tirmizî, Dua: 26)
92- NAMAZDAN SONRA DEĞİŞİK BİR TESBİH
1333- Zeyd b Sabit (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ashab’a her namazın bitiminde otuz üç defa “Sübhanallah” otuz üç defa “Elhamdülillah” otuz dört defa da “Allahuekber” demeleri emredilmişti Ensardan bir adam rüyasında: “Rasûlullah (s a v) size her namazdan sonra otuz üç defa “Sübhanallah” otuz üç defa “Elhamdülillah” otuz dört defa “Allahüekber” demenizi emretti değil mi?” denildi Adam: “Evet” deyince; karşısındaki: “Öyleyse onları yirmi beşe indirin de “Lâ ilâhe illallah” demeyi de ilave edin” dedi Sabah olur olmaz bu kimse durumu Peygamber (s a v)’e anlattı Peygamber (s a v)‘de: “Öylece yapınız” buyurdu (Tirmizî, Dua: 26; Dârimi, Salat: 90)
1334- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, bir adama rüyasında Rasûlullah (s a v), size neyi emretti diye sorulmuştu da, O’da: “Otuz üç defa “Sübhanallah” otuz üç defa “Elhamdülillah” otuz dört defada “Allahüekber” dememizi emretti Böylece tesbihlerin sayısı yüz olmaktadır Diye cevap vermiş Bunun üzerine adam yirmi beş defa “Sübhanallah” yirmi beş defa “Elhamdülillah” yirmi beş defa “Allahüekber” deyin yirmi beş defa da “Lâilâhe illallah” deyin böylece yüz olsun demiş Sabah olunca adam durumu Rasûlullah (s a v)’e aktarmış Peygamber (s a v)‘de: “Ensari’nin dediği gibi yapın” buyurmuştur (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
93- NAMAZDAN SONRA DEĞİŞİK BİR TESBİH
1335- Haris’in kızı Cüveyriye (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bana uğradı, bende mescidde dua ediyordum Öğleye doğru tekrar uğradı: “Hâla, dua etmeye devam mı ediyorsun?” dedi Ben de: “Evet” dedim Bunun üzerine: “Sana nasıl dua edeceğini öğreteyim mi?” dedi ve şunları söyledi: “Yarattıklarının sayısınca Sübhanallah, Yarattıklarının sayısınca Sübhanallah, Yarattıklarının sayısınca Sübhanallah, kendi razı olacağı kadar Sübhanallah, kendi razı olacağı kadar Sübhanallah, kendi razı olacağı kadar Sübhanallah, arşının ağırlığı kadar Sübhanallah, arşının ağırlığı kadar Sübhanallah, arşının ağırlığı kadar Sübhanallah, sözlerinin mürekkebi kadar Allah’ı tesbih ederim, sözlerinin mürekkebi kadar Allah’ı tesbih ederim, sözlerinin mürekkebi kadar Allah’ı tesbih ederim” dersin ” Buyurdu (Ebû Davud, salat: 359; İbn Mâce, Edeb: 56)
94- NAMAZDAN SONRA OKUNACAK DEĞİŞİK BİR DUA
1336- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Fakirler, Rasûlullah (s a v)’e gelerek dediler ki: “Ey Allah’ın Rasûlü! Zengin kardeşlerimiz bizim gibi namaz kılıyorlar, bizim gibi oruç tutuyorlar fakat onların malları da var böylece sadaka da verip infakta da bulunuyorlar ” Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Namaz kılıp bitirdiğinizde otuz üç sefer “Sübhanallah” otuz üç sefer “Elhamdülillah” otuz üç sefer “Allahuekber” ve on defa da “Lâ ilâhe illallah” deyin bununla hem sevap bakımından onlara yetişmiş olursunuz hemde sizden sonra gelecek olanları geçersiniz (Ebû Davud, Salat: 360; Müslim, Mesacid: 26)
95- NAMAZDAN SONRA OKUNACAK DEGİŞİK BİR DUA
1337- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim sabah namazından sonra yüz defa “Sübhanallah,” yüz defa da “Lâ ilâhe illallah” derse, denizin köpükleri kadar bile olsa günahları affedilir ” (Müslim, Mesacid: 26; Buhârî, Deavat: 65)
96- TESBİHATLARI SAYMAK
1338- Abdulah b Amr (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’in tesbihatı yaparken sayıları bilebilmek için saydığını gördüm ” (Ebû Davud, Salat: 359; Tirmizî, Dua: 25)
97- İTİKAF HANGİ GÜNLERDE YAPILIR?
1339- Ebu Said el Hudri (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) Ramazan’ın ortasındaki on günde itikafa girerdi yirminci geceyi mescidde geçirir ve yirmi birinci günü evine dönerdi Kendisiyle birlikte itikafa girenler de aynı gün evlerine dönerlerdi Yine evine döneceği bir gece insanlara bir hutbe verdi, Allah’ın emrettiği bazı şeyleri söyledi ve sonunda şöyle dedi: “Bu güne kadar Ramazan ayını ortasındaki on günde itikafa giriyordum Bundan sonra Ramazan ayının son on gününde itikaf yapmam bana bildirildi Benimle birlikte itikaf yapmak isteyenler yerlerinde kalsınlar Ben, Kadir gecesinin hangi gecede olduğunu gördüm fakat Bana unutturuldu, siz onu son on günün içersindeki tek gecelerde arayın Ben o gün kendimi çamur ve su içerisinde secde ederken gördüm ” Ebu Said diyor ki: O sene Ramazan ayının yirmi birinci gecesi yağmur yağmış ve Rasûlullah (s a v)’in kaldığı yere yağmur suları birikmişti O gecenin sabah namazında namazı bitirip cemaate döndüğünde Rasûlullah (s a v)’in yüzünde su ve çamur izleri vardı (Buhârî, İtikaf: 13; Muvatta', İtikaf: 6)
98- İMAM SELÂM VERDİKTEN SONRA MİHRAPTA OTURUR
1340- Câbir b Semure (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar mihrapta otururdu (Müslim, Fedail: 17)
1341- Simak b Harb (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Câbir b Semure’ye: “Rasûlullah (s a v)’in sohbetinde bulunur muydun” diye sordum O da: “Evet, Rasûlullah (s a v); sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar mihrapta otururdu Ashabıyla konuşur, görüşür Ashabı’da cahiliye dönemi olaylarını anlatarak ve şiirler okuyarak gülerler Peygamber (s a v)’de tebessüm ederdi (Müslim, Fedail: 17)
99- NAMAZ BİTİNCE CEMAATE DÖNÜŞ HANGİ TARAFTAN OLUR?
1342- Suddi (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b Malik’e namaz kıldıktan sonra sağdan mı soldan mı dönmek gerektiği konusunu sormuştum O da: “Ben çoğunlukla Rasûlullah (s a v)‘i sağından dönerken gördüm” dedi (Dârimi, Salat: 89; Tirmizî, Salat: 225)
1343- Esved (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah şöyle demiştir: “Namaz bittikten sonra mutlaka sağ taraftan dönülmeli diyerek şeytanı memnun etmeyiniz Çünkü ben Rasûlullah (s a v)’i çoğunlukla sol tarafından döndüğünü gördüm ” (Dârimi, Salat: 89; Tirmizî, Salat: 225)
1344- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ben, Rasûlullah (s a v)’in ayakta ve oturarak su içtiğini, yalınayak ve ayakkabıyla namaz kıldığını, namazdan sonra ise hem sağından hem de solundan döndüğünü gördüm ” (Müsned: 23428)
100- KADINLAR, MESCİDDEN NE ZAMAN ÇIKARLAR?
1345- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Kadınlar sabah namazını Rasûlullah (s a v) ile birlikte kılarlar, selâm verip namaz bittikten sonra da örtülerine bürünmüş olarak evlerine dönerlerdi Alaca karanlık olduğu için tanınmazlardı ” (Müslim, Mesacid: 40; İbn Mâce, Salat: 2)
101- CEMAAT, İMAMDAN ÖNCE HAREKET ETMEZ
1346- Enes b Malik (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bir gün bize namaz kıldırdı sonra bize dönerek şöyle buyurdu: “Ben sizin imamınızım rükû’ ve secdelerde benden öne geçmeyin Kıyama benden önce kalkmayın ve namazdan da benden önce ayrılmayın Ben sizi önümden gördüğüm gibi arkamdan da görüyorum Canımı kudret elinde tutan Allah’a yemin olsun ki benim gördüklerimi siz de görseydiniz az güler çok ağlardınız “Ne gördün Ey Allah’ın Rasûlü!” diye soruldu da: ”Cennet ve Cehennemi” buyurdular (Müslim, Salat: 25; Dârimi, salat: 72)
102- NAMAZ BİTİNCEYE KADAR İMAMLA BİRLİKTE OLMANIN SEVABI
1347- Ebu Zer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte Ramazan orucunu tuttuk Son yedinci gün gelinceye kadar bizi mescidde bırakmadı Ramazan’ın bitimine yedi gün kala gecenin ilk üçte biri geçinceye kadar bizi mescidde bıraktı, altı gün kala bizi yine tutmadı, beş gün kala yine gece yarısına kadar tuttu Bunun üzerine biz, Ey Allah’ın Rasûlü! İstersen tüm gece kalabiliriz dedik Bunun üzerine şöyle buyurdular: “İmamla namaz kılan kimse sonuna kadar imamla beklerse tüm geceyi ihya etmiş gibi sevab kazanır ” Son dördüncü gece de bizi mescidde bırakmadı son üçüncü gece hanımlarına ve kızlarına haber göndererek ve cemaati de toplayarak o geceyi bir süre ihya ettik O kadar ki felahı kaçıracağımızdan korktuk, o geceden başka bizi bir daha tutmadı Hadisin ravisi Davud diyor ki: “Felah nedir” diye sordum “Felah; sahurdur” dedi (Tirmizî, Savm: 80; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 173)
103- İMAM CEMAATIN OMUZLARINDAN ATLIYARAK GİDEBİLİR
1348- Ukbe b Haris (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte ikindi namazını Medine’de kıldım Namazdan sonra Rasûlullah (s a v) cemaatın omuzlarından atlayarak hızlıca çıkıp gitti Cemaatte bu harekete hayret ettiler Ashabtan bazıları peşinden gittiler Rasûlullah (s a v), hanımlarından birisinin yanına girip çıktıktan sonra şöyle dedi: “Namazda iken evde bir miktar altın olduğu aklıma geldi, bu gece yanımızda kalmasın istedim ve dağıtılmasını emrettim ” (Buhârî, Sıfatü’s Salat: 77; Müslim, Zekat: 9)
104- NAMAZ KILDIN MI? DENİLDİĞİNDE HAYIR DENİR Mİ?
1349- Câbir b Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, Ömer b Hattab Hendek savaşında güneş battıktan sonra Kureyş kafirlerine sövmeye başladı ve Ey Allah’ın Rasûlü! Güneş batmaya yaklaştı hala ikindi namazımı kılamadım dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Ben de kılamadım” buyurdu Rasûlullah (s a v) ile beraber Büthan’a gittik, namaz için abdest aldı, biz de abdest aldık, güneş battıktan sonra önce ikindiyi sonra da akşamı kıldı (Dârimi, Salat: 186)
|