Konu
:
Ekmekler-Pestolu (Fesleğen Soslu) Ebruli Ekmek
Yalnız Mesajı Göster
Ekmekler-Pestolu (Fesleğen Soslu) Ebruli Ekmek
07-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ekmekler-Pestolu (Fesleğen Soslu) Ebruli Ekmek
ekmekler-Pestolu (Fesleğen Soslu) Ebruli Ekmek
Pestolu (Fesleğen Soslu) Ebruli Ekmek
Bu hafta ekmek haftası oldu
Bu aralar hane halkı sayımızda artış olduğu için çabuk bitiyor ekmeklerimiz
Allah'tan kendimi en küçük boylarını yaptığımı söyleyerek teskin ediyorum yoksa her gün bir ekmek bitirmek garip geliyor
Fesleğenli ekmeği Beyza ve Kevser geldiğinde yapmıştım ama içinin ebruli görüntüsünü çekmeye fırsat bulamadan bitti ekmeğimiz
Böyle olunca ben de bir türlü yazma isteği bulamadım
Bugün sonunda kitaptaki iç görüntüsünü çekmeye karar verdim
İçini
buradan
görebilirsiniz
(fotoğraf Nicki Dowey ve Amanda Heywood'a ait
)
Tarifleri yazdığım kitap 500 sayfalık Christine Ingram ve Jennie Shapter'a ait Bread & Bread Machines kitabı
(Madeline ve Betül'ü bana bu kitabı hediye ettikleri için her seferinde şükranla anıyorum
) Maalesef yeni baskıları gözükmüyor Amazon'da ama ikinci el satılanlarını bile almaya değer
Pestolu (Fesleğen Soslu) Ebruli Ekmek
Ölçüler ekmek makinesinin ölçü kaplarına göredir
Malzemeler:
140ml / 5/8 su bardağı süt
150ml / 2/3 su bardağı su
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
4 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı instant maya
7 yemek kaşığı pesto sosu*
Hazırlanması:
[*]Ekmek hamurunu hazırlamaya başlamadan yarım saat önce sütü buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına getirin
Suyu, zeytinyağını ve sütü ekmek kabına boşaltın
[*]Üzerini tamamen kaplayacak biçimde unu serpin
Şekeri ve tuzu karşılklı köşelere dökün
Ortasını hafifçe açarak mayayı dökün
[*]Makinenizi hamur moduna getirin
(pişirmeyecek sadece hamuru hazırlayacak)
Bu arada baton kek kalıbınızı yağlayın
Hamuru hazırlayınca kalıptan çıkarın
Hafifçe üzerine bastırıp 2cm kalınlığında bir dikdörrgen elde edecek şekilde açın
(Eğer açmakta zorlanırsanız üzerini streçleyip birkaç dakika bekletin
)[*]Pesto sosunu hamurun üzerine kenarlarda 1cm boşluk bırakacak şekilde yayın ve hamuru uzun kenarından sarın
Kenarları altına katlayıp kek kalıbınıza yerleştirin
Üzerini yağladığınız bir streçle kapatıp sıcak bir yerde hamur iki katına çıkana kadar bekletin
(~45dak)[*]Fırını 220C'ye getirin
Streçi çıkartıp hamurun üzerini yağlayın
Keskin bir bıçakla verev kesikler yapın
Diğer kenardan da kesikler yaparak baklava şekli elde edin
Üzerine varsa deniz tuzu serpin
25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin
pesto sosu: Bu sosu dilerseniz kendiniz de hazırlayabilirsiniz
75g fesleğen yaprağını, 1 diş sarımsağı, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı, tuzu, karabiberi ve 90ml (yarım bardaktan biraz az) zeytinyağını bir havanda dövün veya blendırdan geçirin
Üzerine 50g parmesan (veya sert kaşar) peyniri rendeleyin
Sosu 2 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul