Konu
:
Afrikanın Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Afrikanın Yemekleri
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Afrikanın Yemekleri
Afrikanın Yemekleri - Afrikanın Yemek Kültürü - afrika yemek çeşitleri
Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye'nin bir buçuk katı büyüklüğünde geniş bir ülkedir
Bu nedenle de bölgelere göre yeme alışkanlığı değişiklikler göstermektedir
Kuzeydeki Transval ve özerk cumhuriyetlerde bu farklılık daha da çarpıcıdır
Örneğin kırsal kesimlerdeki çiftliklerde ve küçük yerleşim alanlarında rastlayacağınız kahvaltıyı Johannesburg ve Pretoria gibi büyük şehirlerde bulamazsınız
Buna karşılık Cape Town'da gelenek ve alışkanlıkların etkisi ile tamamen farklı bir kahvaltı ve öğle yemeği ile karşılaşırsınız
Kırsal alanlarda kahvaltı çok besleyicidir
Genelde tahıl ezmesi mısır veya yulaf çorbası yenir
Tahıl ezmesi bir yemek çeşididir
Mısır tuz ve su karışımı kaynatılıp ezilerek hazırlanır
Şehirlerde ise tahıl gevreği yenip portakal suyu çay veya kahve içilir
Şehirlerde kadının çalışma hayatından dolayı öğle yemeği hafiftir
Kırsal bölgelerde ise kuvvetli bir öğle yemeği yenir
Esas olarak bu yemek sebze ve et içermektedir
Şehirlerde en önemli öğün akşam yemeğidir
Akşam yemeği doğrudan bir et yemeği ile başlar
Et ile birlikte en az iki çeşit sebze yenir
Bu sebzeler genellikle soğan ve patatesle birlikte kabak fasulye
1652 yılında Hollandalılar tarafından Cape Town bölgesinde kurulan Güney Afrika'nın yemeklerinde Hollanda Mutfağı'nın büyük etkisi vardır
Daha sonra kısa bir dönem Fransız Mutfağı bu ülkenin mutfağını büyük ölçüde etkilemiş krem ve koyun eti kullanımı tamamen Fransız etkisi ile bu mutfağa girmiştir
Tabii Alman Mutfağı'nın etkisini de unutmamak gerekir
Özellikle tüm ülkede yaygın olarak tüketilen "Burevers" denilen ve bir çeşit geleneksel yiyecek olan sosis de Almanların bu mutfağa katkısıdır
Aynı zamanda İngilizlerden de etkilenmiş olan Güney Afrika Mutfağı'nda Doğu Hint Mutfağı'nın etkisi çok fazladır
Malaya'dan getirtilen köleler çiftliklerde işçi olarak çalışırken eşleri de aşçılık yaparlardı
Hindistan'ın çeşitli baharatları bu vesile ile bu mutfağa girmiştir
Kısaca Güney Afrika Mutfağı çok fazla yabancı etki almış bir mutfaktır
Bu yabancı etki yerli halkın kendi yemekleriyle karışmış ve ortaya çok çeşnili bir mutfak çıkmıştır
Güney Afrika'nın bazı bölgelerinde yapılan bir yemek diğer bir bölgede bulunmayabilir
Bölgelerin kendilerine özgü değişik özel yemekleri vardır
Bunlardan bir tanesi kıyı şeridinde suda yetişen bir çiçekten yapılan "katır çiçeği çorbası" dır
Zaten bu yörede klasik çorba türleri sevilmez
Mısırla yapılan "Porridge" gibi klasik çorbalar iç ve kuzey bölgelerde çok sevilerek yenir
Ama balık ve deniz ürünleri hem kıyı şeridinde hem de iç bölgelerde sevilir ve yenir
Güney Afrika dünyanın en bol ve lezzetli deniz ürünlerine ve balığına sahip bir ülkedir
Halk bunları kendilerine özgü metotlarla ama Hint baharatları katarak pişirir
Pişirme teknikleri olarak en çok ızgara kişniş acı biber tuz karabiber sarımsak ve maydanozdur
Güney Afrikalılar sığır etini kişniş tuz ve karabiber ile kurutup ince ince keserek yerler
Ayrıca ince kuru sosisleri de çok lezzetlidir
Bu kuru eti ve sosisi hem yemek yapımında kullanırlar hem de her öğünde yiyebilirler
Güney Afrikalılar çok ekmek tüketirler
Ekmekleri daha çok siyah ekmektir
Güney Afrikalılar genellikle hafif tatlılar severler
Bunlar içinde en ünlüleri "Milk Tart" ve "Dumpling"dir
Bizdeki burma tatlısına benzeyen özel bir tatlıları da vardır
Ülkede çok çeşitli tropikal meyveler yetiştiği için halk tatlı yerine genellikle meyveyi tercih eder
Bu zengin çeşnili mutfak genelde ete balığa bakliyata ve sebzeye dayanır
En çok kullanılan etler sığır tavuk ve domuz etleridir
Bu arada bu ilginç ülkenin mutfağında "deve kuşu" ve "timsah" etleri de özel günlerde yenir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul