Konu
:
Hindistan Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Hindistan Yemekleri
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hindistan Yemekleri
Hindistanın Yemekleri - Hindistanın Yemek Kültürü - hindistan sofrası
Hint mutfaginin pilav ve köriden ibaret oldugunu düsünenler zengin bir kültürle karsilasirlar
Karsinizda tam bir *Baharat Cenneti* duruyor
Hindistan mutfaginin temelini baharat tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder
Bölgesel yemek aliskanliklari arasinda keskin çizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi içinde bir bütün olusturur
Hindistan'a baharat ülkesi denmesinin bir nedeni bu ülkenin mutfaginda yer alan her yemegin kendine özel bir kaç baharat çesidinin olmasi
Örnegin; Bir karisim olan köri siyah kimyon ve hardal taneleri tarçin çubuklari ve zencefil çok sik kullanilan baharlar
Özel bir karisim olarak adlandirabilecegimiz körinin bilinen kesin bir reçetesi yok
Hindistan'da çok sevilen bu baharatin aileden aileye degisen formülleri var
Bir gelenek halinde kusaktan kusaga aktarilan bu formüllerin her biri farkli aromaya sahip
Körinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir
Garam masala 5-6 baharin karisimiyla elde edilir
Bölge bölge spesiyaller
Hindistan mutfagini bir bütün olarak degil de bölgelere göre incelemek daha dogru olur
Kuzeybati bölgesinin mutfagi yemek çesidi zenginligiyle dikkat çeker
Bunlarin arasinda en çok bilinen Biryani pilav ve kuzu etinden yapilir
Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri arasinda
Kuzeyin diger olmazsa olmazlari; yogurt ve sarimsak
Yogurtla birçok çesit baharli içecek de hazirlanir
Dogu Hindistan yani Bengal bölgesi hardal gibi sert aromali baharlariyla bilinir
Yemeklerde agirlikli olarak siviyag kullanan Bengalliler kirmizi et yerine deniz ürünlerini tercih ederler
Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistancevizi ile taninir
Bölgede hindistancevizi ile hazirlanan o kadar çok yemek vardir ki adeta tuz niyetine kullaniliyor denebilir
Bugdayin yerini burada pirinç aliyor
Yemeklerin bölgelere göre farklilik göstermesinde iklimin yani sira farkli dinlerin de rol oynadigi bilinmekte
Örnegin; Hindular sigir eti Müslümanlar domuz eti Budistler ise hiçbir et çesidini tüketmiyor
Bu da onlarin yemek kültürü egilimlerini belirliyor
Dine göre belirlenen et seçimi sebzenin ön plana çikmasini saglamis
Sebzeler her bölge ve mevsimde farkli
Sebzeyi pisirme sekli yaninda hangi yemekle sunulduguna bagli
Mercimegin tüm ülkede kullanimi çok yaygin ve bölgesel tercihlere göre farklilik gösterir
Hindistan'da birçok din bulunmasina ragmen Hint yemek aliskanliklarinda etkisi olan kültürler Hindu ve Müslüman gelenekleridir
Her yeni göç dalgasi kendi mutfak aliskanliklarini da beraberinde getirmis
Ancak her yeni grup zaman içinde Hint yemek özellikleri ve pisirme yöntemlerini benimsemis ve bu sayede daha iyiye dogru bir sentez olusturmuslar
Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir
Portekizliler Farslar ve Ingilizler Hint mutfagina önemli katkilar yapmislar
Mughlai yemekleri kebaplar bir pilav ve et yemegi olan Biryani rogan josh kil firinlarda yapilan tandir et ve tavuk yemekleri Hindistan'da bulunan Müslümanlarin ülke mutfagina olan katkilari diye bilinmekte
Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar süren iliskisi Hint mutfaginin tüm dünyada taninmasinda büyük rol oynamis
Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da bulunan Mogol saraylarinda sekillenmis
Kesmir bölgesinin mutfak temelini koyun eti olusturur
Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin özel bir yeri var
Goa ve Kerala'da yapilan yemeklerde bol miktarda hindistancevizi de kullanilir
Goa'ya özgü deniz ürünleri olan yengeç gevrek börekleri ve ufalanmis pirinçle hazirlanan tartlari ile taninir
Gujarat ve Tamil Nadu'da ise güçlü bir vejetaryen gelenek bulunur
Binlerce yaratici tarzda pisirilen sebze ve mercimek yemekleri olaganüstüdür
Ülkenin spesiyal lezzetlerinden biri de Tandoori
Tandoori'nin pisirildigi 'Tandoor' içi yüksek isili kömürle dolu
Hint mutfagina özgü tatlilar genelde yagli ve yagsiz süt lor peyniri ve suruptan yapilir
Batili damak tadina asiri tatli gelen Hint tatlilari ve sekerlemeleri asil bu özellikleri nedeniyle agir bir Hint yemeginden sonra sindirimi kolaylastirmak amaciyla tercih edilir
Hindistan'a özgü alkolsüz içkilerin basinda ülke çapinda sevilen Nimbu-pani gelir
Nimbu-pani sekerli veya tuzlu su ya da sodayla karistirilmis eksi limon suyudur
Hint yemeklerinin yaninda sIk rastlanilan bir baska içecek baharat süt gibi malzemelerle tatlandirmayi seviyor
Ayni durum kahve için de geçerli
Kisa kisa
*Kurubaklagil gram masala ghee ve hamur isleri en çok kullanilan malzemelerdir
*Kurutulmus meyvalar findik limon gül kokulu kremalar ve soslar kullanilmaktadir
*Aci-tatli ve eksi en belirgin olan tatlardir
*“Paratha” ve “Chapati” en çok kullanilan hamur çesitleridir (ekmek)
*“Naan” Kuzey Hindistan’da yapilan Tandoori firinlarinda pisirilen yemek çesitleridir
*Güney Hindistan’da Pancake “Thosai” olarak adlandirilir
Tatli ve tuzlu sos kullanilir
*“Deepavali” ve “Diwali” Kuzey Hindistan’da kutlanan en önemli festivallerdir
Her iki festivalde de geleneksel olarak önceden körili sebze yemekleri pisirilir
Ayni gün ise et tavuk ve tatlilar hazirlanir
*Yemeklerde ve tatlilarda Hindistan Cevizi sütü ve gül suyu sIklikla kullanilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul