Konu
:
Andız Ağacı
Yalnız Mesajı Göster
Andız Ağacı
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Andız Ağacı
Andız Ağacı - Andız Ağaç - Andız Kullanım Yeri - Andız Pekmezi - Andız Pekmezinin Yapılışı
1-ANDIZ AĞACININ BİYOLOJİSİ VE YETİŞME MUHİTİ
Ardıç türleri ile karşılaştırılsa da kozalak yapısı bakımından birbirinden ayrılır
25 metre boylanabilen andızlar bulunmaktadır
Tomurcuklar yumurta biçimindediryapraklar iğne biçimindediruçları batıcıdıryaprakların üst yüzeyinde stoma çizgisi vardırkoyu yeşil görünüm verirler
Sık yapraklı olması dolayısıyla yağmur tanelerinintoprağa sızmasını sağlarlar
Olgun kozalak oldukça büyük ve etlidirkozalak pulları odunlaşmış sert muhafaza içerisinde saklıdıretli kısmında şeker bulunmaktadıretli kısım buruk tadındadır
Andızlar karsit arazilerde yetişmektedir
900-1200 rakımları arasında çokça görülür
Ardıçmeşekızılçamsedirle birlikte bulunur
En çok Anamur Gülnar Silifke Tarsus Karaisalı Aladağlar ve Kozan'da yayılıma katılır
Torosların ardında Seydişehir civarında ferdi olarak bulunur
2-ANDIZ AĞACINDAN FAYDALANMA
2
1-ODUNLARINDAN FAYDALANMA
Ardıç gibi odunlarından çok güzel mobilya elde edilmektedir
Odunu çok sert ve dayanıklı ve az kokuludur
2
2- YAPRAKLARINDAN FAYDALANMA
Ormanda hayvanlar andızların yaprağını çok severek yediği için çobanlar tarafından yem ağacı olarak kullanılmaktadır
Bundan dolayı gün geçtikçe andızın nesli azalmaktadır
2
3- MEYVESİNDEN FAYDALANMA
Andızların yaprak uçları sivri olduğu için batıcıdır
Ağaçtan toplanması çok zordur
2
3
1- TATLI OLARAK FAYDALANMA
Andızın meyvesinden pekmez palıza pestil bandırma köfter yapılır
PEKMEZ YAPIMI :
Eylül sonu ile ekim başında olgunlaşan andız meyveleri olgunlaşmamış halde ağaçta bulunduğu gibi rüzgar ve insanlar
tarafından çırpmak suretiyle tabana dökülürler
Ağaçtan ve yerden toplanan meyveler çuvallara doldurularak tatlı yapılacak yere getirilir
Andız meyveleri el dövecekleri ile kabuk kırılır
Kırma olayı tek tek tekrarlanır
Kırılanlar
teknekazanleğenhelketeneketencerelere konarak ağızlarına kadar su ile doldurulur
İki gün bekletildikten sonra özel yapılmış süzme teknesine koyarlar
Teknenin ağız deliği açılarak önüne şekerli suyun birikmesi sağlanırdolan kaplar ateş üzerindeki kazanlara aktarılır
Kaynatma olayı başlatılmış olur
Sabah başlatılan kaynatma olayı akşama kadar devam edilir
Kaynatma anında sıvı kaynadıkça kazanın yüzünde köpükler oluşur
Kazan yüzündeki köpükler saplı tas ile
alındıkça karıştırılmaya devam edilir
Köpüklerin alınması delikli kevgir ile yapılır
Köpükler bir kapta toplanır
Kaynama suretiyle kazan içindeki suyun çok kısmı buharlaşa buharlaşa pekmez oluşur
Andızın pekmezi kırmızımtırak koyu kahve rengindedir
Diğer gün günlemeye alınırsa daha dayanıklı ve parlak görünümlü olur
Elde edilen pekmez tatlı olarak yemeklerin yanında yendiği gibi şerbet yapılarak da içilir
Pekmez kazanının dibinde alaca kahverengimsi pekmezli tortu birikir
Bu tortuda daha önce alınan kabın içerisinde biriktirilir ve tortu hayvan yemine karıştırılır
Altı kilo meyveden bir kilo pekmez elde edilir
PALIZA YAPIMI :
Bir adet saplı tas pekmez tencereye konarak kaynamaya bırakılır yedi adet saplı tas su dökülen diğer bir kabın içine bir adet saplı tas ile nişasta karıştırıla karıştırıla eriyik haline getirilir
Kaynama durumuna gelen pekmezin içine yavaş yavaş karıştırıla karıştırıla dökülür
Önemli olan nişastanın topaklanmasını önlemektir
Pekmez ile karıştırılan nişastanın kaynatılarak pişirilmesi yapılır
Kazanın veya tencerenin ortasında odacıklar halinde lop lop kabarcıklar oluşur
Kaynayan kazanda lop lop
fokurdayan kabarcıklar deve gözü durumuna gelir
Bu durum palızanın piştiği durumdur
Kıvamını anlamak için yanmakta olan közü palızanın içine batırırsanız köz sönmezse palıza kıvamına gelmiştir
Sönme olayı olursa pişmeye devam edilir
İyice pişmeyen palızalar unsu unsu koktuğu gibi çabuk bozulur
Palıza ekmekle ve doğrudan doğruya sızak ve soğuk olarak yenir
Yemeklerin yanında yumuşak bir tatlıdır
BANDIRMA YAPIMI:
Bandırma yapımı için hazırlanmış ipe dizilmiş cevizler birkaç kere palızanın içine batırılıp çıkarılır
Cevizlerin üzeri oranlı bir şekilde kaplanması sağlanır
Elde edilen bandırma boğum boğum gözükür
Birde yere serili nişastanın ortasına ceviz dizilerek nişastalı zeminde yuvarlanır
Yuvarlanarak bandırma elde edilir
Nişasta palızanın yapışmamasını sağlar
İstenilen kalınlıkta bandırma yapılabilir
Her iki halde tatlı ve çerez olarak yenir
Uzun zaman saklanarak kış günlerinin besinini oluşturur
PESTİL YAPIMI :
Pestil yapımı için hazırlanmış palıza bezler üzerine ince ince serilir
Güneşte kuruduktan sonra bezin arka tarafında ılık su ile ıslatılarak pestil tülbent gibi incecik bezden ayrılarak elde edilir
Elde edilen pestiller tatlı ve çerez olarak yendiği gibi fındık ceviz gibi çerezlerde konarak muska ve diğer şekiller elde edilerek uzun zaman saklanır
Kış günlerinin tatlısını ve çerezini oluştururlar
KÖFTER YAPIMI:
Kaynamamış buğday döğülerek kabuğundan ayrılır
Değirmende çekilerek yarma haline getiriliryarma veya hazır irmikle palıza birlikte kaynatılarak kalıplı kaplara konur
Kaplar içinde arzu edilen kalınlık ve uzunlukta parçalara bölünerek güneşte kurutulurbölünmüş olan parçalar nişastaya batırılarak köfter elde edilmiş olur
İçine biraz un konursa yumuşak köfter elde edilirhemen yendiği gibi kış günlerine de saklanır
2
3
2-SİRKE YAPILARAK FAYDALANMA
Andız meyvelerinin birinci suyu alındıktan sonra geriye kalan meyve artıklarının üzerine basılarak yapılarak tekne ve kazan içinde bir hafta ortada bırakılır
Bir hafta sonra üzerine sıcak su dökülür
Bir iki kere su dökme işine devam edilir su süzülür süzülen su kaplara konarak güneşletilerek sirke elde edilmiş olur
Salatalara kullanılır
2
3
3-RAKI YAPILARAK FAYDALANMA
Dağdan toplanan andız meyveleri kırılarak tekne veya kazanlara konur içine su doldurulur
Bu halde sekiz on gün sulu ortamda kokuşmaya bırakılır
Çok uzaklardan kokusu duyulmaya başladığı zaman damıtma kazanına süzülerek konan karışım kaynatılır
Kaynatma esnasında damıtma olayı devam ettirilir
Damıtma sonunda rakı elde edilmiş olur
Saf içildiği gibi kola veya anasonla karıştırılarak da içilir
2
3
4-HAYVAN YEMİ OLARAK FAYDALANMA
Pekmez yaparken biriken köpük ile kazanın tabanında biriken tortu karıştırılarak hayvan yemi olarak kullanılır
Pekmez yaparken durultmayı hayvan yemi yapmak için bir miktar ak toprak konmamaktadır
Pekmez yapmadan önce kırılmış meyveleri hayvanlar çok sevmektedir
Pekmez yapımından sonra arta kalan kabuk acıdığı için hayvanlar tarafından arzu edilerek yenmemektedir
Tohumu da iyi bir hayvan yemidir
2
3
5
-TOHUMUNDAN TESBİH YAPILARAK FAYDALANMA
Yörede gelişen el sanatıdır
Azda olsa aile bütçesine katkı sağlamaktadır
2
3
6-TOHUMUNDAN ÇEREZ OLARAK FAYDALANMA
Pekmezi yapılan meyvelerin tohumları kırılarak içleri çerez olarak yenilmektedir
2
4-ANDIZ PEKMEZİNİN KULLANILDIĞI YERLER
Yemek tatlı yapıldığı gibi ilaç olarak da kullanılmaktadır
Genelde ilaç olarak kullanılmaktadır
Şeker hastalığıkıl kurdumide ve bağırsak sancıları için sabahları susuz yarım çay bardağı sulu bir çay bardağı andız pekmezi içilir
Hastalıkların devamınca içilmeye devam edilir
Bronşit solunum yollarını açma ağızdaki mikroplara karşı ve soğuk algınlığına karşı palıza yapılarak ılık ılık yenilir
Vücudun yumşamasını sağladığı gibi öksürük varsa derhal etki ederek öksürüğe çare olur
Yine pekmez veya palızası nişasta ve irmikle hamur yapılarak çıbanların üzerine sarılır
Yara ağzındaki eti ve pis kanları eritir
Yaradaki iltihabı içine çekerek iyileşmesini sağlar
Kuş palazı olan çocuklara yedirilerek hastalığın hafif geçmesi sağlanır
Günde bekletilen pekmez vücuda direnç vermektedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul