Konu
:
Afrika Bamyası (Hibiscus Sabdariffa)
Yalnız Mesajı Göster
Afrika Bamyası (Hibiscus Sabdariffa)
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Afrika Bamyası (Hibiscus Sabdariffa)
Familyası: Ebemgömecigiller Malvengewaechse Malvaceae
Drugları: HibiskusÇiçekleri: Hibisci flos
Hibiskus’un aslında çiçeklerinin kupa yaprakları ve dış kupa yaprakları çay ve natürel ilaç yapımında kulanılır
Taç yaprakları ise kulanılmaz
Giriş: Eskiden hibiskus türleri ile bamya türleri birlikte zikredilir iken günümüzde ebemgömecigillerin bir alttürevi olan bu iki tür ayrı alt gruplara ayrılmıştır
Bu nedenle hibiskus Türkiyede karabamya veya Afrika bamyası diye anıla gelmiştir
Almanyada ise çok meşhur bir Yazarın (M
P
) hibiskus’dan bahsederken yanlışlıkla Japon Çiçeğinin fotograflarını yayınlamış ve onun botanik yapısından bahsetmiş ve bir diğer önemli yazar ise hibiskus yerine bamya’dan bahsetmesi nedeniyle zihinleri karıştırmışlardır
Doğrusu bende önceleri çok yanılmış ve yanlışlıkla başka bitkilerin fotograflarını çekmiştim
Ağustos 95’de Üniversitenin botanik bahçede gezerken tesadüfen hibiskus’u görüp altındaki latince tabalayı okuyunca doğrusu çok şaşırdım
Fakat sonunda yüzdeyüz emin olarak gönül rahatlığı ile bu bitkidende bahsetme cesaretini kendimde buldum
Botanik: Genelikle bir yıllık bir bitki olup boyu 2 metreye kadar ulaşan çok çatalı otsu bir bitkidirYaprakları gövedeye oturmuş ğç parça ortadaki parçası uzunca ucu sivri dil şeklinde kenarları kertikli koyu yeşil renklidir
Çiçekleri beyaz veya hafif pemepemsi beyaz geniş kalp şeklinde göbeğe doğru koyu vişneçürüğü rengini alan taç yaprakları beş adet olup vede ortada bir demet sarı dölenme tozluğu bulunur
Taç yaprağını kavrayan kupa yaprakları açık veya koyu vişneçürüğümsü yeşil renkte olup üzeri tüylü kalın etli bir yapıya sahiptir vede bunu etrafını çeviren ayrıca 8-12 adet daha ince küçük dış kupa yaprakları mevcuttur
Çay ve natürel ilaç yapımında bu kupa yaprağı ile dış kupa yaprağı kulanılır diğer kısımları kulanılmaz
Yetiştirilmesi: Eskiden vatanı Sudan olan bu bitki günümüzde hemen hemen tropik ve subtropik ülkelerde yetişmekte ve hatta Almanya gibi iklimi ılıman olan ülkelerde bile yetişmektedir
Türkiyenin hemen her bölgesinde yetiştirilebileceği kanatindeyim
Hasat zamanı: Çiçekleri solduktan sonra kupa yaprakları tekrar kapanır ve kurumaya başlar bu zaman toplanır ve kurutulduktan sonra nemde uzak bir yerde porsenal kablarda muhafazaedilir
Kulanılması:
a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır
Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2
sınıf bir şifalı bitkidir
Hibiskus yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır örneğin: Pekliğe karşı Ravent- Keten- Sinameki- Nane- Akdiken- veya Gökçek İksiri daha etkildir
b-) Komisyon E’nin Alman sağlık bakanlığınabağlı olarak çalışan Komisyon E’nin 01
02
1990 tarih ve 22a nolu monografi bildirisine göre hibiskusun tatlandırıcı renk verici ve aroma verici olarak kulanılabileceğiaçıklanmıştır
c-) Afrikada halkarasında müshil yapıcı ve renk verici olarak kulanılır
Ayrıca çok az oranda iştahaçıcı ve iltihapları önleyici özeliği olduğu ileri sürülmektedir
Fakat Afrikada asıl hararete karşı serinletici olarak kulanılmaktadır
Çay: Bir kahve kaşığı ince kıyılmış kurutulmuş hibiskus kupa yaprağı demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynarsu doldurulduktan sonra 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir
Yantesiri: Bilinen bir yantesirir yoktur
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul