Konu: Maydonoz
Yalnız Mesajı Göster

Maydonoz

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Maydonoz



Maydonoz -Maydonoz Tohumu üretimi hakkında Genel Bilgiler


Tanımı

Taze veya kurutulmuş yaprakları için yetiştirilir

Yabani türleri Avrupada bulunur, fakat dünyanın ılıman ve tropikal tüm bölgelerinde kültür yapılır

Taze yaprakları VitC bakımından zengin olmakla birlikte kurutularak da çok tüketilir

Maydonoz normalde çok yıllık olmakla birlikte tek yıllık olarak yetiştirilir

Elde edilen tohumlar kışın vernalize edilir

Yaprak tipi, yaprak rengi (klorofil intensitesi), yaprak sapı genişliği bakımından birçok çeşidi vardır


Polinasyon


Büyük oranda yabancı tozlanır

Tozlamada arı ve sinekler esas rolü oynarlar

Aynı yaprak tipli çeşitler arasında en az 500 m mesafe bırakılmalıdır Yaprak tipi farklı olanlarda bu mesafe 1000 m olmalıdır



Yetiştirilmesi


Dekara 03 kg sıra arası 55-60 cm olacak şekilde temmuz-ağustos aylarında ekilir

Tohumlar 30 gün içerisinde çimlenir

Bazı özel çeşit veya hatlar için kullanılır kökten tohuma yöntemi kullanılır

Tohumlar mayıs-haziran aylarında ekilip şaşırtma yapılır



Tohum hasadı


Umbellerin zamanında hasadı çok önemlidir

Geç kalındıkça tohum dökümü olur

Umbel boyu 1-2 m olabilir

Büyük tohum üreticileri doğrudan arazide hasat sırasında tohumları umbellerden ayırır Küçük üreticiler ise umbelleri toplayıp bir yerde yığın yaptıktan sonra tohumunu çıkarır


Verim


Dekardan 80 kg tohum alınabilir

1000 dane ağırlı 2 g kadardır

Bazı üreticiler 3 defa aynı bitkilerden tohum üretimi yapabilirler

Bu durumda 1 yılı izleyen yıllarda yabancı ot mücadelesi ciddi sorun olabilir

Bazen dere otu veya arpa gibi bitkilerle ekilip, ek bitkiler hasat edildikten sonra maydonoz bitkileri gelişir ve tohum verirler

Tohumların bileşiminde antioksidan maddeler bul

Alıntı Yaparak Cevapla