07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çemen Otu
Çemen Otu - Çemen Otu Bitkisi - Çemen Otu Nedir - Çemen Otu Yetiştiriciliği
Çemen otu ya da buyotu (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir
Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir Tadı acımsı ve aromatiktir Esansında 40 çeşit madde bulunur Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir

Çemen tozu
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıla elde edilir Acımsı ve yanmış şeker tadındadır Günümüzde en çok Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır Öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerine kaplanır
Diğer dillerde isimi
Arapça: Hulba, Hilbeh
Azerice: Güldefne
Ermenice: Chaiman
Çince: Hu lu ba
Farsca: Shambelilé
Fransızca: Fenugrec, Sénegré, Trigonelle
Almanca: Bockshornklee, Griechisch Heu
Hintce: Methi (tohumlari); Kasoori methi, Sag methi (tümü)
Italyanca: Fieno greco
Rusya: Pazhitnik grecheskiy, Shambala
İspanyolca: Alholva, Fenogreco
Türkce: Çaman
Pakistan dilinde (Urdu): Methi
Hollandaca: Fenegriek
İngilizce: Fenugreek
|
|
|