Prof. Dr. Sinsi
|
Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği
Şeftali ve Nektarin Yetiştiriciliği
ŞEFTALİ VE NEKTARİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
İklim İsteği
Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan faktörlerin başında; düşük kış sıcaklıkları, çeşidin kış soğuklama ihtiyacı, ilkbahar geç donları ve düşük yaz sıcaklığıdır Kış sıcaklığının -18, -20 o C'ye düştüğü yerlerde, gözler ve sürgünler donar
Şeftali erken çiçek açan meyve türü olması nedeniyle ilkbahar geç donlarından çok zarar görürler Yaz sıcaklığının düşük olduğu yerlerde, meyvelerin olgunlaşması gecikir ve meyve verimi düşer
Toprak İsteği
Şeftali; süzek, kumlu, killi, milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüviyal toprakları sever ve toprak pH'sı 6-7 arasında olması gerekir Kumlu topraklarda yeterli sulama ve iyi gübreleme ile yetiştirilebilir
Ağır killi topraklarda iyi sonuç vermez Böyle toprakta vegetasyon zayıflar ağaçlar mantari hastalıklara doğal bir dayanıklılık göstermez Yapraklarda sararma, gövde ve dallarda zamk teşekkülü görülür
Bademe aşılı şeftaliler daha yüksek kireçli topraklara dayanıklılık gösterirken, nisbeten ağır topraklarda da erik anacı kullanılır
YETİŞTİRİCİLİĞİ
Çoğaltılması ve Kullanılan Anaçlar
Şeftali çeşitlerini, özelliklerini kaybetmeden tohumla üretmek mümkün değildir Pratikte şeftaliler aşı ile üretilmektedir Fidan üretiminde daha çok durgun göz aşısı kullanılır
Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de aşılı bulunduğu anaca göre değişir Bu süre şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl, badem anacında 25 yıl, erik üzerinde 50 yıl ve kaysı anacı üzerinde de 40 yıl olduğu kaydedilmiştir Genellikle de şeftalinin çoğaltılmasında şeftali çöğürü kullanılmaktadır
Bahçe Tesisi
Şeftali bahçeleri genel olarak, 1 yaşlı fidanlarla kurulur Fidan dikimi tercihen sonbaharda yapılır Ancak kışı soğuk geçen yerlerde ilkbahar dikimi tavsiye edilir
Dikim derinliğinde en iyi ölçü fidanları, fidanlıktaki derinliğinden daha derin dikmektir Pratikte aşı yerinin toprak yüzeyinde kalması ile derinlik aynıdır
Fidanların kökleri sökülürken zedelenmemeli, koparılmamalı ve yaralanan kısımlar yara üzerinden kesilmelidir
Gövde yüksekliği isteğe bağlı olup, bodur olarak yetiştirilecek ağaçlarda ortalama 0 70 -0 80 cm yükseklik uygundur
Bahçe tesisinde, öteki meyvelerde olduğu gibi derin bir toprak işlemesi şarttır Bahçede ağaçlar arasında anaca ve toprak şartlarına göre 5 x 5 m veya 6 x 6 m mesafe bırakılmalıdır
KÜLTÜREL İŞLEMLER
Toprak İşleme
Sonbahar, erken ilkbahar, ilkbahar sonu ve bazende yaz mevsimi içinde olmak üzere bir yılda 4 sürüm yapılır Ağaç dipleri belle işlenir Ucuz olması nedeniyle yaz aylarında yapılması gereken toprak işlemesi yerine ot biçme uygulanabilir
Sulama
Sert çekirdekli meyveler arasında en fazla suya ihtiyaç duyan şeftalidir Meyvelerde çekirdek teşekkülünden sonra suya ihtiyaç vardır Su ihtiyacı ise iklim ve toprak özelliklerine göre farklılık gösterirler Bölgemizde yağışlar bittikten sonra sulama başlar ve 8-12 günlük aralarla ekim ayına kadar devam eder Meyve hasadından önceki sulamalar meyvelerin irileşmesini, renklerin parlaklaşmasını sağlar
Gübreleme
Şeftali bahçelerinde ürün yolu ile topraktan alınan besin maddelerinin tekrar toprağa verilmesi gerekir Verilecek gübre miktarının yaprak ve toprak analizleri ile belirlenerek uygulanması en doğru yoldur
Şeftali bahçeleri kurulurken bir temel gübreleme yapılır Şeftali bahçelerinde iyi bir gübreleme ahır gübresi veya yeşil gübreye ilaveten ticaret gübrelerinin verilmesi ile olur Üç yılda bir dekara 1,5-2,5 ton hesabıyla ahır gübresi veya ekonomik olmadığı hallerde her yıl yeşil gübre verilerek toprağın organik madde içeriği artırılmalıdır
Suni gübrelerden her yıl ağaç başına her ağacın yaşı için 100 gr hesabı ile (Örneğin: 5 yaşındaki ağaca 500 gr) verilmesi faydalı olur
Fosforlu gübreler sonbaharda ağacın gövdeden itibaren 1- 1,5 m dışına açılacak bir ark içerisine bant şeklinde verilmesi, azotlu gübrelerinde ilkbaharda mart ayı başında 1/2 si, mayıs ayı başında da 1/2 olmak üzere serpme şeklinde verilmesi gerekir
Budama
Şeftali ağaçlarında iki tip budama uygulanır Yeni dikilen fidanlarda şekil budaması yapılır Şeftali ağaçlarına goble veya değişik doruk dallı şekil verilir Kurak bölgelerde ortası kapalı bölgemiz için de uygun olan doruk dallı şekil verilir
Diğer budama ise mahsule yatmış şeftali ağaçlarında uygulanan mahsul budamasıdır Şeftalilerde meyveler buket dalları ve yıllık sürgünler üzerinde meydana gelir Bu nedenle her yıl yeni sürgün teşekkülünün sağlanması gerektiği için sert budama uygulanır
İyi bir budama yapabilmek için dal çeşitlerinin ve üzerinde bulunan gözlerin (çiçek gözü, odun gözü) durumu dikkate alınmalıdır Budama esnasında çiçek ve odun gözlerini karışık şekilde taşıyan dallar bırakılmalı, yalnız çiçek gözü taşıyan dallar kesilmelidir
Budama uygulamalarında gerekiyorsa önce kalın dal kesimi yapılmalı sonra ana dallar üzerindeki dallar seyreltilmelidir Ana dallar üzerinde 20- 25 cm ara ile çıkış yerleri ve yönleri farklı dallar bırakılmalıdır Bırakılan dalların uzunluğu 50- 60 cm den fazla ise 1/3 oranında uçları kesilmelidir Ana dalların uçları bir yan dal üzerinde kesilmeli, uç kısmında birbirine yakın iki veya daha fazla dal bırakılmalıdır
Seyreltme
Şeftali ağaçlarında elle ve kimyasal maddelerle olmak üzere 2 şekilde seyreltme yapılır Bazı kimyasal maddelerle şeftali ağaçlarında seyreltmede başarılı olunmamıştır
Elle seyreltme masraflı fakat daha emin bir yoldur Pratik olarak seyreltme, erkenci çeşitlerde çekirdek sertleşmeye başladığı zaman, orta ve geç çeşitlerde ise haziran dökümünden sonra yapılmalıdır Küçük meyveli çeşitlerde 8- 12 cm , orta iri meyveli çeşitlerde 12- 15 cm , iri meyveli çeşitlerde 15- 20 cm de bir meyve dal üzerinde kalacak şekilde seyreltme yapılır
BİTKİ KORUMA İŞLEMLERİ
Kök Çürüklüğü: Köklerde beyaz çürüklük yapan ve ağaçların ölümüne sebep olan mantari hastalıktır Hastalık yeni başlamışsa, hasta kökler kazınır yerlerine %5'lik bordo bulamacı, % 2'lik Göztaşı, % 5'lik karaboya veya % 0 5 lik Ceresan yaş'tan biri fırça ile sürülür ve aşı macunu ile kaplanır Hastalık ilerlemiş ise, ince köklere kadar sökülüp kendi çukurunda yakılır ve metre kareye 3 kg sönmemiş kireç dökülür ve kapanır
Hasta bahçede sağlamları korumak için sonbaharda veya ilk bahara girerken ağaçların taç izdüşümlerinin metrekareleri % 5 lik karaboya veya % 2 lik Göztaşı veya % 1 lik Ceresan yaş ya da % 2 lik formalin mahlülünden 10 litresiyle sulanmalıdır
Kök Kanseri: Kök, kök boğazı ve dallarda urlar meydana getirerek ağaçların verimden düşmesine ve erken ölümüne sebep olurlar Kültürel tedbir olarak; köklerinde ur görülen fidanlar yok edilmeli, urların kesilmesinde kullanılan bıçaklar sık sık ispirto alevinden geçirilmeli, toprak işlenirken ağaçların kök ve kök boğazları yaralanmamalıdır
Kimyasal mücadele olarak; fidanların kökleri dikimden önce % 0 5 lik Ceresan yaş + kil bulamacına batırıldıktan sonra dikilmelidir Kök ve kök boğazlarında görülen urlar yaz aylarında kesilmeli ve yara yerlerine hazırlanan % 5 lik Bordo bulamacından (100 lt suyu 5 kg göztaşı + 2 5 kg sönmemiş kireç konularak hazırlanır) fırça ile sürülmeli, ilaç kuruyunca yara yerleri nebati katran ile örtülmelidir
Sarılık (Kloroz): Yapraklarda kırmızımtırak kahverengi kurumlar görülür ve sonra dökülürler Hastalanan ağaçlarda gelişme yavaşlar, verim düşer, kısmen veya tamamen kururlar
Karaboya, Sequestrene 138 Fe, Fetrilon veya Reax İron gibi demir içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır
Mumya Hastalığı: Çiçek sürgün ve yaprakların kurumasına meyvelerin ise çürümesine sebep olan mantari bir hastalıktır Sonbaharda hasta dallar ile siyah kabuklu mumya meyveler bahçeden uzaklaştırılmalıdır Çiçekler ve meyve Thiophanete Methyl, Benomyl, Captan, Dodine, Thiram'lı ilaçlardan biri ile ilaçlanmalıdır
Şeftali Karalekesi: Meyve ve sürgünlerde lekelerin meydana gelmesine sebep olan mantari bir hastalıktır Bir yıl önce o bölgede zarar yapmış ise mutlaka mücadelesi yapılmalıdır Kükürtlü veya organik preparatlardan birisi (Zineb, Maneb, Metiram, Captan, Thiram, Rhodandinitrobenzol, Delan, WF , Dodine, Benomyl, Thiophanate) kullanılır
Şeftali Küllemesi: Yaprak, meyve, tomurcuk ve sürgünler üzerinde kül renkli lekeler meydana getiren ve yaprak ve genç sürgünleri kurutan mantarların oluşturduğu bir hastalıktır a) Külleme sürgünleri kışın kesilip atılmalı, b) Karathane, Binapacryl, Chinomethionat, Thiophanate, Benomyl içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır
Yaprak Delen: Fungus yapraklarda delikler, meyve ve sürgünler üzerinde irili, ufaklı lekelerin oluşmasına, tomurcukları kurutmaya ve ortalama %30 meyve kaybına sebep olur a) Sonbaharda hastalıklı dallar kesilip yakılmalı, b) Bordo bulamacı veya bakırlı preparatlardan biri, üçüncü ilaçlamada ise Zinep'li ilaçlardan biri kullanılmalıdır
Yaprak Kıvırcığı: Fungus bilhassa yapraklarda ve nadiren de meyvelerde şekil bozukluklarına sebep olur Tomurcuklar kabarmadan önce Bordo bulamacı (%2), Bakırlı preparatlar %1) dan biri ile; çiçek taç yapraklarının döküldüğü devrede de %03'lük zineb veya captan'lı preparatlardan biri ile ilaçlanmalıdır
ZARARLILAR
Kırmızı Örümcek: Yaprakların altına yada üstünde yerleşerek önce lokal olarak yaprak rengini bozarlar sonra durum tüm yaprağa, ağacın diğer yaprakları ile sürgünlerine yayılır Meyveler yeterince beslenemez ve yaprak dökümleri olur Yaprakta Kırmızı örümcek çeşidi belirlendikten sonra özel ilaçlarla mücadelesi yapılabilir Özel akarisitler (Chlorobenzilate-25, Dicofol-20 vb ) ve insektisitler (Diethion 50, Formothion 25, vb ) kullanılan ilaçlardır
Koşniller: Ağacın gövde ve dalları üzerinde, bazı türler az veya çok meyve ve yapraklar üzerinde beslenip yaşarlar Meyvelerde kırmızı lekeler oluştururlar Uygun koşullarda hızlı çoğalıp ağacı kısmen veya tamamen kurutabilirler Koşnillere karşı Methidation 40, vb ilaçlardan biri kullanılırsa da ilaç seçimi söz konusu türe ait talimata göre yapılır
Doğu Meyve Güvesi: Larvanın girmiş olduğu genç şeftali sürgünü solar, devrilir ve uçtan 5- 6 cm kurur Saldırının yoğun olduğu bahçelerde bütün sürgünlerin uçlarının kuruduğu görülür ve meyvelerin içinde galeriler açarlar
Mayıs-Haziran aylarında kuruyan sürgünler toplanıp yakılmalı, orta erkenci ve geç çeşitlerde kuruyan sürgünler görüldüğünden 15 gün sonra Azinphos Carbaryl, Parathion, Phosalone biri ile 2-3 ilaçlama yapılmalıdır
Dut Kabuklu Biti: Şeftali ağacı dallarını sonrada ağacın tümünün kurumasına yol açar Meyvelerde kırmızı lekeler oluşturur, bu meyvelerin değerini düşürür Ağaçlar üzerinde bulunan dut koşnilleri, kışın süpürülerek ağaç temizlenir veya Gebbutox, Vintervaş ile ilaçlanınca iyi netice alınır
Erik Koşnili: Ağaç üzerinde daha çok guruplar halinde bulunduğundan, bulundukları dallar hızla zayıflar, yapraklar solar, dökülür ve giderek dallar kurur Yoğun görülürse ilkbaharda kış mücadelesi uygulanmalıdır DNOC'li madensel yağlar veya Getutox etkilidir
Şeftali Yeşil Afidi: Çiçeklerin açılmasını engeller, erken kuruma ve dökülmelerine sebep olur
Yapraklar önce uzunlamasına ikiye katlanır, sonra değişik şekillerde kıvrılır ve meyveler bozuk şekil alır Bu afid önemli bir virüs taşıyıcısıdır İlaçlara karşı direnç kazandığı için her ilaçlamada genel afidlere uygulanan ilaçlardan biri kullanılmalıdır
Hasat
Şeftali meyvelerinde olgunluk belirtisi olarak genellikle zemin ve üst renk teşekkülü ile meyve eti sertliği kullanılır Olgunlaşma esnasında zemin ve üst renkte değişme, meyve etinde de yumuşama olur Meyveler avuç içersine alınıp sağa sola çevrilerek koparılır Uzak pazarlara gönderilecek veya soğuk hava deposunda muhafaza edilecek meyveler tam olgunluklarından 24-48 saat önce hasat edilirler Ağaçtaki meyvelerin tamamı aynı zamanda olgunlaşmadığından meyveler, hava sıcaklık durumlarına göre 2-4 gün ara ile 3-5 defada toplanır Toplanan meyveler ambalaj kaplarına yukarıdan boşaltılmamalıdır Şeftali meyveleri soğuk hava depolarında %85-90 nisbi nemde -05-0 o C 2-4 hafta ile muhafaza edilebilir
|