07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaprak Soğanı
Yaprak Soğanı Nedir - Yaprak Soğanı Hakkında - Yaprak Soğanı Faydaları
Yaprak soğanı (Allium schoenoprasum), veya Frenk soğanı soğangiller (Alliaceae) familyasının Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'ya özgü en küçük türüdür
Yaprak soğanı, Allium cinsinden çok yıllık bir bitkidir, 30-50 cm kadar büyüyebilirler A ve C vitaminleri bakımından zengindirler ve iz miktarda kükürt ve demir içerirler Genellikle böceklere itici gelmesine rağmen, bulundurdukları kükürt bileşikleri yüzünden çiçekleri, arıları çekmektedir
Mutfakta yaprakları (çubuk) ince ince kıyılarak balık, patates ve çorbalarda tat ve koku verici olarak kullanılır Bu sebepten özellikle batıda çok yaygın bir baharattır ve dükkanlarda ve bahçelerde sıkça rastlanır Böcekleri kovucu özelliği olduğundan bahçecilikte haseratı kontrol etmek için kullanılır

Botanik
Yaprak soğanı Allium türlerinin içinde hem Eski Dünya hem de Yeni Dünya'da bulunan tek bitkidir Bazen Kuzey Amerika'da bulunan bazı bitkiler A schoenoprasum var sibiricum olarak sınıflandırılsa bu konu tartışmalıdır
Mutfak
Genellikle muftakta tat ve aroma verici olarak kullanılan yaprakları için yetiştirilir Tadı diğer Allium türlerine göre çok daha az baskındır Fransız mutfağı ve İsveç Mutfağına ait geleneksel yemeklerin vazgeçilmez parçasıdır
1806 yılında yayınlanan kitabında Retzius yaprak soğanının, kreplerde, çorba, balık ve sandviçlerde kullanıldığını kaydeder
Yaprak soğanı Fransız mutfağının "fines herbes" adı verilen aromatik bitkilerden biridir Diğerleri maydanoz, tarhun ve frenk maydanozudur Pazarlarda tüm sene boyunca taze olarak bulunabilir Tadına fazla zarar vermeden kurutulabilir veya dondurulabilir
Türk mutfağında ise en çok rastlanan sekliyle Van otlu peynirinin yapımında kullanılır
|
|
|