Konu: Menengiç
Yalnız Mesajı Göster

Menengiç

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Menengiç



Menengiç Hakkında - Menengiç Nedir - Menengiç Özellikleri

Menengiç (Pistacia terebinthus), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından Akdeniz bölgesine özgü yaprak döken bir çalı türü




Morfolojik özellikleri


6-9 m'ye kadar boylanır Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir Kırmızımsı mor renkli çiçekler Mart ve Nisan aylarında görülür Mürekkep meyve küçük, küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır


Ekolojik özellikleri


Drenajı iyi hafif, kuru ve sıcak toprakları tercih eder En iyi gelişmeyi alkalli topraklarda yapar Fazla boylanmaz; yavaş büyür Işık isteği yüksektir İki evciklidir


Üretimi


Tohum ve çelikle üretilir Çelikle üretimde; henüz olgunlaşmış yarı odunsu çelikler Temmuz ayında alınarak çoğaltılır


Kullanımı


Meyveleri ya çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir Ayrıca meyvelerinden menengiç kahvesi, yağından sabun(bıttım sabunu) yapılır


Dağılımı


Türkiye'nin Akdeniz bölgeleri'nin kırsal kesimlerinde yetişir


İsimler


Menengiç yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım farklı isimlerle anılır Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak söylenirAntalya/Akseki ilçesi Kuyucak Beldesinde çöfre veya sakızlak olarak söylenir

Alıntı Yaparak Cevapla