Konu
:
Menengiç
Yalnız Mesajı Göster
Menengiç
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Menengiç
Menengiç Hakkında - Menengiç Nedir - Menengiç Özellikleri
Menengiç (Pistacia terebinthus), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından Akdeniz bölgesine özgü yaprak döken bir çalı türü
Morfolojik özellikleri
6-9 m'ye kadar boylanır
Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir
Kırmızımsı mor renkli çiçekler Mart ve Nisan aylarında görülür
Mürekkep meyve küçük, küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür
Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır
Ekolojik özellikleri
Drenajı iyi hafif, kuru ve sıcak toprakları tercih eder
En iyi gelişmeyi alkalli topraklarda yapar
Fazla boylanmaz; yavaş büyür
Işık isteği yüksektir
İki evciklidir
Üretimi
Tohum ve çelikle üretilir
Çelikle üretimde; henüz olgunlaşmış yarı odunsu çelikler Temmuz ayında alınarak çoğaltılır
Kullanımı
Meyveleri ya çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir
Ayrıca meyvelerinden menengiç kahvesi, yağından sabun(bıttım sabunu) yapılır
Dağılımı
Türkiye'nin Akdeniz bölgeleri'nin kırsal kesimlerinde yetişir
İsimler
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım farklı isimlerle anılır
Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak söylenir
Antalya/Akseki ilçesi Kuyucak Beldesinde çöfre veya sakızlak olarak söylenir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul