07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gebre Otu
Gebre Bitkisi - Gebre Otu Özellikleri - Gebre Bitkisi Hakkında
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Brassicales
Familya: Capparaceae
(Kebereotugiller)
Cins: Capparis
Tür: C spinosa
Binominal adı
Capparis spinosa
L
Diğer adları
Kebere, Kapari
Gebre otu (Capparis spinosa), Capparaceae familyasından dikenli bir bitki türü

Özellikleri
Özellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişsede, Karadeniz sahili dışında tüm bölgelerde görülebilir İklimin uygun olduğu yerlerde denizden 1800 m yükseklerde de yetişebilir Güneşi seven bir bitki olan gebre otu, hassas bir bitki olmadığı için duvar diplerinede bile rahatlıkla yetişebilir İklime göre, Mayıstan itibaren çiçeklenme dönemi sürekli olarak devam ederek Ağustos-Eylül zamanı karpuza benzeyen meyveleri vardır
Tüketimi
Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları (gebre, kebere, kapari) toplanarak tuzlu suda muhafaza edilir Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan bitki, salamura ya da konserve şeklinde tüketilir Konserve olarak hazırlanan gebre; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir
|
|
|