07-26-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Biberi
Çin Biberi Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çin Biberi Hakkında - Çin Biberi Faydaları - Çin Biberi Yetiştiriciliği
( Zanthoxylum piperitum yada xanthoxlum p )
Turunçgiller familyasındandır Diğer adları Sansho ve Sichuan biberi
(Bilimsel addaki Zanthoxylum sözcüğü “sarı ağaç” demektir )
3-4 metre boylarında ama tıraşlanarak daha derli toplu ve 2 metre boylarında tutulan yumuşak, hoş kokulu yapraklarını kışın döken bir çalıdır Anayurdu Çin özelliklede Sichuan bölgesidir
7-13 parçalı yaprakların ortalarındaki damarın iki yüzü de dikenlidir Yapraklar hafifçe dokunulduğunda bile hoş bir koku yayar
Çalı mayıs-haziran aylarında küçük sarı çiçeklerle donanır Bunlar hoş kokulu saplı 4mm çapında pütürlü ince kabuklu , parlak kırmızı meyvelere dönüşür İçlerinde çok sert ve siyah hafif acı bir tohum bulunur Ekim – kasım aylarında toplanacakları sırada iyice koyu bir renge döner ve tohumun çıkması için açılırlar
Çoğalımı şubattan itibaren tohumla ilkbaharda çelikle yapılır Dördüncü yılında ürün vermeye başlar
Çin’de ve Japonya’da yaygındır, çocukların çok sevdiği bir baharattır Meyvenin kabuğu Kurutulup öğütülerek kullanılır ve çok kokuludur Parlak siyah tohumlarsa kullanılamaz çünkü çakıl taşı kadar sert ve acıdır
150 gram tohumdan ancak 50 gram kullanılabilir kabuk elde edilir Hafif , limonsu ,nanemsi, birazcık ağaçsı bir lezzeti vardır Acı değildir ama yemeğe farklı bir lezzet katar Taze yapraklar da aynı şekilde kullanılabilir,ancak dikenlere dikkat etmek gerekir
Çin anasonu , rezene, çin biberi, karanfil ve tarçınla birlikte klasik kokulular karışımını oluştururlar
En çok balık ve tavuk yemeklerine , etlere,hamurlu yemeklere, tatlılara ve tuzlulara girer Pirincin ve pastaların üzerine toz olarak ekilir Pişirme sona ererken tane yada öğütülmüş olarak eklenir
Bileşiminde yağ, yağın içinde de jeraniol,linalool,sineol,sitronelal ve diterpenler bulunur Büyük miktarda kullanıldığında ağız mukozasını uyuşturur, mideyi tahriş eder
Japonya’da çeşni için bitkinin taze süngünleri de kullanılır
Ayrıca dekoratif görünümlüdür,ilkbaharda, ama özellikle sonbaharda pembeden mora kırmızıya geçen yapraklarını izlemek keyif vericidir
|
|
|
|