Çin Biberi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin BiberiÇin Biberi Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çin Biberi Hakkında - Çin Biberi Faydaları - Çin Biberi Yetiştiriciliği ( Zanthoxylum piperitum yada xanthoxlum p )Turunçgiller familyasındandır Diğer adları Sansho ve Sichuan biberi![]() (Bilimsel addaki Zanthoxylum sözcüğü “sarı ağaç” demektir )3-4 metre boylarında ama tıraşlanarak daha derli toplu ve 2 metre boylarında tutulan yumuşak, hoş kokulu yapraklarını kışın döken bir çalıdır Anayurdu Çin özelliklede Sichuan bölgesidir![]() 7-13 parçalı yaprakların ortalarındaki damarın iki yüzü de dikenlidir Yapraklar hafifçe dokunulduğunda bile hoş bir koku yayar![]() Çalı mayıs-haziran aylarında küçük sarı çiçeklerle donanır Bunlar hoş kokulu saplı 4mm çapında pütürlü ince kabuklu , parlak kırmızı meyvelere dönüşür İçlerinde çok sert ve siyah hafif acı bir tohum bulunur Ekim – kasım aylarında toplanacakları sırada iyice koyu bir renge döner ve tohumun çıkması için açılırlar![]() Çoğalımı şubattan itibaren tohumla ilkbaharda çelikle yapılır Dördüncü yılında ürün vermeye başlar![]() Çin’de ve Japonya’da yaygındır, çocukların çok sevdiği bir baharattır Meyvenin kabuğu Kurutulup öğütülerek kullanılır ve çok kokuludur Parlak siyah tohumlarsa kullanılamaz çünkü çakıl taşı kadar sert ve acıdır![]() 150 gram tohumdan ancak 50 gram kullanılabilir kabuk elde edilir Hafif , limonsu ,nanemsi, birazcık ağaçsı bir lezzeti vardır Acı değildir ama yemeğe farklı bir lezzet katar Taze yapraklar da aynı şekilde kullanılabilir,ancak dikenlere dikkat etmek gerekir![]() Çin anasonu , rezene, çin biberi, karanfil ve tarçınla birlikte klasik kokulular karışımını oluştururlar ![]() En çok balık ve tavuk yemeklerine , etlere,hamurlu yemeklere, tatlılara ve tuzlulara girer Pirincin ve pastaların üzerine toz olarak ekilir Pişirme sona ererken tane yada öğütülmüş olarak eklenir![]() Bileşiminde yağ, yağın içinde de jeraniol,linalool,sineol,sitronelal ve diterpenler bulunur Büyük miktarda kullanıldığında ağız mukozasını uyuşturur, mideyi tahriş eder![]() Japonya’da çeşni için bitkinin taze süngünleri de kullanılır ![]() Ayrıca dekoratif görünümlüdür,ilkbaharda, ama özellikle sonbaharda pembeden mora kırmızıya geçen yapraklarını izlemek keyif vericidir
|
|
|
|