Konu: Tarhana Otu
Yalnız Mesajı Göster

Tarhana Otu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tarhana Otu



Tarhana Otu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tarhana Otu Yetiştiriciliği - Tarhana Otu Hakkında


TARHANA OTU


(Echinophora tenuifolia)


Maydonozgiller familyasındandır


Diğer adları çördük,çörtük,çorduk,çörtük otu,çöğür,çöyür otu


20-50 cm boylarında çalı görünümlü türüne göre dikensiz yada dikensiz yumuşak tüylü,iki yada çok yıllık ,sarı çiçekli ve güçlü kokulu bitkilerdirYaprakları ve çiçekli dalları turşulara ,adından da anlaşılabileceği gibi tarhanaya lezzet ve koku vermesi için eklenir


Bileşiminde uçucu yağ bulunur


Kurutulmuş yaprakları ve çiçekli dallarının yara iyileştirici etkisi vardırYaralara egzamaya dışardan uygulanır


50 gram kurutulmuş yaprak ve çiçekli dalın üzerine 1 litre kaynar su dökülür 10 dakika bekletilir,süzülüp günde 3 kez birer bardak içilirse mide ülserine iyi gelir,iştah açıcı etki gösterir


Turhan Baytop Echinophora orientalis türünün köklerinin Van dolaylarında çöven adıyla bilindiğini koku ve gevreklik vermesi için helvaya eklendiğini belirtir


İzmir’de kurutulmuş bulunan Işık Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞnin internetteki sitesinde tarhana otunun Manisa kökenli bir ürün olarak yer aldığı görülür


Bitkisel yemekler konusunda çeşitli kitapları bulunan Tijen İnaltong tarhananın yapımında tarhana otuna duyulan ihtiyacı bakın ne güzel anlatır:”Kışın güne tarhanasız başlanır mı?Un, biber, yoğurt, tarhana otu karıştırılıp güzelce yoğurulacakYeterince kabardıktan kevgirden geçirilip temiz bir beze serilecek, kurutulduktan sonra anamın diktiği torbalara doldurulacak


Tarhana otu, bunların yanında etli yemeklere ve balığa eklenirÇiçekleriyle salatalar süslenir

Alıntı Yaparak Cevapla