07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarhana Otu
Tarhana Otu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tarhana Otu Yetiştiriciliği - Tarhana Otu Hakkında
TARHANA OTU
(Echinophora tenuifolia)
Maydonozgiller familyasındandır
Diğer adları çördük,çörtük,çorduk,çörtük otu,çöğür,çöyür otu
20-50 cm boylarında çalı görünümlü türüne göre dikensiz yada dikensiz yumuşak tüylü,iki yada çok yıllık ,sarı çiçekli ve güçlü kokulu bitkilerdir Yaprakları ve çiçekli dalları turşulara ,adından da anlaşılabileceği gibi tarhanaya lezzet ve koku vermesi için eklenir
Bileşiminde uçucu yağ bulunur
Kurutulmuş yaprakları ve çiçekli dallarının yara iyileştirici etkisi vardır Yaralara egzamaya dışardan uygulanır
50 gram kurutulmuş yaprak ve çiçekli dalın üzerine 1 litre kaynar su dökülür 10 dakika bekletilir,süzülüp günde 3 kez birer bardak içilirse mide ülserine iyi gelir,iştah açıcı etki gösterir
Turhan Baytop Echinophora orientalis türünün köklerinin Van dolaylarında çöven adıyla bilindiğini koku ve gevreklik vermesi için helvaya eklendiğini belirtir
İzmir’de kurutulmuş bulunan Işık Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A Ş nin internetteki sitesinde tarhana otunun Manisa kökenli bir ürün olarak yer aldığı görülür
Bitkisel yemekler konusunda çeşitli kitapları bulunan Tijen İnaltong tarhananın yapımında tarhana otuna duyulan ihtiyacı bakın ne güzel anlatır:”Kışın güne tarhanasız başlanır mı?Un, biber, yoğurt, tarhana otu karıştırılıp güzelce yoğurulacak Yeterince kabardıktan kevgirden geçirilip temiz bir beze serilecek, kurutulduktan sonra anamın diktiği torbalara doldurulacak ”
Tarhana otu, bunların yanında etli yemeklere ve balığa eklenir Çiçekleriyle salatalar süslenir
|
|
|