07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nicar Otu
Nicar Otu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Nicar Otu Yetiştiriciliği - Nicar Otu Hakkında
NİCAR OTU
(Barbarea vulgaris)
Hardalgiller familyasındandır
30-90 cm boylarında dik oluklu , morumsu yeşil, gövdeli , sadece yukarıda dallara ayrılan iki yada çok yıllık otsu bir bitkidir Birinci yılında tabanda rozet yapraklar oluşur, ikinci yıl yukarıda dalgalı ve dişli kenarlı yaprakçıklardan oluşma yapraklar çıkar Bu yaprakların en uçta olanı en büyüktür;bitkiyi benzerlerinden ayıran en göze çarpan özellik de budur
İkinci yılında mart-eylül aylarında dal uçlarında seyrek başak şeklinde dört taç yapraklı sarı çiçekler açar Bunlar hardalın çiçeklerine benzer ama onlardan hem daha küçük hemde daha parlaktırlar Grimsi renkli tohumları 1 5 – 1 6 mm uzunluk ve 1-1 2 genişliktedir
ABD de tarım alanlarında zararlı ot muamelesi görürken bir yandan da park ve bahçelerde yetiştirilir Kırlarda nemli çayırlarda hendek kenarlarında yol boylarında bolca bulunur
300-2280 metre yükseklikler arasında , güneşli, nemli yerlerde yetişir
Saksılarda evde yetiştirmek de mümkündür İlkbahar yada sonbaharda ekilen tohumlar 2-3 hafta içinde filizlenir
Bitkinin taze yaprakları salata olarak yenir, çeşni için yemeklere eklenir Ispanakla birlikte pişirilebilir Keskin bir hardal lezzeti olan tohumları yenir Tereyle aynı köktendir, onun kullanıldığı yerlerde kullanılır Bitkiyi iki dönemde kırağı düştükten hemen sonra ve yeniden çıktıklarından çiçekleninceye kadar geçen sürede toplamak gerekir İlkbaharda acıdırlar Bu durumda iki kez ayrı suda kaynatarak işe yarar hale getirilir
Bileşiminde A,C ve E vitaminleri , kalsiyum, demir ve mangenez gibi mineraller bulunur
İştah açıcı , iskorbüt ve yara iyileştirici , idrar arttırıcı, iç temizleyici özellikleri vardır
Bunun için taze yapraklı dalları demlenerek içilir
|
|
|