07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kakao
Kakao Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Kakao Hakkında - Kakao Faydaları - Kakao Yetiştiriciliği
(Theobroma cacao)
Kakaogiller familyasındandır
Ormanlarda doğal halinde 10-15 metre boylanabilen ancak hasadı kolaylaştırmak için bahçelerde budamayla 4-8 metre boylarında tutulan hepyeşil bir ağaçtır Almaşık dizilişli 20-30 cm uzunluk ve 10-11 cm genişlikteki iri yaprakları basit ve kalındır Pembe ve sarımsı beyaz renkli 5 taçyapraklı çiçekleri gruplar halindedir
Meyveleri 30 cm boyunda ve 10 cm genişliğinde etli ve kapalı bir kapsüldür Türüne göre kırmızı sarı, mor yada esmer renklidir Bunlar 5-7 ay içinde 300-500 gramlık hacimlerde olgunlaşır İçlerinde 2-3 cm uzunluk ve 1 5 cm genişlikte kestane rengi 25-30 tohum bulunur
Çiçekler ve meyveler doğrudan ağacın gövdesiyle dallarından çıkar Yılın her döneminde çiçeklerle olgunlaşmanın çeşitli aşamalarındaki meyveler birlikte görülebilir
Ağaç 40-60 yıl dolaylarında yaşar ve 8 yaşına doğru meyve vermeye başlar En verimli dönemleri 10-25 yaşlarıdır Kakao ağaçları yılda 25 dolayında meyve verir Meyveler olgunlaşınca yılda iki kez ilkbahar ve sonbaharda elle toplanır Henüz olgunlaşmayan meyveler bir sonraki hasada bırakılır
Anayurdu Orta Amerika dır 400-600 metre yükseklikler arasındaki tropikal bölgelerde yetişir Orta Amerikada Güney Amerikada üretimi hep yapılmıştır ama dünya kakao üretiminin yüzde 60-80i Afrikadda gerçekleştirilir:Fildişi Sahilleri,Gana,Kamerun ve Nijerya da Diger kakao üreticisi ülkeler de Malezya , Çinhindi,Yine Gine
Kakao 4000 yıldır bilinir ve değerlendirilir Aztekler, Mayalar,Tolmekler ondan çeşitli şekillerde yararlanmışlardır,dini törenlerinde kutsal saydıkları bu ağacın meyvelerine yer vermişlerdir Azteklerde kakao meyveleri para yerine kullanılmıştır
Kristof Kolomb(1451-1506) öncesindeki bir efsaneye göre “ tüylü yılan” bitkilerin tanrısı” Quetzalcoalt, Mexiconun kuzeyinden Tolmekli bir prensese kakao üretimini ögretir Kocası savaşa giden prenses kakao ağacının yerini Tolmeklilere göstermez, Tolmekliler de onu öldürürler Öldürülen prensesin kanından kakao ağacı çıkar Acılığını prensesin çektiği acılardan , gücünü,yararlarını rengini de onun kişiliğinden alır
Bugün kakao özellikle çikolata olarak dünyanın hemen her yerinde en çok tüketilen besinlerden biri haline gelmiştir
Kakao toz haline getirilip suyla içilebildiği gibi kek,pasta gibi yiyeceklerin yapımınada girer
Kahve yapımında reçel ve tatlı sanayinde pastacılıkta kullanılır Diğer baharatlarla birlikte beyaz ete lezzet katmak için eklenir
Bileşiminde sabit yağ, tanen , glukoz, fruktoz, sitrik asit, oleik asit,kafein, teobromin, selüloz, demir, magnezyum,potasyum,fosfor ve kalsiyum gibi mineraller A,E, ve B grubu vitaminleri bulunur
Besleyici kökü kolestrolü düşürücü , kabızlık giderici,stres azaltıcı, spazm çözücü,damar ve bronşları genişletici,yorgunluk giderici,zindelik verici,idrar söktürücü etkiler gösterir Ancak dikkat alışkanlık yapar günde 15 gramdan fazla alınmamalıdır Karaciğer rahatsızlığı ve damar sertliği olanlar böbreklerinde taş bulunanlar kakao kullanmamalıdır
Kakao yağı: Kakao tohumlarından elde edilen beyaz- sarımsı renkli ve özel kokulu yağ sakız kıvamındayken 30-35 derecelik sıcaklıkta sıvı haline gelir Hoş kokusu zaman içinde acımsı bir hal alır Bu yağ basur memelerine ve kadınların çatlayan ğögüs uçlarına sürülür Denize girmeden önce güneş yağı gibi bütün vücuda sürülebilir
Kakao yağı cilt kremlerinin yapımına da girer ve cildi yumuşatarak emilimini kolaylaştırır
Kakao yağının etkilerini tıp da kabul eder
Ancak dikkat gözden ve mukozalardan çocukların ulaşabıleceği yerlerden uzak tutmak gerekir Duyarlı ciltlerde alerjiye yol açabilir, gözenekleri tıkayıp sivilcelere yol açabilir Ölçülü kullanılmalıdır
|
|
|