Konu: Kapari
Yalnız Mesajı Göster

Kapari

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kapari



Kapari Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Kapari Hakkında - Kapari Faydaları - Kapari Yetiştiriciliği

(Capparis spinosa)


60-250 cm boylarında genellikle yere yayılmış , sürünücü,çok yıllık, çalı görünüşlü otsu bir bitkidirYumurtamsı yapraklarının koltuklaında kedi tırnaklarına benzeyen dikenler vardırMayıs-eylül aylarında pembe-beyaz sarımsı-beyaz renkli dört taçyapraklı gösterişli iri çiçekler açar


Maki topluluğunun en göz alıcı üyelerindendirKültürü yapılanlar dikensizdirGüneye bakan araziler kültürü için daha elverişlidir


Kapari erozyon içinde etkili bir bitkidirKökü yerin derinlerine inerek toprağın dağılıp sürülenmesini önler


En kurak aylarda bile yeşil kaldığı ve geç tutuşan bitki olduğu için orman yangınlarına da dayanıklıdır


Bir lezzet ve şifa deposu olan kaparinin ekimi mart ayında hasadıyla mayıs-agustos yada haziran-eylül aylarında yapılır


Aile tarımına uygundur;daha çok kadınlar tarafından toplanırBir kadın günde 15 kg kadar tomurcuk toplayabilir


Su ve bakım istemeyen kıraç arazilerde de yetişebilen bitkiden dönüm başına en az 25 ton ürün alınır


Asya kökenli olmasına rağmen eski Yunanlılar da Romalılarda onu soslarında kullanmışlardırGünümüzde Türkiye’de de popülaritesi artan bir bitkidirÇiçek tomurcukları turşu garnitür ve meze olarak yiyeceklerin yanında tüketilir


İspanyollar yılda 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini” ulusal bitki” ilan edip koruma altına almışlardır


Almanlar kapariyi tam 472 çeşit yiyecekle birlikte kullanırTurşu , salata,pizza, balık ve av aletleri yanında garnitür olarak yenir


Akdeniz çevresindeki bütün ülkelerde , Yunanistan,Fransa,İspanya,Cezayir,Kıbrısta ve ayrıca İran’da üretimi yapılır


Evliya Çelebi ünlü seyahatname’sinde Çorum’un Osmancık ilçesini tanıtırken halkın”gesre” adlı bir yemiş yetiştirdiğini çok yararlı olan bu bitkinin sirkeli turşunun yendiğini belirtir


Bunun için olabildiğince küçük henüz çatlamamış goncalar toplanırİki-üç günde bir toplanan 10 mm çapındaki nohutsu tomurcuklar, tuzlu suda yada bir kat tomurcuk bir kat tuz şeklinde bekletilir


Bir kg goncaya 1 litre sirke konur ve kapalı kaplarda üç ay bekletilir, ardından afiyetle yenir


Büsbütün kurutulunca bütün aromasını yitirdiği için mutlaka salamurası yapılır


Bitkinin bişeşiminde protein , selüloz, tanen, karbonhidrat, glkozitler, vitaminler fosfor ve demir gibi mineraller bulunur


Kaparinin çiçek tomurcuklarının , meyvesinin ve kök kabuğunun sağlığa yararlı etkilerini şöyle sayabiliriz:Cinsel gücü arttırıcı, kabızlık giderici, idrar balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, adet ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici,romatizma, felç iskorbüt, kan bozuklukları gut, tümör, basur, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları , diş ağrıları gibi şikayetleri giderici


Bu etkileri elde etmek için kurutulmuş 10-30 gram kapari çiçeği, tomurcuğu yada kök kabuğu 1 litre suda kaynatılır yada 1 litre kaynar suyla demlenir ve günde üç bardak içilir


Kapari Uluslar arası Kanser Enstitüsü tarafından antitümör etkisi sağlayan ilacın hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasındadır


Bunların dışında kapari boya ve kozmetik sanayinde kullanılırHayvanlara yedirilmesi durumunda da süt ve yumurta üretiminde büyük artış gözlenir

Alıntı Yaparak Cevapla