07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karaman Kimyonu
Karaman Kimyonu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karaman Kimyonu Hakkında - Karaman Kimyonu Faydaları - Karaman Kimyonu Yetiştiriciliği
(Carum carvi)
Maydonozgiller familyasındandır Diğer adları frenk kimyonu, keraviye,ermeni kimyonu,nemse kimyonu,kimyon-u berri
20-100 cm boylarında narin dallara ayrılan yapıda kazık köklü, iki yıllık otsu bir bitkidir İnce uzun parçalı tüylü açık yeşil yaprakları ;mayıs-temmuz aylarında açan şemsiyemsi biçimli küçük sarımsı beyaz yada pembemsi çiçekleri vardır Çiçeklerin solup dökülmesiyle ortaya çıkan kapsüllerde 6 mm uzunluğunda ikişer tohum bulunur
Anayurdu Avrupa ve Batı Asya’dır 200-2200 metre yüksekliklerde görülür Tarihin eski dönemlerinden bu yana insanların ilğisini çekmiş bir bitkidir Taş devrinden kalan yemek kalıntılarında eski Mısır mezarlarında ipekyolu çevresinde bulunan hanlarda bu bitkiden parçalar ele geçirilmiştir
13 yy da Araplar bu bitkiyi cinsel güçlendirici yapımında kullanmışlardır Batıda aşıkların ayrılmalarını önlediği inancıyla aşk iksirlerinde kullanılmıştır
Shakespearein(1564-1616)IV Heny oyununda Karaman kimyonlu yemeklerden söz edilir
Almanyada her zaman sevilen bir bitki olmuştur
Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinin sulak çayırlarında kendiliğinden yetişir ama bizde tarımı yapılmaz Kırlarda ineklerin severek otladıkları bir bitkidir
Bahçelerde tarlada hatta bol güneş görmesi koşuluyla evlerde yetiştirilebilir İlkbahar sonu yada sonbahar başında toprakta açılan dizilere ekilir bitkiler filizlenip biraz büyüyünce 20 cm lik aralıklar halinde seyreltilir 
Bitkinin taze yaprakları salata , çorba ve yemeklere , tohumlarıysa özellikle etli yemeklere serpilir;ikinci yılın sonbaharında topraktan çıkarılan kazık kökler temizlenip sebze olarak pişirilir
Bileşiminde sabit ve uçucu yağı uçucu yağın içinde de en çok karvol ve limonen bulunur
Bağırsak gazlarını önleyici iştah açıcı, uyarıcı, ishal kesici,adet ağrılarını azaltıcı, bronşit iyileştirici, emzikli annelerde süt arttırıcı etkileri vardır
Bunun için 50 gram tohum 1 litre suda kaynatılıp günde 3 bardak içilir Ya da bir tatlı kaşığı frenk kimyonu tohumu tohumu ezilip bir bardak kaynar suya dökülüp 10-15 dakika dakika demlenip süzülerek içilir Günde 3 kez içilmesinde yarar vardır
Hazırlanan çaylarla gargara yapılması boğaz ağrılarını giderir, tohumların ağızda çiğnenmesi ağız kokusunu yok eder Dikkat hamileler kullanmamalıdır
|
|
|