Konu: Hünnap
Yalnız Mesajı Göster

Hünnap

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hünnap



Hünnap Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Hünnap Hakkında - Hünnap Faydaları - Hünnap Yetiştiriciliği

Cehrigiller familyasındandırDiğer adları ünnap,innap,çiğde,çiyde

7-8 metre boylarında esmer kabuklu çok dallı, dikenli,küçük bir ağaç ve bu ağacın olgunlaştığında kırmızımsı kahverengi renge dönen meyveleridirAlmaşık dizilişli yaprakları 2,5-7 cm uzunluğunda yumurtamsı yada şeritsi ve üç damarlı iki küçük yaprakçıklıdırNisan – mayıs aylarında 3-6 tanesi bir arada küçük sarı çiçekler açar


15-3 cm uzunluğundaki igdemsi ondan azıcık iri parlak meyvelerinin içinde sivri uçlu sert bir tohum bulunurEylül ayında olgunlaşan meyveler çiğ olarak yenirTatlı uzaktan hurma lezzetini çağrıştıran lezzeti kendine özgüdürMeyvenin parlak kahverengi kabuğunun altındaki etli kısım açık yeşilimsi- sarı renklidir

Hünnap anayurdu Çinde 4 bin yıldır yetiştirilmektedirÜlkemizde Marmara Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir


Olgun meyvenin bileşiminde müsilaj, şeker,tanen,pektin,ve C vitamini ham meyvede iyotlu bileşikler yapraklarda uyuşturucu maddeler ve alkoloitler bulunur

Hünnabın öksürük kesici balgam söktürücü, kan temizleyici,,yumuşatıcı, kabızlık giderici etkileri vardır

Bunun için 100 gram kurutulmuş meyve 1 litre suda kaynatılır ve günde iki bardak içilir


Meyvenin çiğ yenmesi de benzer etkiler gösterir

Dalların kabukları ve yapraklarsa sindirim kolaylaştırıcı etki yapar

Evliya Çelebi Karabiga da çok hünnap yetiştiği ve bunların çok hünnap yiyip suyunu içtikleri için boğmacaya ve diğer boğaz hastalıklarına yakalanmadıklarını yazar

Alıntı Yaparak Cevapla