07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hünnap
Hünnap Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Hünnap Hakkında - Hünnap Faydaları - Hünnap Yetiştiriciliği
Cehrigiller familyasındandır Diğer adları ünnap,innap,çiğde,çiyde
7-8 metre boylarında esmer kabuklu çok dallı, dikenli,küçük bir ağaç ve bu ağacın olgunlaştığında kırmızımsı kahverengi renge dönen meyveleridir Almaşık dizilişli yaprakları 2,5-7 cm uzunluğunda yumurtamsı yada şeritsi ve üç damarlı iki küçük yaprakçıklıdır Nisan – mayıs aylarında 3-6 tanesi bir arada küçük sarı çiçekler açar
1 5-3 cm uzunluğundaki igdemsi ondan azıcık iri parlak meyvelerinin içinde sivri uçlu sert bir tohum bulunur Eylül ayında olgunlaşan meyveler çiğ olarak yenir Tatlı uzaktan hurma lezzetini çağrıştıran lezzeti kendine özgüdür Meyvenin parlak kahverengi kabuğunun altındaki etli kısım açık yeşilimsi- sarı renklidir
Hünnap anayurdu Çinde 4 bin yıldır yetiştirilmektedir Ülkemizde Marmara Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir
Olgun meyvenin bileşiminde müsilaj, şeker,tanen,pektin,ve C vitamini ham meyvede iyotlu bileşikler yapraklarda uyuşturucu maddeler ve alkoloitler bulunur
Hünnabın öksürük kesici balgam söktürücü, kan temizleyici,,yumuşatıcı, kabızlık giderici etkileri vardır
Bunun için 100 gram kurutulmuş meyve 1 litre suda kaynatılır ve günde iki bardak içilir
Meyvenin çiğ yenmesi de benzer etkiler gösterir
Dalların kabukları ve yapraklarsa sindirim kolaylaştırıcı etki yapar
Evliya Çelebi Karabiga da çok hünnap yetiştiği ve bunların çok hünnap yiyip suyunu içtikleri için boğmacaya ve diğer boğaz hastalıklarına yakalanmadıklarını yazar
|
|
|