Konu: Karamuk
Yalnız Mesajı Göster

Karamuk

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karamuk



Karamuk Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karamuk Hakkında - Karamuk Faydaları - Karamuk Yetiştiriciliği

(Berberis crataegima)


Kadıntuzluğugiller familyasındandır


Diğer adları karamuk dikeni,diken üzümü,ekşimen,karamık, kazımık,sarı çalı


2 metre boylanabilen , çok dikenli sarı çiçekli bir çalıdırOlgunlaşınca siyah renge bürünen meyveleri taze ve kurutulmuş olarak yenirMeyveleriyle yapılan tatlıya Sivas dolaylarında “Garaaş” denir;ayrıca şurubu, hoşafı yapılır


Yaprakları ekşi lezzet katması için çorbalara ve bulgur pilavına eklenir meyvelerin bileşiminde C vitamini, tanen ve malik-sitrik-tatrik gibi organik asitler bulunur


Karamuğun tze kökleri , kabukları, meyveleri ve yaprakları şifalıdırKabuk ve taze kökler sonbaharda, yapraklar mayıs-haziranda, meyveler eylülde toplanırEn çok kullanılan kısım kök ve kabuklarıdır


1 litre (5 bardak) kaynar su 20 gram kök ve kabuk üzerine dökülerek, 10-15 dakika demlenmeye bırakılır ya da doğrudan kaynatılır, süzülüp günde üç kez birer bardak içilir


İştah açıcı, güçlendirici, ateş düşürücü, damar daraltıcı, kusmayı önleyici, safra artırıcı, kabızlık giderici ve bağırsak temizleyici etkileri vardır


Karaciğeri güçlendirir, yüksek tansiyon, menepoz, adet, varis şikayetlerini ortadan kaldırır


Aynı sıvıyla, mikrop öldürücü etkisi olduğu için, hafif göz rahatsızlıklarında, arpacıklarda da pansuman yapılır


Dikkat, hamileler kullanmamalıdır!


Şerif Karamuğu (Berberis Sherriffii):Uzakdoğu’da Tibet’in güneyinde bulunan 2 metre boylarındaki bu türün meyveleride çeşitli şekillerde tüketilirBakteri yok ediciliğinin yanında tümör yok edici özelliğide söz konusudurBuradan hareketle kansere karşı umut bitkilerden biri olabilir


Kökünden sarı boyar madde elde edilir


Bitkinin üretimi tohumla ve daldırmayla yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla