07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kolza
Kolza Bitkisi Özellikleri Nelerdir - KolzaYetiştiriciliği - Kolza Hakkında
KOLZA
(Brassica napus spp oleifera)
Turpğiller familyasındandır
150 cm boylarında derinlere inen kazık kökleri mavimsi-yeşil derin parçalı yaprakları olan bir yıllık otsu bir bitkidir Üstte yer alan yaprakların tabanı gövdeyi bir kın gibi sarar Nisan – temmuz ayları boyunca açan dört taçyapraklı sarı çiçekler dalların ucunda seyrek salkımlar oluşturur Uç bölümde yer alan kuş gagasını andırır ince uzun meyvelerin içinde koyu kahverengi tohumlar bulunur
İÖ 2000 yıllarına ait belgelerden o dönemde Hindistan’da bilindiği anlaşılmaktadadır Anadolu’da bitkinin yabani formları bolca bulunduğu için anayurdunun burası olduğunu ileri süren araştırmacılar vardır
Yemeklik ve yakıt yağı olarak kullanılan kolza yağından sabun, boya, ve deri sanayinde , ayrıca tıp alanında yararlanılır Küspe ve tohumlar da gerek büyük küçükbaş hayvanlar , gerek kanatlılar için iyi bir yemdir
Erüsik asit oranı yüksek olduğu için 1977’de ekimi yasaklanan kolza, erüsik asitsiz türlerin geliştirilmesiyle 2002 yılı itibariyle zeytinyağı ve soya fasulyesiyle birlikte, T C hükümetinin desteklediği ürünler arasına girmiştir
Kolzanın kışlık ve yazlık olmak üzere iki kez ekimi yapılabilir; kışlıklar 120-150 günde yazlıklar 100-120 günde hasada ulaşır Tahıllardan , keten, mısır, patates ve şekerpancarından sonra ikinci ürün olarak ekilebilir
Tohumlarında % 38-50 oranında yağ bulunan tarımı son derece kolay olan kolza gereken ilgiyi görürse ülkemizin yağ açığını kapatabilir
Kolza küspesinde % 67 oranında protein bulunması nedeniyle hayvan yemi bal verici özellikte olduğu için aracılıktada değerlendirilir
Bu arada bitkide bulunan linoleic asit vücudumuz için çok önemlidir, çünkü gövdemiz bunu kendisi üretmez Bu asit lifli sebzelerde , fındıkta , tohumlarda anne sütünde , balık türlerinde ve tohumlardan yapılan yağlarda bulunur;merkezi sinir sistemi göz ve trombositler için gereklidir Kolestrol seviyesini ve triğliserit seviyesini düşürür Kan hücrelerinin akışkanlığını arttırır Bağışıklık sistemini güçlendirir Dolayısıyla damar tıkanıklıklarının oluşmasını engeller Doymamış yağlar fazla alınınca en ğüçlü antioksidan olan E vitamini alma imkanımız artar Kolza yağının 2 çay kaşığında 1 9 mg E vitamini bulunurki bu da almamız gereken miktarın 1/5 idir Bütün sıvı yağlarda var olan kalbin dostu doymamış yağ % 93 oranla en çok kolza yağında bulunur
Oleik asitçe zengin olan kolza yağı , hafiflik , yüksek tutuşma sıcaklığı ve tortu bırakmama gibi üstün özellikler göstermesi nedeniyle , kızartmalık yağ olarak da değerlidir Ayçiçeği yağının kullanıldığı her yerde kullanılabilir ve aşağı yukarı aynı lezzettedir
|
|
|