07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarla Sarmaşığı
Tarla Sarmaşığı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tarla Sarmaşığı Yetiştiriciliği - Tarla Sarmaşığı Hakkında
TARLA SARMAŞIĞI
(Convolvulus arvensis)
Sarmaşıkgiller familyasındandır Diğer adları kuzu sarmaşığı,çadır çiçeği,kaplumbağa otu
3 metre uzayabilen ,sürünücü,sarılıcı yada tırmanıcı,köksaplı çok yıllık,otsu bir bitkidir Köksap 1 metre yan kökler 3 metre derine ve 2 metre yanlara gidebilir Uzun saplı , mıraksı uçlu,basit yaprakları 2-5 cm uzunluğundadır Nisan- eylül aylarında 5 cm uzunluğunda bir sapın üzerinde pembemsi –morumsu yada genellikle beyaz hunimsi çiçekler açar
Anadolu’da 3 bin metre yüksekliğe kadar olan yerlerde bolca bulunur Koyun kuzu türü hayvanlar bu bitkiyi çok severler Tarım yapılan topraklarda zararlı bitki muamelesi görür ve kimyasal yolla onu yok etmek mümkün değildir
Sivas dolaylarında yapraklarından çorba yapıldığı kaydedilmektedir Bitkinin köklerinde şekerler ,nişasta ve kendine özgü etkili bir reçine bulunur
Taze çevresi gün doğmadan açılır bir çakı yada bıçakla kökün üst kısmı çizilir, çıkan süt yalanırsa bir süre sonra güçlü bir ishal meydana gelir ishalle birlikte bağırsaklarda bulunan kurtlar da dışarı atılır
Kökten çıkan sütün kesme şekerlere emdirilip bu şekerlerden iki adedin yenmesi de aynı sonucu verir
Çizilen kökten eğilip süt yalanmasına Konya Karapınar köylerinde “Mamıza yalamak” denirmiş
|
|
|