Yalnız Mesajı Göster

Osmanlı İftarları

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmanlı İftarları



Osmanlıda Ramazan - Osmanlı iftarlarının özellikleri - Osmanlı iftar sofraları - Osmanlı iftarlarının özellikleriOsmanlı Padişahları’nın iftar sofraları gayet zengindi ve değişik menülerden oluşuyordu


Yemekler ayrıca bazı zamanlar sağlığa uygun olmayabiliyordu


Padişahların sofralarında su yerine hoşaf ve şerbet içiliyordu Ayrıca pişirilen et ve balıktan tarçın eksik edilmiyordu


Esmer ekmek yerine beyaz ekmek ve tatlandırıcı olarak kullanılan bal yerine şeker kullanılan Osmanlı mutfağında yağlı ve ağır olmasıyla bilinen koyun ve kuzu eti kullanılıyordu


Osmanlı’da iftar menüsünde tatlıların da öneli bir yeri vardı


Sofralarda 8 çeşit helva bulunabiliyordu


Osmanlı döneminde her hanede iftar için 3 sofra kurulurmuş Biri evin beyi ve misafirleri, diğeri evin hanımı ve hanım misafirleri, üçüncüsü ise evdeki hizmetkarlar ve davetsiz Tanrı misafirleri içinmiş


Ancak bu sofraların en önemli özelliği; evin beyinden hizmetkara kadar, herkesin oturduğu sofrada mutlaka aynı yiyeceklerin yenmesi içinmiş


Ramazan ayı boyunca Osmanlı’da herkes eşit kabul edilir ve Allah’ın bahşettiği tüm nimetler herkesle paylaşılırmış




alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla