Konu
:
Solon Anayasası
Yalnız Mesajı Göster
Solon Anayasası
07-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Solon Anayasası
Solon Anayasası - Solon Anayasası Nedir - Yürürlükten Kaldırılmış Anayasalar
Solon Anayasası
Milattan önce 6
yüzyılda Solon tarafından hazırlanan ve söz konusu coğrafyada türünün en eski örneği olma niteliğini taşıyan Yunan anayasası
Hazırlanışı
Solon Anayasası, kendinden önce gelen Draco yasalarının toplumsal sorunları çözmek bir yana, ağırlaştıran niteliğini reformize etmek ya da ortadan kaldırmak için hazırlandı
İçerik
Getirdiği en önemli reform ise bütün borçların silinmesi ve borçları yüzünden köle durumuna düşenlerin köleliklerinin kaldırılması oldu
Bu reformlar tarihde Seisachtheia (Yüklerin Sarsılması) olarak adlandırıldı
Toprağı Elinden alınan köylüye toprak dağıtıldı
Solon, anayasasında adına timokrasi denilen, bir tür dereceli oligarşi fikrini ortaya attı
Yerleşik aristokrasinin doğumdan gelen haklarının yerine, bu yönetim biçiminde değişik kademedeki idareciler ürettikleri yıllık ürün miktarına göre belirlenecekti
Buna göre:
Pentakosiomedimnoi - yıllık 500 kile üretim yapanlar
Hippeis - yıllık 300 kile üretim yapanlara denk görülen atlı savaşçılar
Zeugitai - yıllık 200 kile üretim yapanlara denk görülen çiftçiler, en az bir çift yük hayvanına sahip olanlar
Thetes - kol emekçileri
Bu dört gruptan ilk üçünün ödediği vergi sırasıyla 6:3:1 oranındaydı
Dördüncü grup olan thetes vergiden muaftı, ancak seçimlere katılma hakları yoktu
Draco'nun yasalarından korunan tek şey, eski yasanın cinayetle ilgili bölümleriydi
Anayasa yürürlüğe girer girmez Solon, bir tiran olarak görülmemek için kendi isteğiyle 10 yıllık bir sürgüne gitti
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul