Konu
:
Soru:"Kronik Hepatit B Tedavi Kararı Nasıl Verilir?"
Yalnız Mesajı Göster
07-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sayın hocam ;
30 yaşında erkek hastayım
2000 yılında Sağlık çalışanı olduğum sürede hepatit b hastalığına yakalandım , 6 ay sonra tetkikler normal sınırlara indi fakat şu ana kadar taşıyıcı olarak 8 yıl geçirdim
Bu 8 yıl içinde ALT takibini rutin olarak yaptım (HBV DNA baktırmadım hiç ) ve normalliği hiç bozulmadı
3 ay öncesinde Kolşisin kullanmaya başladım ve sonrasında ALT 72 seviyesinde 3 ay yüksek seyretti , doktorum HBV DNA baktırmamı tavsiye etti ve neticede 12900 IU/ml olarak sonuç aldım ve dahiliye uzmanım Gastroenteroloğa yönlendirdi
OMÜnde takip edilmeye başlandım
Karaciğer biyopsisi istendi geçen hafta
Henüz netice alamadım
Bu süre içinde de ALT normale indi 3 haftadır
Kolşisine de devam ediyorum
sormak istediğim sorular şunlar ;
1- ben artık kronik hepatit hastası mıyım
2- Kronik hepati tedavisi ile virusu yok etmek pek mümkün değil sanırım ama siroz gelişimi ortalama kaç yıl içinde gelişmektedir ve tedavi gören hastalarda gelişmesi mümkün müdür
3- İnterferonda virusun yok olması %20-30 seviyesinde olduğunu öğrendim
Ama Lamuvidine de farklı tercih sebebi ; benim durumumda olan HBV hastası için hangi ilacı önerirsiniz
Çok teşekkür eder , saygılar sunarım
Doç
Dr
Yusuf AKCAN
13
18:00:01
Karaciğer enzimleri 6 ay süre ile yüksek seyredenlere kronik hepatit denmektedir
Sizde HBE Ag ve Anti HBe de önemli
HBe AG + ise bu HBV DNA düzeyi ile tedavi gerekmeyebilir
ama biyopsi sonucunda aktivitede önemli
niye kolşisin kullandığınız açık değil
Benim şahsi tercihim pegile interferon kullanımına bir engel yoksa %20-30 şansın kullanılması yönünde
sonrasında lamuvidine veya başka bir oral antiviralle devam etmekte sakınca yok
Siroz gelişimi süresi Hepatit C de daha belirgin,, hepatit B de süreler çok değişken bu tip uç bilgilerle fazla kendinizi strese sokmayın bence
kaldıki hepati b taşıyıcılarında değişik nedenlerle geçici enzim yükselmeleri olmasıda sık rastlanan bir durumdur
ilaçlar , karaciğer yağlanması gibi durumlar içinde uyanık olunmalıdır
sağlıcakla
Yazının Orjinali için Lütfen
saglikdanis
com
adresini ziyaret ediniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul