07-24-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelikte Aşırı Tükürük Salgısı
Hamilelikte aşırı tükürük salgısı
[/b]
Hamile kadınların sık karşılaştıkları durumlardan
birisi de tükürük salgılarının herzamankinden daha fazla
olduğunu fark etmeleridir
Tükürük ağız boşluğu içinde yerleşmiş salgı bezleri
tarafından üretilir Günlük üretimi gün içinde
değişiklik göstermekle birlikte 24 saatte yaklaşık 1 5-2
litre tükürük üretilir ve fark etmeden yutulur
Tükürük bezleri tarafından salgılanan bu sıvı temel
olarak sudan oluşur ancak içinde mukustan, elektrolitlere,
enzim ve hormonlara hatta mikrop öldürücülere kadar pekçok
madde bulunan tükürüğün değişik fonksiyonları vardır:
Kayganlaştırıcılık: Tükürük
içinde bulunan mukus sert gıdaların sindirim sistemine
zarar vermeden yutulmasına yardımcı olur Ayrıca
ağız boşluğunu kaplayarak besinlerin ve diğer
maddelerin direkt olarak dokular ile temas etmesini
engeller
Çözücülük: Katı gıdaların
çözülerek tadının alınmasını sağlar
Ağız içi hijyen: Ağız boşluğu
içini sürekli yıkayarak yabancı cisimlerin ve ölü
dokuların uzaklaştırılmasını sağlar Ayrıca
içerdiği bazı enzimler bakteriler üzerinde etki
göstererek aşırı çoğalmalarını engeller
Sindirim: Karbonhidratların sindirimi
ağız içinde tükürük salgısında bulunan amilaz
enzimi ile başlar
Asit dengeleme: Mide içeriğinin asit
ortamını içinde barındırdığı bazik maddeler
sayesinde dengeler
Hamilelik ve tükürük
salgısı
Pekçok faktör tükürük salgısında artışa neden olabilir
Ağzı içinde ya da dişlerde ortaya çıkan problemler,
bademcik iltihabı gibi hastalıklar tükürük üretimini
arttırır Tükürüğün rahatsız edecek seviyede fazla
olması üretim miktarındaki artışa bağlı olabileceği gibi
yutulmasındaki azalmanın bir sonucu da olabilir
Tükürük salgısını ayarlayan en güçlü faktörlerden
birisi de beyindir Herhangi bir yiyecek maddesinin
düşünülmesi, kokusunun alınması ya da tadına bakılması
üretim miktarının hemen artmasına neden olabilir Heyecan,
korku, endişe gibi psikolojik durumlar da tükürük miktarında
değişikliğe neden olabilir
Tükürük üretimini etkileyen faktörlerden birisi de
hamileliktir Hamilelik sırasında genelde tükürük
üretiminde bir artış görülür Bu artış özellikle
gebeliğe bağlı bulantı ve kusma sorunu yaşayanlarda daha
fazladır Genel olarak gebelerin yaklaşık %1'inin fazla
tükürük salgısından yakındığı kabul edilmekle birlikte
bu oranın %17'ye kadar çıkabildiği ileri sürülmektedir
Daha az sayıdaki kadında ise tükürük salgısı çok
rahatsız edici ve günlük yaşantıyı etkileyecek boyutlarda
olabilir Bu kadınlar gün boyunca sürekli bir mendile ya da
kap içine tükürme gereksinimi duyabilirler Hatta zaman zaman
konuşmalarında bile bozulmalar olabilir Bu rahatsız edici
boyuttaki tükürük salgılanması ptyalism gravidarum
ya da sialorrhea olarak adlandırılır
850 kadın üzerinde yapılan bir ankette ptyalism sorunu olan
kadınların %40'ı yutma güçlüğü yaşadıklarını, %30'u
tat alma duyularının olumusuz etkilendiğini, %30'u uyku
düzenlerinin bozulduğunu ve %27'si ise konuşmalarının
etkilendiğini belirtmişlerdir
Nedenleri
Gebelikte görülen aşırı tükürük salgısının altında
yatan neden tam olarak bilinmemektedir ancak bulantı ve
kusmalara da neden olabilen hormonal değişimlerin olaydan
sorumlu olduğu düşünülmektedir Bir başka olasılık da
bulantı varlığında kadının tükrüğünü yutmaktan bilinç
dışı olarak kaçınması ve bu nedenle üretilen sıvının
ağız içinde birikmesidir Böyle bir durumda sorun tükürük
salgısının artışı değil yutulmasının azalmasıdır
Tükürük salgısının artmasının nedenlerinden birisi de
gebelikte çok sık görülen mide yanmasıdır Gebelik
sırasında mide içeriğinin yemek borusuna kaçması nadir
değildir Böyle bir durumda asit yapıda olan mide içeriği
yemek borusunu döşeyen dokularda rahatsızlığa neden olur ve
kişi bunu yanma olarak hisseder Yemek borusunda asit
miktarının artması sonucu beyine giden uyarılar tükürük
salgısını arttırır Artmış olan bu salgının içinde
fazla miktarda asit dengeleyici bikorbonatlar bulunur ve
tükürük yutulduğunda yemek borusunda bulunan fazla asidi
nötralize eder Benzer şekilde kusma durumunda da yemek borusu
içinde asit arttığından tükürük salgısı da artar
Önlemler
Gebelikte görülen tükürük artışı
sıklıkla bulantı ve kusmalar gibi 6 hafta civarında
başlayıp 14-16 haftalar civarında azalarak kaybolur
Tükürük salgısını azaltmak için herhangi bir ilaç
kullanılmaz ancak bulantı ve kusmalar ile mücadele etmede
kullanılan öneriler burada da işe yarayabilir Bunlar:
Gün içinde sık aralıklarla dişleri fırçalamak ve
ağzı çalkalamak
Sık aralıklarla az miktarlarda yemek
Yeterli miktarda sıvı almaktır
Bazı kadınlar sert ve aromasız şekerler ile şekersiz
sakız çiğnemenin yakınmaları azalttığını
belirtmektedirler Ekşi şekerler ve aromalı sakızlar ise
tükürük üretimini arttırdığından önerilmez Yine benzer
şekilde kabak çekirdeği, beyaz leblebi, ayçekirdeği gibi
çerezlerin de yakınmaları azalttığını belirten kişiler
vardır
İdeal olan üretilen tükürük sıvısını yutmaktır
Ancak aşırı miktarda olan tükrüğü yutmanın bulantıları
arttırdığından yakınıyor ve sürekli tükürmek gereksinimi
duyuyorsanız farkında olmadan fazla miktarda sıvı
kaybettğinizi unutmamalı, sıvı alımınıza özen göstermeli
ve bol su içmelisiniz
Bebeğinizin gelişimi üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi
olmayan bu rahatsız edici durum genelde ilk trimesterin sonunda
azalarak kaybolacaktır Ancak tıpkı bulantı ve kusmalarda
olduğu gibi çok az sayıda hastada durum gebeliğin ileri
dönemlerine kadar devam edebilir
*
[/b]
Kaynak: Dr Alper Mumcu
|
|
|