Yalnız Mesajı Göster

Çörtük Otu

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çörtük Otu



Diğer İsimleri : Tarhana Otu ve Dikenli Çürtük
Maydanozgiller familyasındandır Bodur çalı görünümünde çok yıllık, 20-25 cm yüksekliktedir Çiçekleri sarı ve kuvvetli kokuludur Kurutulmuş çiçek ve yapraklarından infüzyon yolu ile faydalanılır
Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları

Çörtük Otunun Faydaları
  • Turşulara katılır
  • Sindirim sisteminde faydalıdır
  • Mide ülserlerinde kullanılır
  • Tarhana hazırlanırken koku verici olarak kullanılır Ruhi çöküntüyü tedavi eder giderir
Astım, bronşit, saman nezlesi, böbrek taşları, romatizma ve egzamada faydalıdır


Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir

Bitki toz haline getirilir, günde 2 gr su ile içilir

Turşuya konulan çörtük otu yapraklan turşuya güzel koku ver­diği gibi turşunun yüzünde mayalanma (perlenme) meydana gelme­sini engeller Bitki aynı zaman anti mikrobiyal etkiye sahiptir

Alıntı Yaparak Cevapla