07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yağlı Köfte(Antep)

Antepli kadınlar arasında çok popüler olan yağlı köfte,malzemeleri itibariyle kısıra,yapılışı açısından ise çiğ köfteye benzer Burada, iki ya da daha fazla sayıda bayan yan yana gelip muhabbeti koyulaştırırsa,içlerinden biri mutlaka''yağlı köfte yapsak da yesek'' der Diğerleri de zaten bu teklifi bekliyordur Derhal köfte yoğrulur,ayran yapılır,turşular çıkarılır,bir kaç bayan daha davet edilir Artık değmeyin keyiflerine
Yağlı köfte için malzemeleriki kişilik)
_2 su bardağı köftelik bulgur(burdaki adıyla simit),
_1 adet orta boy soğan(varsa taze soğan),
_4-5 diş sarımsak,
_1 5 yemek kaşığı biber salçası,
_Yarım limon+nar ekşisi,
_1 adet orta boy domates,
_Çeşitli baharatlar ve tuz,
_yarım demet maydonoz,
_yarım su bardağından biraz eksik zeytinyağı,
_Taze nane yaprakları
Yapılışı:Yuvarlak bir tepsiye,köftelik bulguru,ufacık doğradığınız soğan ve sarımsağı,salçayı,kabuğunu soyup birkaç parçaya böldüğünüz domatesi,yarım limon suyunu,dilediğiniz kadar nar ekşisini,baharatları ve tuzu koyup iyice karıştırın Çiğ köfte gibi yoğurmaya başlayın 15-20 dk yoğurduktan sonra doğranmış maydonozu ilave edin ve hiç karıştırmadan, kızdırılmış zeytinyağı gezdirin İyice karıştırdıktan sonra, fotoğraftaki gibi, elinizde sıkarak köfte şekli verin Taze nane yaprakları,ayran ve tırşuyla servis edin Afiyet olsun
Uzun süre yoğrulduğu için, baharatların ve diğer malzemenin tadı birbirine karışıyor Bu da, onu kısırdan daha cazip hale getiren bir özellik kanımca
|
|
|