Konu
:
Kitalraha...
Yalnız Mesajı Göster
Kitalraha...
07-17-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kitalraha...
Malzemeler:
- 1 kilo yağlı kuzu kıyma
- 1 kilo yağsız dana kıyma
- 1 kase irmik
- 1 kase köftelik esmer bulgur
- 1 kase köftelik normal bulgur
- 4 adet kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 avuç ceviz içi
- tane kişniş
- karabiber
- yenibahar
- sıvıyağ
Yapılışı:
Tencereye 1 kilo kuzu eti ve yarım bardak kaynar su konulur
1 tutam da tuz ilave edildikten sonra kıyma kavrulmaya başlanır
Kıyma haşlanana kadar üzerine su eklenir
Kıyma haşlanırken bir tepsi içerisinde kitelrahanın dış malzemesi hazırlanır
Tepsiye 1 kase irmik, 1 kase köftelik esmer bulgur ve 1 kase normal köftelik bulgur ve 1 tutam tuz ve kişniş konularak malzemeler harmanlanır
Daha sonra üzerine karışım ıslanacak kadar soğuk su konularak biraz karıştırılır ve 10 dakika dinlenmeye bırakılır
Daha sonra bulgurların iyice yumuşaması için hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur
Hamur kıvamına geldikten sonra 1 kilo dana kıyma bulgura eklenerek yoğurulmaya devam edilir
İyice yoğurulan karışım 10 dakika dinlenmeye bırakılır
Suyunu çekip kavrulmaya başlayan kıymamıza 4 adet kuru soğan küp şeklinde doğranarak ilave edilir ve sıvıyağ eklenerek kavrulur
Kavrulan kıyma ocaktan indirilerek ince kıyılmış 1 demet maydanoz, 1 tutam karabiber, 1,5 tutam yeni bahar ile tencereye koyulur ve ufak doğranmış 1 avuç ceviz içi ile birlikte tencerede iyice karıştırılır
Daha sonra tepside hazırlamış olduğumuz çiğ köfteden yaklaşık 250 gramlık bir parça koparılarak elde top şeklinde yuvarlanır
Elimiz ıslatılarak top şeklindeki çiğ köftemiz içli köfte gibi oyularak büyük bir külah şekline getirilir ve içi hazırladığımız kıymalı harç ile doldurulur
Yalnız hazırlanan köftenin ağzının rahatça kapatılabilmesi için harcı çok fazla koyulmamalıdır
Ağzı büzülerek bohça gibi yuvarlandıktan sonra köftemiz tekrar yuvarlanır
Böylece içindeki harç her tarafa eşit dağıtılmış olur
Daha sonra top şeklindeki köftemiz ellerimizde ezilerek ince tepsi şeklinde açılır
Köfteyi açarken elimizin ayasını kullanırsak köftenin içindeki harç dışına dağılmaz
Bütün köfteler bu şekilde yapıldıktan sonra bir tencereye su ve tuz konularak haşlama suyumuzu hazırlıyoruz
Kaynayan suya kitelrahalar atılarak haşlanır ve servis edilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul