Konu
:
Fastane Şekeri
Yalnız Mesajı Göster
Fastane Şekeri
07-17-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Fastane Şekeri
Hani ilk duyduğunuzda “olur mu canım öyle şey” dediğiniz yiyecekler vardır ya, bu tatlı benim için bunlardan biri
7 – 8 sene önce Ankara’da bir akrabamızı ziyaret ettiğimizde ikram edilmişti ve ben de bir güzel “ah kestaneyi de özlemişim” demiştim
Çok severim kestaneli herşeyi de! Meğer ev sahibinin beklediği yorumu yapmışım o anda; içinde zerre kestane yok, herşey kuru fasulyenin iyice haşlanması, iyice ezilmesi ve şekerle, yağla karışması ile ortaya çıkıyor
Kuru fasulye haşlarken biraz altını yaktıysanız bilirsiniz o kestanemsi kokusunu
Söylememe gerek var mı bilmiyorum, ismini uydurdum
Fasulyeden tatlı yapmak hiç duyulmamış bir şey değil aslında
Buna benzerini Meksikalılar yaparmış, aynı zamanda Çinlilerin de mayalı hamurdan yaptıkları bir tatlının içine de kırmızı fasulyeden bir iç hazırlarlar
Pişmeden önce çok sulu bir karışım olabiliyor (fasulyeleri ezerken kullandığınız ekstra haşlama suyuna bağlı
) Eğer dilerseniz bir miktar bisküvi tozu da ekleyebilirsiniz
Piştikten sonra da hala alışageldiğiniz pastalar gibi katı olmayacak; parçalar alıp yuvarlayarak sunabilirsiniz
Üzerine de erimiş çikolata gezdirirseniz harika
Ne yaparsanız yapın tadı gerçekten çok iyi ve kestane şekeri gibi oluyor!
Gerekenler:[*]2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (haşlandıktan sonraki ölçüsü 2 bardak)[*]2 su bardağı şeker (biraz daha az konabilir)[*]1 su bardağı çekilmiş ceviz içi[*]125gr yumuşamış tereyağ/margarin (ben 110gr koydum)[*]1 paket kabartma tozu (1 tatlı kaşığı)[*]3 yumurtaYapılışı[*]Eğer sıfırdan başlayayım diyorsanız 1 su bardağı kuru fasulyeyi ıslatın, şiştikten sonra az bir suyla haşlayın (düdüklüde 10dk sürmedi benimki
) Konserve fasulye kullanacaksanız iyice yıkamayı unutmayın
Üşenmeyip de kabuklarını ayıklarsanız daha iyi olur[*]İki bardak haşlanmış fasulyeyi mutfak robotu ya da el karıştırıcısı ile iyice ezin
Haşlama suyundan çok az ekleyip bu ezme işini kolaylaştırabilirsiniz, konserve kullandıysanız birazcık süt ekleyebilirsiniz[*]Diğer malzemeleri de ezilmiş fasulyelere ekleyip iyice karıştırın
Çok sulu bir karışım oluyor, un eklemeyin ama[*]Karışımı 22 x 33cm (9 x 13 inch) ebadında metal bir fırın tepsinize dökün
Tarifi alırken not düşmüşüm borcam olmayan bir kapta pişsin diye
Çıkarması kolay olsun diye tepsiyi alimunyum folyo ile kapladım ve karışımı öyle döktüm[*]150C (300F) fırında yaklaşık 1 saat pişirin[*]Üzerine bir sos gerekmiyor ama dilerseniz ufak kareler halinde kesip üzerine çikolata sosu döküp öyle de ikram edebilirsinizAfiyet olsun
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul