Prof. Dr. Sinsi
|
Hastalık Tetikleyici Yiyecekler
Hastalık Tetikleyici Yiyecekler
Beslenme ve diyet uzmanı Gülcan Emirza, hastalık yapan veya var olan hastalıkları tetikleyen gıdaları açıkladı
Astım hastaları konserve, turşu, fast food beslenmeden; migren hastaları peynir, salam, sosisten; gastriti olanlar kakao, hazır meyve sularından; panikatağı olanlar kafeinli içeceklerden uzak durmalı
Hastalığınıza göre beslenin
Migren: Her türlü peynir, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, hazır et ve tavuk suyu tabletleri, deniz ürünleri (kalamar, karides, midye), konserve besinler, turunçgiller, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, bakla ve maya Bu yiyecekler migren ataklarını tetikliyor
Reflü: Az az ve sık sık beslenilmeli, fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalı Sıvılar, yemeklerle beraber değil, öğün aralarında alınmalı Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler tüketilmemeli Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçınılmalı Acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, kafein ve asit içeren besinlerin tüketimi en aza indirilmeli
Gastrit: Kakao, hazır meyve suları, limonata, sıcak ve kepekli ekmek, ekşi yoğurt, kabuklu ve kumlu meyveler, kuru baklagiller, turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemiş, kurutulmuş meyveler asla tercih edilmemeli
Tansiyon: Sodyum alımı günde 1,5-2,5 gr arasında tutulmalı Hazır gıdalarda etiketlere bakılmalı Çok şekerli yiyecekler (pasta, dondurma, şerbetli tatlılar, meşrubatlar, meyve suları) yenilmemeli Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmeme li Bunların tuz içeriği yüksektir ve katkı maddesi fazladır
Kalp ve damar hastalıkları: Kalamar, karides, ıstakoz gibi deniz ürünleri tüketimi azaltılmalıdır Bu yiyecekler kolesterol ve ürik asit içerir Kızartma, şeker, tuz, yağ, beyaz ekmek, yağı çıkarılmamış süt, yoğurt ve peynirden uzak durulmalı
Diyabet (şeker): Posa içeriği zengin yiyecekler tercih edilmeli Bu gıdalar, kan şekerini yavaş yükseltir, insülin ihtiyacını azaltır, tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur Yemeklerde posa miktarını artırabilmek için pirinç yerine bulgur, meyve suyu içmek yerine meyve yenilmeli Çavdar ya da tam buğday ekmeği tercih edilmeli
|