Konu
:
Yiyecek Gruplarına Genel Bakış
Yalnız Mesajı Göster
Yiyecek Gruplarına Genel Bakış
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yiyecek Gruplarına Genel Bakış
Beslenme; sağlığın korunması, geliştirilmesi ve yaşam kalitesini arttırabilmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir
Bilimsel araştırmalarla, insanın yaşamı için 50’ye yakın besin öğesine gereksinimi olduğu ve insanın, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir
Bu besin öğelerinden herhangi biri alınmadığında ya da gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu "Yeterli ve Dengeli Beslenme" deyimi ile açıklanır
Besin yenilebilen bitki ve hayvan dokularına denilir
Bu nedenle besinleri bitkisel kaynaklı ve hayvansal kaynaklı olarak iki grupta incelemek mümkündür
Doğada 40 bini aşkın yiyecek bulunuyor
Ülkemiz bu besinlerin bir çoğunun bulunabildiği ve yetiştirilebildiği, 4 mevsimi de yaşayan önemli bir coğrafik konuma sahip
Bu kadar çok yiyecek çeşitliliği varken beslenme önerisinde bulunmak da biraz zorlaşıyor
Hemen her kesin belli bir beslenme alışkanlığı, alışveriş ve yeme içme kültürü var
Beslenme açısından konuya yaklaşımımızda da evrensel bir dil oluşturmak ve önerilerin bilimsel veriler ışığında geneli ilgilendiren öneriler olması da ayrı bir öneme sahiptir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul