Konu
:
Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması
Yalnız Mesajı Göster
Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması
07-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması
Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Alımı Ve Saklanması
Enginar
En iyi zamanı: Mart-Mayıs
Sıkıştırdığında tiz bir ses çıkaran; yaprakları üstünü sıkı sıkı kapatan ve koyu yeşil renkteki enginarları seçmelisin
Saklama: Buzdolabında poşet içinde beş güne kadar saklayabilirsin
Kuşkonmaz
En iyi zamanı: Şubat-Haziran
Canlı ve yeşil bir renge sahip hafif mor renkli tomurcukları olanını bul
İnce gövdeli olanlar tatlı ve gevrek olur
Saklama: Köküne yakın bölümlerini keserek içine çok az su koyduğun uzunca bir saklama kabının içine dik olarak yerleştir
Üstte kalan kısımlarını ise plastik bir torbayla kapat
Beş gün içinde pişirmelisin
Avokado
En iyi zamanı: Tüm yıl
Parlak bir dış yüzeye değil de daha mat bir görünüme sahip olanlarını al
Eline alıp salladığında içinden bir takırtı geliyorsa çekirdeği posasından ayrılmış demektir
Bu iyiye işaret değil; haberin olsun
Saklama: Olgunlaştırmak için kese kağıdına koy ve oda sıcaklığında iki-dört gün arası beklet
Olgun avokadolar buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir
Brokoli
En iyi zamanı: Ekim-Nisan
Gövde kısmı sert, üstündeki çiçek gibi kısımları ise sıkı görünen brokoliler en iyileridir
Renk olarak koyu yeşil olmalı
Uçları sararmaya yüz tutmuş olanlarından uzak dur; satı olanlar çok adı olur
Saklama: Bir haftaya kadar buzdolabında poşet içinde saklayabilirsin
Taze Fasulye
En iyi zamanı: Mayıs-Ekim
İyi fasülye canlı yeşil bir renge sahip olur
İnce ve taze görünmeli
Kadifemsi bir dokusu olmalı
Bir tanesinş alıp kırdığında kuvvetli kırılma sesini duyduğundan emin olmalısın
Saklama: Ağzı kapalı olmayan bir poşette yıkamadan buzdolabına koy
Bir hafta dayanır
Kivi
En iyi zamanı: Tüm yıl
Olgunlaşmış kiviler, dokunulduğunda yumuşaklığını hissettirir
Üstü kırışık ve kötü kokulu kivilerden uzak dır
Saklama: Kiviyi oda sıcaklığında saklamalısın
Bu şekilde daha da olgunlaşacaktır
Süreci hızlandırmak için kese kağıdının içine bir elma ya da olgunlaşmış bir muz ile beraber koy
Sonra poşetin içinde buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsin
Marul
En iyi zamanı: Tüm yıl
Yapraları sarı ve dipleri kahverengiye çalmaya başlamış olanlarında almaman yeterli
Saklama: Poşete koyup buzdolabında beş-yedi gün arası saklayabilirsin
Yaban Mersini
En iyi zamanı: Mayıs-Ekim
Dolgun, tek renk ve çivit mavisi tonundaki yaban mersinlerinden al
Dış yüzeyinin iyice gergin durmasına dikkat et
Saklama: Yıkanmamış bir şekilde hava geçirmeyen kaba koyup buzdolabında beş-yedi gün saklayabilirsin
Üzüm
En iyi zamanı: Mayıs-Ekim
Üzüm alırken de dolgun ve kırışıksız olanları seçmeye özen göstermelisin
Saklama: Yıkamadan sığ bir kaba koy
Buzdolabında bir hafta bekleyebilir
Kırmızı Biber
En iyi zamanı: Tüm yıl
Boyuna göre ağırlığının doğru orantılı olması gereken kırmızı biberin ve dış yüzeyi gergin ve parlak olmalı
Saklama: İki hafataya kadar buzdolabında saklanabilir
Çilek
En iyi zamanı: Nisan-Eylül
Lekesiz ve canlı kırmızı renktekiler en iyileridir
Güçlü bir kokusu olmalı
Saklama: Kapalı bir saklama kabının tabanına kağıt havlu ser ve Yıkamamış olduğun çiçekleri tek kat olarak diz
Domates
En iyi zamanı: Haziran-Eylül
Canlı kırmızı renk, pürüzsüz dış yüzey ilk olarak bakman gerekenler
Yeterince ağır olmasa da önemli
Çok yumuşak olmaması gerektiği gibi çok sert de olmamalı
Saklama: Asla buzdolabına koyma
Soğuk, domatesin tat ve dokusunu bozar
Tezgahın üstüne koy; direkt güneş ışığı almasın
Bu şekilde bir hafta saklayabilirsin
Karpuz
En iyi zamanı: Haziran-Ağustos
Üzerinde kesik ve çökmüş alanlar olmayan yoğun bir karpuz bulmaya çalış
Kabuğu mat olmalı ve alt kısmına doğru hafif sarı olması gerekiyor
Saklama: Meyvenin kurumaması için tüm karpuzu buzdolabında sakla
Bir hafta dayanacaktır
Şeftali
En iyi zamanı: Mayıs-Ekim
İyi bir şeftalini yoğun kokusu vardır ve sarı bir rengi olur
Sapına doğru olan kısımda hala yeşil tonşları kalmışsa almamalısın
Saklama: Olmamış gibi duranları oda sıcaklığında tut
Diğerlerini buzdolabına koyabilirsin ama iki ya da üç gün içinde tüketmen gerek
Armut
En iyi zamanı: Ağustos-Mart
İyi bir armutta aradığın şey güzel koku olmalı
Sapının ucu da bir parça yumuşak olmalı
Saklama: Eğer yeterince olgun görünmüyorsa ağzı hafifçe kapatılmış kese kağıdı içinde oda sıcaklığında biraz beklet
Ananas
En iyi zamanı: Mart-Haziran
Canlı yeşil yaprakları olan bir parça da yumuşamış ananas en iyi ananastır
Sünger gibi delikli olanlardan kaçın!
Saklama: Eğer olmamaış bir ananas almışsan üç ya da dört gün yumuşayıp kokusunu salana kadar oda sıcaklığında beklet
Daha sonra buzdolabında beş güne kadar durabilir
Mantar
En iyi zamanı: Eylül-Mart
Baş kısımları nemli bir katmanla ya da koyu renkli yumuşak noktacıklarından seç
Saklama: Haifi nemli kağıy havluyla sararak buzdolabında beş güne kadar saklayabilirsin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul