07-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gastrit Diyeti
Gastrit Diyeti
1- Yemeklerdeki bütün yiyecekler çiğden konulmalı kavrulmadan pişirilmeli, yağ yakılmamalıdır
2- Yeterli ve dengeli beslenebilmek için her öğünde verilen yiyecek gruplarından bir çeşit yenilmelidir
3- Çorbalara et suyu konulmamalıdır
4- midenin dinlenmesini sağlamak amacıyla yemekler az az, sık sık verilmelidir
5- Yemekler yavaş yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir
6- mideyi uyarmayan, uyarıcı olmayan besinler yenmelidir
7- Alkollü içkiler ve sigara içilmemeli
8- Çikolata, çikolatalı pastalar, susuam konulmuş hamur işleri yenilmemeli
9- Acı baharat , salamuralar,sirke, ketçap, hardal, sarımsak, çemen, zeytin, limon tuzu, kurutulmuş meyveler, kuruyemişler alınmamalıdır
Örnek yemek listesi
Sabah: 1- 2 d ilim ekmek, 1 yemek kaşığı reçel, marmelat, bal veya pekmez 1 adet yumurta ( haşlanmış ) 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 1 küçük domates, 1 – 2 çay bardağı süt veya açık çay
Ara: 1 çay bardağı süt, 1 dilim ekmek veya kraker, Bisküvi VEYA 1 küçük kase sütlü tatlı
Öğle: 1 porsiyon kızartılmadan pişirilmiş et, balık, tavuk yemeği yanında haşlanmış veya sote patates – havuç garnitürü Bu yemek yerineistenirse kıymalı sebze yemeği ( sarma dolma olabilir), salata veya kabuğu soyulmuş meyve ve yoğurt, 1-2 dilim ekmek
Ara: 1 çay bardağı süt, 2 büsküvi veya 1 küçük kase sütlü tatlı veya sütle 1 dilim kek veya börek
Akşam: 1 porsiyon çorba veya kıymalı sebze yemeği, 1 porsiyon pilav veya makarna veya çorba ( Çorba içilmediyse ) Meyve veya komposto veya salata 1 –2 dilim ekmek
Ara: istenirse kabuğu soyulmuş meyve veya süt, bisküvi alınabilinir
|
|
|