07-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Benlerin Tedavisi - Benler Nasyl Tedavi Edilir
NEVÜSLER (BENLER)
Typta ?Nevüs?, halk arasynda ?Ben? ady ile anylan deri olu?umlary, çok farkly görünümde ve yapyda olabilmekle beraber, genellikle kastedilen; yuvarlak veya oval deriden hafif kabaryk 3-5 mm büyüklükte, siyah-kahverengi sertçe yapylardyr Bunlar; pigment üretici hücreye çok benzeyen özel hücrelerin deri içinde bir alanda yuvalanmasy sonucu geli?irler Do?u?tan itibaren var olabilecekleri gibi ço?u çocukluk döneminde, bir kysmy da sonraki bir zamanda ortaya çykarlar Benler 2 nedenle tybbi açydan önem ta?yrlar;
Bazy ben tiplerinin zamanla malignle?me (kötü huylu bir ?ekle dönme) riskine sahip olmasy,
Pigment üretici hücrelerden geli?en ?Melanom? adyndaki malign olu?umunun iyi huylu bir ben olarak algylanyp tedavisiz byrakylmasy
Bu nedenle risk ta?yyan benlerin özelliklerinin ve bir bende rastlanabilecek hangi de?i?imlerin önemli oldu?unun bilinmesi gerekir;
0 5-1 cm?den büyük olmasy
Synyryn girintili çykyntyly asimetrik olmasy
Rengin alacaly olmasy (yer yer siyah, kyrmyzy, kahverengi, beyaz)
Ayak tabany, el ayasy ve parmak uçlarynda yer almasy
Sayylan bu özellikleri ta?yyan benlerin ailede de olmasy
Geçmi?te zaman zaman yanyk yapacak ?ekilde yo?un güne?lenmelerin olmasy
Var olan bir benin;
Neden yokken kanamasy
Üzerinde ülser geli?mesi
Rengin hyzla koyula?masy
Rengin etrafa yayylmasy (veya etrafta beyazlanma olmasy)
Ka?ynma, acyma gibi belirtilerin olmasy
Günümüzde malign melanom için en etkin tedavi, olabildi?ince erken te?his edilip cerrahi olarak etraflyca çykarylmasydyr Ba?langyçta ve sonra zaman zaman yayylma olasyly?yna kar?y gerekli incelemeler yapylyr Bir bene cerrahi giri?im uygulandy?ynda malignle?ebilece?i veya yayylabilece?i inany?y YANLI? ve maalesef yaygyn bir inany?tyr Ben veya bene benzeyen olu?umlarla ilgili herhangi bir ku?kuda sa?lyk kurulu?una ba?vurmak en do?ru davrany? olacaktyr
|
|
|