07-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mimar Sinan’İn Ermeni Olduğunu Kim Biliyor
Mimar Sinan’ın Ermeni Olduğunu Kim Biliyor Yazısı - Sanem Altan - Sanem Altan Köşe Yazısı - Mimar Sinan
Dün gazeteler yazıyordu  RTÜK, “Muhteşem Yüzyıl” dizisini uyardı
Bir günde 75 bin şikayet gelmiş RTÜK’e, “Padişaha hakaret ediliyor” diye  
O da, dizi bir daha aynı ‘ahlaksızlığı’ yaparsa yayından kaldıracakmış
Boşuna Çetin Altan yıllardır “Mesleksiz toplumuz” demiyor Mesleği olan, üreten bir toplum olsak böyle mi algılarız gerçekten televizyonda oynayan -tarihi bir kahramanın hayatı bile olsa- dizileri?
Pek sanmıyorum
Aslında ben tarihimizi gerçekten bildiğimizi de pek sanmıyorum
Diziye kızan kaç kişi gerçekten Kanuni dönemini biliyordur sizce? Bence çok azı  
Ben diziyi sevdim
Sevdim, çünkü Kanuni Sultan Süleyman diye bir padişahımız olduğunu, Osmanlı dönemi diye bir geçmişimiz olduğunu hatırlattı
Geçen gün kitapçıda, orada çalışan genç kız “Bugünlerde herkes Kanuni ve Hürrem Sultan kitapları soruyor” dedi bıkmışçasına  
O döneme ilişkin bu merakı “Muhteşem
Yüzyıl” dizisi yarattı
O 75 bin kişi kızıyor diye dizinin yayından kalkması  
Diziyi merakla bekleyen, kitaplar okuyarak o dönemi öğrenmeye çalışan insanlar için haksızlık değil mi?
Ben de o kitapçıdaki kızı bıktıranlar biriydim geçen gün  Osmanlı İmparatorluğu’nu merak ettim yeniden
Çok da iyi kitaplar buldum
Ve sanırım bilinçaltı bir refleksle, diziye
kızanları kızdıracak kitaplardan başladım okumaya
Geçmişten günümüze Millet-i Sadıka  
Osmanlı Ermenileri
Kitabı Ermeni tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Panos Dabağzan hazırlamış
Devlet hizmetinde yüksek mevkide olanlar, devlet ve saray hekimleri, milletvekilleri, hukuk alanındakiler, amiraller, mimarlar, kuyumcular, öğretmenler   Sayısız başarılı Osmanlı Ermenisi  
Madem bugünlerde tartışılan mesele Kanuni  Hemen aradığımı buldum Mimar Sinan  Mimarlar mimarı Koca Sinan  
Mimar Sinan’ın Ermeni olduğunu biliyordunuz, değil mi?
Kayseri’nin Kesi nahiyesine bağlı, ahalisinin tamamının Ermeni olduğu Ağırnas köyünde doğduğunu, Yavuz Sultan Selim zamanında 20 yaşında devşirildiğini  
Kanuni’nin ilk seferi olan Belgrad’a yeniçeri olarak gittiğini  
Daha sonra da değişen rütbelerle Kanuni’nin tüm seferlerine katıldığını  
17 yılın ardından da baş mimar olduğunu, üç padişah döneminde 40 yıl baş mimar olarak kaldığını  
Sayısız cami, medrese, türbe, köprü, saray, hamam yapan Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinin İstanbul Süleymaniye
Camii ve Edirne Selimiye Camii olduğunu  
Hatta önünden geçtiğiniz çoğu eseri onun yaptığını  
Belki biliyorsunuz
Belki şu an okudunuz
Belki siz de bir kitapçıya doğru yola çıktınız
Ama umarım, bu büyük usta Mimar Sinan’ın hayatı bir gün film olsa, “O Müslüman doğdu” diye ayaklanacaklardan değilsinizdir  
Sanem Altan
|
|
|