07-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarttığın Sadece Dara
Tarttığın Sadece Dara Yazısı - Tarttığın Sadece Dara İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları
Sakarya’daki oyun sonrasında çok kıymetli dostlarımla Sapanca’da biraz vakit geçirdim Aynı oyunu her şehirde farklı oynadığımı fark ettim, oyundan sonra Sapanca’ya yol alırken  Gece karanlığında otomobil kullanmak pek keyifli gelir bana  Sahnede iki saat boyunca tek başına on farklı hikâye anlatmak, izleyenin duygusunu düşürmemeye çalışarak hem güldürmeye hem ağlatmaya çalışmak zor iş  O yorgunluğun üzerine iyi geldi direksiyonda olmak 
Sonra oturduk, biraz daha lafladık  Nahid abim, “Doğru söylüyorsun, bu sahnede anlattıkların senin değil bizim hikâyemiz, evet” dedi  
Nahid abi ve Asuman abla çok sevgili iki büyüğümdür Şakacı, huzurlu, yanında kendinizi güvende hissedebildiğiniz insanlardan  Çok nadir de görüşsek çok kıymet verdiğim bir başka çift Hülya ve Zafer sayesinde tanıdım onları 
Uzun zamandır kimselerle görüşemiyorum aslında  Şimdi sevgili kız arkadaşlarım bu satırları okurlarsa haklı olarak gönül koyacaklar bana  Zira provalar, turneler, sağlık sorunları vs derken haftalar oldu kimselerle görüşemiyorum  Ama Asuman abla yorgunluğuma el koydu  “Oyundan sonra geliyorsun, kalıyorsun Sabah bir çay içeriz öyle çıkarsın” dedi  
Mis gibi kokan çarşaflarında mışıl mışıl uyumuşum Sabah güneşli bir Sapanca’ya uyandım Yalınayak ıslak çimlerin üzerinde yürüdüm Yüzümü sabah güneşine verdim  Sonra  
Sonra hayatımdan çıkardıklarımın neden çıktığını düşündüm  Ayaklarım toprakta, yüzüm güneşte, göğsüm aydınlığa doğru  
“Senin için dedi ki”cilere hiç tahammülüm kalmamış benim artık, bu bir!
Kıskançlara  
Kötücüllere  
Bilmişlere  
Baskıcılara  
Her duruma onay vermeye kendini yetkili hissedenlere  
Parasıyla puluyla sosyal konum edinip, kaybetmemek için hayatını diken üstünde yaşayanlara  
Bir başkasının lafıyla gaza gelip çevresine tavır alanlara  
Tanıdığı ya da tanımadığı insanları kolayca yargılayıverenlere  Bir kendisini akıllı zannedip karşısındaki herkesi on bin dolambaçlı yolun yalanıyla idare ettiğini düşünenlere  
Tapındıkları varsıllığın kölesi olanlara  
Sayarım da sayarım daha  
Ama en çok bana güven vermeyenlere sabrım bitmiş  
Onlar adına utanıp da yalanını yüzleyemediklerime  
Benden bir şey sakladığını hissettiğim halde, soramadığım ve onların hâlâ hiçbir şey yokmuş gibi yapmaya devam etmelerine  
Ayaklarım üşüdü, bu listeyi yapıp aldığım derin nefesi dışarı salarken  
Islak çimlere ve sarı yapraklara basa basa eve doğru yürüdüm  Bıkkınlık listemi havaya, kötü elektriğimi toprağa verdim  
Çoraplarımı giyerken Nahid abi ve Asuman abla “hadi kahvaltıya” dediler  
Kırkpınar’da Gülümser’e gittik kahvaltıya  Yaktı beni Gülümser  Kızarmış hamurlar, peynirler, domatesler  “Dukan diyeti yapıyordum ben ama” dedim  Sonra hamurun içine dukan diyetimi katık ederek kahvaltıma devam ettim  
Sonra Başbakan’ın sağlığı, sonra yeni projeler, sonra Asuman ablanın üniversite yılları, sonra benim Reiki maceralarım  
Sonra Batu aradı “hadi işler sizi bekler, dönün bakalım” diye  Yine düştüm yollara  
yolda devam ettim sabah başladığım kendimle terapiye  
Başkalarının değerlerine göre kalıplara dökülmekten usanıyor insan  Hadi içtenlikle bir şey söyleyeyim size  En tamamlanmış olduğunu iddia eden insanları bile gözlerken onların kalıpları adına da sıkıntı basıyor içimi  
Kürtlere ve sol düşünceye hoş görünmeye çalışan, özgürlükçü sinyoritalarla, katıldığı her tartışma programında konuyu bir şekilde 28 Şubat’a getirmezse sağ kanadın eleştirisine uğrayacağı inancı taşıyan baş örtülü arkadaşların hiçbir farkı yok aslında  Aynı dişil baskıyla dolaşıyorlar omuzlarında Bakmayın ellerini erkeksi erkeksi kullandıklarına  “Benden bunu beklerler ama”nın sonu yok biliyorsunuz değil mi?
Neyse  
Endişe ve şüpheyle yaşamaktansa yalnız ve huzurlu kalmayı tercih ederim  Siz bıkmadınız mı sizi kendi terazisinde “et-kemik” durmaksızın tartanlardan? “Tarttığın sadece ‘dara,’ içindeki ağırlıktan haberin var mı” demek isterim onlara  
(*) Dara: Kabıyla birlikte tartılan bir nesnenin sadece kabının ağırlığı
İclal Aydın
|
|
|