Konu: Bulgurca
Yalnız Mesajı Göster

Bulgurca

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bulgurca



Bulgurca tarifi - etli bulgurca nasıl yapılır - etli tahranabaşı - ermenek bulgurcası

Malzemeler


Yarım kilo iki kere çekilmiş yağlı kıyma

Kıyma oranınca düğürcük (ince - Köftelik bulgur)

Bol miktarda kuru fesleğen

Arzuya göre acı ve tatlı pul biber

Yapılışı


Düğürcük lyoğurma kabına alınır, içerisine kıyma, kırmızıbiber, fesleğen (feslikan) konularak yoğrulmaya başlanır Tasa koyulan soğuk su azar azar ilave edilerek istenilen kıvama gelinceye kadar yoğrulur Yağların görünmeyecek hale gelinceye kadar yoğurulması gerekir Daha sonra ortalama 1 cm kalınlıkta yuvarlaklar elde edilir Önceden yakılan mangal kömüründe pişirilir, imkânımız yoksa teflon tavada veya sac üzerinde de pişirilebilir Makbul olanı ise kömürde yapılanıdır


Bulgurca resimleri





Bulgurca için yazılmış güzel bir şiir


BULGURCA


Orta kalın irmik, orta kalın et,

Güneyyurt'un has yemeği bulgurca

Hele bir kızarsın görürsün sabret

Başyayla'nın has yemeği bulgurca


Tam yakışır arka budun kıyması,

Ağzımızı sulandırır duyması,

Kim kaç tane yiyor tek tek sayması,

Başdere'nin has yemeği bulgurca


Üfle eğsileri yaş aksın gözde,

Bulgurca asılım pişmeli közde,

Ve ya sacın üzerine bir dizde,

Navağı'nın has yemeği bulgurca


Et topanda keser ile kıyılır,

Feslikanla biber iyce dövülür,

Ortalama beş altıyla doyulur,

Ermenek'in has yemeği bulgurca


Bulgurcadır köftelerin kralı,

Cızır cızır ocaklarda sıralı,

Buralı olmayan ona aralı

Taşeli'nin has yemeği bulgurca


Mükremin KIZILCA


Alıntı Yaparak Cevapla