06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bulgurca
Bulgurca tarifi - etli bulgurca nasıl yapılır - etli tahranabaşı - ermenek bulgurcası
Malzemeler
Yarım kilo iki kere çekilmiş yağlı kıyma
Kıyma oranınca düğürcük (ince - Köftelik bulgur)
Bol miktarda kuru fesleğen
Arzuya göre acı ve tatlı pul biber
Yapılışı
Düğürcük lyoğurma kabına alınır, içerisine kıyma, kırmızıbiber, fesleğen (feslikan) konularak yoğrulmaya başlanır Tasa koyulan soğuk su azar azar ilave edilerek istenilen kıvama gelinceye kadar yoğrulur Yağların görünmeyecek hale gelinceye kadar yoğurulması gerekir Daha sonra ortalama 1 cm kalınlıkta yuvarlaklar elde edilir Önceden yakılan mangal kömüründe pişirilir, imkânımız yoksa teflon tavada veya sac üzerinde de pişirilebilir Makbul olanı ise kömürde yapılanıdır
Bulgurca resimleri



Bulgurca için yazılmış güzel bir şiir
BULGURCA
Orta kalın irmik, orta kalın et,
Güneyyurt'un has yemeği bulgurca
Hele bir kızarsın görürsün sabret
Başyayla'nın has yemeği bulgurca
Tam yakışır arka budun kıyması,
Ağzımızı sulandırır duyması,
Kim kaç tane yiyor tek tek sayması,
Başdere'nin has yemeği bulgurca
Üfle eğsileri yaş aksın gözde,
Bulgurca asılım pişmeli közde,
Ve ya sacın üzerine bir dizde,
Navağı'nın has yemeği bulgurca
Et topanda keser ile kıyılır,
Feslikanla biber iyce dövülür,
Ortalama beş altıyla doyulur,
Ermenek'in has yemeği bulgurca
Bulgurcadır köftelerin kralı,
Cızır cızır ocaklarda sıralı,
Buralı olmayan ona aralı
Taşeli'nin has yemeği bulgurca
Mükremin KIZILCA
|
|
|