Konu
:
Lahana Dolması Tahin Soslu
Yalnız Mesajı Göster
Lahana Dolması Tahin Soslu
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Lahana Dolması Tahin Soslu
Malzemeler
1 adet orta boy dolmalık lahana
150 gr
nohut (Bir gün önceden ıslanacak)
150 gr
tahin
3 orta boy kuru soğan
1 baş sarımsak (Diş Değil)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 büyük limon suyu
1 deste maydanoz
2 bardak pirinç
1
/2 bardak zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber (dolu dolu), tuz
1 çay kaşığı kimyon ( Dolu Dolu)
Yapılışı
Bir gece önceden ıslatılan nohutlar bıçaklı blenderden geçirilir
Nohut ayrıca pişirilmez
Bir baş sarımsak macun hakine gelene kadar dövülür
1 demet maydanoz çok ince kıyılır
Bir büyük limonun suyu sıkılarak hazırlanır
İnce doğranmış soğan zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavrulur,2 bardak pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kavrulmuş soğanlara ilave edilir
Pirinçler kavrulurken bir bardak kaynar su katılır ve pirincin şişmesi sağlanır
Pirinç pilav haline gelmemeli
Pirinç suyunu çekince karışıma biber salçası,kıyılmış nohut,maydanoz,karabiber ,tuz ve kimyon ve sarmısağın ¾ ü ilave edilir
1-2 dakika daha kavurmaya devam edilir ve soğumaya bırakılır
Dolmalık lahananın kök kısmından ince bir dilim kestikten sonra kesik kısın alta gelmek üzere su kaynayan tencereye oturtun ve 5 dakika kadar tutun
Dişarı aldığınızda lahana yapraklarını zedelemedem muntazam çıkarıldığını göreceksiniz
Ayırdığınız yaprakları kalın damar taraflarını bıçakla çıkardıktan sonra kaynamakta olan suya tekrar atının ve sarma yapılacak yumuşaklığa gelene kadar haşlayın
Delikli kepçe ile çıkarın ve soğumaya bırakın
Lahana dolmalarını çok büyük olmayan şekilde sarın ve dibini hafifçe sıvı yağla yağladınız tencereye muntazam halde dizin
Üzerine tencerenin yarısını geçecek kadar su koyun ve
Suyunu çekene dek orta ateşte pişirin
Suyunu çektiği halde dolmalar pişmemiş ise su ilave edilebilir
Pişmiş dolmalar soğuyunca parçalamadan büyükçe bir veya iki servis tabağına tek kat halinde dizin
Tahine limon suyu katılır , karıştırınca tahin sertleşir , azar azar su ilave edilmek suretıyle yumuşatılır kalan sarımsak ve tuz da katıldıktan sonra sos , pürüzsüz yoğurt kıvamına gelene kadar su ilave edilir
Hazırlanan sos lahana dolmalarının üzerine dökülür ve dolmalar buz dolabına kaldırılır
Soğuk veya hafif ılıtılarak servis edilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul