Yalnız Mesajı Göster

Lahana Dolması Tahin Soslu

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lahana Dolması Tahin Soslu



Malzemeler


1 adet orta boy dolmalık lahana

150 gr nohut (Bir gün önceden ıslanacak)

150 gr tahin

3 orta boy kuru soğan

1 baş sarımsak (Diş Değil)

1 çorba kaşığı biber salçası

1 büyük limon suyu

1 deste maydanoz

2 bardak pirinç

1

/2 bardak zeytinyağı

1 çay kaşığı karabiber (dolu dolu), tuz

1 çay kaşığı kimyon ( Dolu Dolu)
Yapılışı

Bir gece önceden ıslatılan nohutlar bıçaklı blenderden geçirilirNohut ayrıca pişirilmezBir baş sarımsak macun hakine gelene kadar dövülür 1 demet maydanoz çok ince kıyılırBir büyük limonun suyu sıkılarak hazırlanır

İnce doğranmış soğan zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavrulur,2 bardak pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kavrulmuş soğanlara ilave edilirPirinçler kavrulurken bir bardak kaynar su katılır ve pirincin şişmesi sağlanırPirinç pilav haline gelmemeliPirinç suyunu çekince karışıma biber salçası,kıyılmış nohut,maydanoz,karabiber ,tuz ve kimyon ve sarmısağın ¾ ü ilave edilir1-2 dakika daha kavurmaya devam edilir ve soğumaya bırakılır

Dolmalık lahananın kök kısmından ince bir dilim kestikten sonra kesik kısın alta gelmek üzere su kaynayan tencereye oturtun ve 5 dakika kadar tutunDişarı aldığınızda lahana yapraklarını zedelemedem muntazam çıkarıldığını göreceksinizAyırdığınız yaprakları kalın damar taraflarını bıçakla çıkardıktan sonra kaynamakta olan suya tekrar atının ve sarma yapılacak yumuşaklığa gelene kadar haşlayınDelikli kepçe ile çıkarın ve soğumaya bırakın

Lahana dolmalarını çok büyük olmayan şekilde sarın ve dibini hafifçe sıvı yağla yağladınız tencereye muntazam halde dizinÜzerine tencerenin yarısını geçecek kadar su koyun ve

Suyunu çekene dek orta ateşte pişirinSuyunu çektiği halde dolmalar pişmemiş ise su ilave edilebilir

Pişmiş dolmalar soğuyunca parçalamadan büyükçe bir veya iki servis tabağına tek kat halinde dizin

Tahine limon suyu katılır , karıştırınca tahin sertleşir , azar azar su ilave edilmek suretıyle yumuşatılır kalan sarımsak ve tuz da katıldıktan sonra sos , pürüzsüz yoğurt kıvamına gelene kadar su ilave edilir

Hazırlanan sos lahana dolmalarının üzerine dökülür ve dolmalar buz dolabına kaldırılır

Soğuk veya hafif ılıtılarak servis edilir


Alıntı Yaparak Cevapla