06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlı Midye Dolması
Zeytinyağlı Midye Dolması Tarifi - Zeytinyağlı Midye Dolması Yapılışı - Zeytinyağlı Midye Dolması Malzemeleri
İç Malzemesi
2 su bardağı pirinç ( her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız İç malzemesini yine midye sayısına göre hesaplayın )
1 su bardağı zeytinyağ
4 orta boy soğan
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
Yarım demet maydanoz, dereotu
2 çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı tuz
limon
1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker
İç malzemesinin hazılanışı:
1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur
2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir
3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
kadar pişirilir 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir
4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır
5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir
6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için)
7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir
Midyelerin hazırlanışı:
1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır Sonra bıçakla kazınarak yıkanır
2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır
3- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır
4- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı) Üzerine madeni bir tabak kapatılır Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir
5- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur
6- Kapak aralanarak soğutulur Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür
7- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir
|
|
|