06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etli Sebze Dolması
Etli Sebze Dolması Tarifi - Etli Sebze Dolması Nasıl Yapılır - Etli Sebze Dolması Malzemeleri
İçindekiler:
500 gr Banvit Kırmızı Dana Kuşbaşı (ince kıyılmış)
2 adet orta boy patlıcan (enine 2`ye kesilmiş)
2 adet orta boy kabak (enine 2`ye kesilmiş)
3 adet orta boy domates
500 gr dolmalık biber
50 gr nohut (ıslatılmış)
300 ml su
3 çorba kaşığı tereyağı
3 adet orta boy soğan (ince kıyılmış)
75 gr pirinç (yıkanmış)
2 demet maydanoz
(yapraklanmış, ince kıyılmış)
1,5 tatlı kaşığı zerdeçal
Tuz, tane karabider (arzu edilen miktarda, dövülmüş)
Tarif:
• Patlıcanları, düz bir zeminde hafifçe bastırarak ezip, içlerini yumuşatın Dikkatlice içlerini boşaltıp, ayırın Kenarlarına hafifçe tuz serpip, 10-15 dak dinlendirin ve iyice yıkayıp, ters çevirerek süzün Patlıcan içlerini ince kıyın
• Keskin kenarlı bir tatlı kaşığı ile kabakların içlerini dikkatlice boşaltın
• Domateslerin 4 tanesinin üzerlerinden 0 5 cm kalınlığında kapak kesip, içlerini dikkatlice boşaltarak ayırın Çıkardığınız içleri ince kıyın Kalan domatesleri dolmaların üzerine kapak olacak şekilde iri doğrayın
• Dolmalık biberlerin sap kısmından içeri doğru hafifçe bastırarak veya sap kısmının etrafını keserek tohumlu kısmını çıkarın
• Nohutların süzün Üzerlerine çıkıncaya kadar su koyup, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 30-35 dak pişirin
• Nohutları süzüp, kağıt havlu üzerine alın ve kabuklarını temizleyin
• Etlere suyun yarısını ekleyip, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve etler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15-20 dak pişirin Gerekirse biraz daha su ekleyin Pişince süzüp, suyunu ayırın
• Tereyağını ısıtıp, soğanları katın Orta ateşte ve karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-4 dak soteleyin
• Karıştırmaya devam ederek sırasıyla, etleri katıp 3-4 dak , patlıcan içlerini ilave edip, 3-4 dak , domates içlerini ekleyip, 5 dak pişirin
• Etli karışıma, nohut, pirinç ve maydanozu ekleyip, 1-2 kez karıştırın Tuz, karabiber ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal serpip, tekrar iyice karıştırın
• Kalan zerdaçal ile arzu edilen miktada tuz ve karabiberi iyice karıştırın Karışımdan çok az miktarda patlıcan ve kabakların içlerine serpip, parmak uçlarınızla hafifçe ovun
• Hazırladığınız harcı sebzelerin içine çok sıkı olmayacak şekilde doldurun Üzerlerini hazırladığınız domatesler ile kapatıp, tencereye dizin Üzerine ayırdığınız et suyunu ve kalan suyu gezdirin
• Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20- 25 dak pişirin Sıcak servis yapın
|
|
|