06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sahrap Soysaldan Tavuklu Göbete
Tavuklu Göbete tarifi - Eskişehir yemek Tarifleri - göbete tarifi
Malzemeler
3 Su Bardağı Un
1 Çay Kaşığı Tuz, Tozşeker
2 Tatlı Kaşığı Toz Maya
Yaklaşık 1,5 Su Bardağı Su
İç Malzemesi;
1 Adet Tavuk Göğsü
1 Kahve Fincanı Pirinç
1 Adet Orta Boy Kum Soğan
1 Kahve Fincanı Sıvıyağ
1-2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
1 Çay Kaşığı Tuz, Karabiber
Ayrıca 1 Adet Yumurta Sarısı
Hazırlanışı Hamur için derin bir kabın içine un ve tuzu koyup karıştırın
Toz mayayı ve şekeri ılık suyun içine atıp, kaşıkla karıştırın Yaklaşık 2-3 dakika mayanın erimesini bekleyin
Sonrada mayalı suyu, unun üzerine aktarıp yoğurmaya başlayın Yoğrulan hamur elinize hafifçe yapışacaktır Parmaklarınız sıyırarak hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin
Bu arada iç malzemesini hazırlamak üzere tavuk göğsünü tavla zarı formunda, ufak küpler şeklinde doğrayın
Soğanlan yemeklik çok ince dilimleyin
Pirinci iyice yıkayıp süzdürün
Orta boy bir tavaya yağı koyup kızdırın Tavuk etlerini koyup sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun
Soğanları ve pirinci ekleyip sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun Tuz, yenibahar, karabiberi ve fıstıkları serpip, soğanlar iyice yumuşayıncaya dek birkaç dakika daha kavurarak pişirin
Ocaktan alıp soğumaya bırakın Tıpkı pilav gibi pişmiş olacaktır
Öte yandan 20-25 cm çapındaki en ufak boy borcamı fındık kadar bitkisel margarinle her tarafını iyice yağlayın
Dinlenen ve kabaran hamurdan ceviz kadar parçalar koparın Eğer elinize yapışıyorsa bir tasa doldurduğunuz sıvıyağa elinizi batırabilirsiniz Elinize aldığınız topları iki avucunuzun arasında çay tabağı büyüklüğünde açın, İsterseniz hamurları hafif unlu tezgahta merdane yardımıyla da açabilirsiniz
Soğuyan tavuklu malzemeden bir yemek kaşığı dolusu hamurun ortasına koyup hamurun uçlarını torba gibi büzülerek kapatın Sonrada iki avucunuzun arasında yuvarlayıp iri toplar şekline getirin
Yağladığınız fırın kabına yan yana, bitişi nizam şeklinde toplan dizin
Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp, 200 derece alt üst konuma ayarlanmış fırında 50-55 dakika kadar pişirin çıkarın ve topları kopararak servise sunun
|
|
|