06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mumbar Dolması
Mumbar Dolması Tarifi - Mumbar Dolması Nasıl Yapılır - Mumbar Dolması Malzemeleri
Mumbar Dolması
İç Harcı (iki adet koyun mumbarı için);
2 Su Bardağı Pirinç
3 Adet (Orta Boy) Soğan
250 Gr Orta Yağlı Kıyma
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Tuz ve Karabiber
Mumbarın Temizlenmesi ;
Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir
Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir Bu işlem sırasında sık sıksuya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır
Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk ovulur
Son olarak mumbarlar, soğuk su ile iyice durulanır, bu işlem 2-3 kez tekrar edilir
İç Harcının Hazırlanması ;
Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur
Yapılışı ;
2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk boyunca iyice ovulur Soğuk su ile durulanır
Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk ovulur ve durulanır
Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir
Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır
Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm geçecek kadar su eklenir Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir
Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bolbol delinmelidir )
Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)
Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir
Afiyet Olsun  
|
|
|