Konu
:
Ceviz Reçeli Hakkında Bir Kaç Söz
Yalnız Mesajı Göster
Ceviz Reçeli Hakkında Bir Kaç Söz
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ceviz Reçeli Hakkında Bir Kaç Söz
Hatay'da çok oluyor oraya da gitmek kısmet olmadı
Ben de ozaman ben yapayım ceviz reçelini diyordum ama ham ceviz bulamıyordum
Bu sene bu dileğimi çocuklar duymuş olacaklar ki halamların bağ evinde bir aile toplantısında birkaç ufaklık evin üst katına çıkıp oraya ulaşan ceviz ağacı dallarından bir miktar ceviz koparıp etrafa atmışlar
Ben de nerelere attıklarını öğrenip dikenli çalılara ve Erdem'in ağlamalarına rağmen itina ile topladım tüm cevizleri
Hepi topu 23 adet cevizdi ama benim işimi fazlasıyla görecekti
Eve getirdikten sonra 2 gün beklediler, yukardan toprak üzerine atıldıkları için bazı yerlerinde yara- bere vardı bekleyince o kısımlar kararmıştı
Canım biraz sıkıldı ama elime hiç geçmeyebilirdi düşüncesi ile 2 fire vererek, bazılarının yaralı yerlerini bıçakla temizleyerek 21 tane cevizimi soyup hazırladım
1 hafta boyu heyacanla sularını değiştirdim
Kireç kaymağı için hırdavatçılardan ve boyacılardan sönmemiş kireç aradım
Meğer sönmemiş kireç inşaatlarda kullanılan bildiğimiz toz halindeki kireçmiş (top halde olanları da var ama toz olanını kullanıyoruz)
Hani şu kocaman kağıt torbalarda olanlardan
Bir inşaattan az miktarda isteyebilirsiniz yani
Reçel yapma öncesi tüm işlemler bittiğinde reçele dönüştürme kısmında kafam çok karıştı
Çünkü elimdeki bir kaç tarifte bu kısımda değişik bir kaç şey vardı
Kafam o kadar karışmış olacak ki yanlış yaptım ve önce duru suda haşlayıp yumuşatmam gereken cevizleri,acele etmemin de etkisi ile, direk şekerle birlikte kaynatmaya başladım
1 saat dolmadan şeker reçel kıvamına gelmişti ama cevizler hala çok sertti
Orada hatırladım cevizleri önceden haşlamam gerektiğini
Şekerden aldım duru suda haşlamaya başladım
Cevizlerim toplamda 3 saat (yarım saati düdüklüde) pişti ama tam olması gerektiği kadar yumuşak olmadılar
Ben olmadı bunlar diye üzülüğ tarifi koymamayı düşünürken daha önceden ceviz reçeli yemiş bir arkadaşım tadınca bunların gayet güzel olduğunu sadece normalinden biraz daha sert olduğunu söyledi
Ben de ozaman fotoğrafını çekip yayımlamaya karar verdim
Ceviz reçeli için cevizlerin mayıs sonu-haziran başı toplanmış olması gerekiyor
Bir kürdan batırdığınızda içine giriyorsa yapılabilir demekmiş
Bu sene artık geçti ama gelecek sene yapmak isterseniz zamanını geçirmeyin
Reçel
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul