Konu
:
Erişte Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Erişte Nasıl Yapılır
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Erişte Nasıl Yapılır
Erişte Makarna Nasıl Pişirilir - Erişte Makarnayı Pişirme Yöntemleri - Erişte Makarnayı Pişirme Hakkında
Erişte iki yöntemle pişirilir:
• Suya salarak haşlama
• Suyunu çektirerek pişirme
1
Suya Salarak Haşlama
Tencereye bolca su koyup kaynatınız
Su kaynayınca tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağıilave ediniz ve kaynatınız
Kaynayan suya erişteyi serperek salınız
Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi kısınız
15-20 dakika kadar haşladıktan sonra, ateşten alarak 1-2 bardak soğuk su dökerek 5-10 dakika bekleyiniz
Süzgece boşaltarak süzünüz ve soğuk sudan geçiriniz
Eriştede besin ögesi kaybına neden olacağı için tercih edilmez
2
Suyunu Çektirerek Pişirme
Bol suda pişirilmesi, piştikten sonra suyunun dökülmesi ve soğuk sudan geçirilmesi halinde besin kaybı çok olur
Bu nedenle yeteri kadar ölçülü su koyup, pilav gibi suyu çektirilmelidir
Ölçülü su tencereye konulur
Yapışmayı önlemek için önce ölçülü su kaynatılır
Yağve tuz katılıp erişte suya salınır
Hafif hararetli ısıda arasıra karıştırılarak suyu çektirilir
Fazla ısıda erişteler pişmeden suyu biter
Çok hafif ısı da ise erişteler sulu kalacağından ocak ısısının iyi ayarlanması gerekir
Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar
• Normalden biraz fazla tuzlu suda haşlanmalıdır
• Haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilirse hamurların birbirine yapışmamasını sağlar
• Erişte kaynar suya salınmalı ve bir iki defa karıştılmalıdır
• Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi (ocak) kısılmalıdır
• Eriştelerin pişme süresi incelik ve kalınlığına göre 15-20 dk değişir
• Haşlama süresince tencerenin kapağı yarı aralık bırakılmalıdır
Kapak tamamen kapatılırsa taşar
• Haşlanan erişteyi ocaktan aldıktan sonra hemen üzerine 1-2 bardak soğuk su koyup 5-10 dk bekleterek kabarması sağlanmalıdır
• Az suyla haşlama ve suyunun tamamen çektirme yani pilav gibi pişirme besin değeri bakımından önemlidir
Ticari işletmelerde pişirilen erişte fazla miktarda pişirildiği için bu yöntem kabul görmez
• Haşlanan erişte süzgeçten geçirip ve pişmenin durması ve eriştenin
yapışmaması için soğuk sudan geçirilmelidir
Ancak ev mutfağında eriştenin besin değeri açısından bu işlem yapılmaz
Alıntıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul